Michaela Kadlecová  | 7. 2. 2022

Jak na cestování do Itálie, Rakouska, Německa a Francie?

Cestování v době covidu není snadné. Ty tam jsou doby, kdy jsme potřebovali k cestě po Evropě pouze občanský průkaz. V současné době je třeba prokázat svoji bezinfekčnost, bez toho není možné se jednak do cizího státu vypravit, ani se zde třeba ubytovat. Jaké podmínky platí pro cestování do Itálie, jaké je cestování do Rakouska pro děti, nebo podmínky pro cestování do Francie?

Hlídací vlk pomůže

Cestování do zahraničí se za poslední roky změnilo. V první řadě je třeba se informovat na aktuálně platné podmínky, které se mohou okamžitě změnit. Proto je třeba podmínky ještě těsně před odjezdem prověřit. Vaším pomocníkem může být naše služba Hlídací vlk, kam se můžete registrovat a získat tak spolehlivého rádce. Díky Hlídacímu vlkovi se můžete informovat o tom, jaké podmínky v konkrétní zemi platí a také, jak se proti této situaci chránit díky cestovnímu pojištění.

Cestování do Itálie

Itálie je státem, kam jezdíme dlouhodobě nejčastěji. Je to země, která v létě láká množstvím pláží a slunečným počasím, v zimě pak nádhernými sjezdovkami. Po celý rok přitahuje svými monumentálními historickými památkami a uměleckými díly. Bezinfekčnost pro cestu do Itálie prokazujete dokumentem o očkování, nebo o uzdravení z Covid19, či negativním výsledku testu - antigenní 48 hodin nebo PCR během 72 hodin. Díky tomu má cestující nejenom přístup do Itálie, ale také možnost se zde ubytovat a využívat veškeré služby. Platnost certifikátu byla zkrácena na šest měsíců. Pro cestování do Itálie formulář potřebujete také pro uvedení detailů o vaší cestě. Jako formulář pro cestování do Itálie se využívá evropský příjezdový formulář Passenger Locator Form, ve kterém se uvádějí informace o tom, jak se do Itálie dostanete, tedy jakým dopravním prostředkem, kdy přesně, dále o tom, kde zde budete bydlet. Cestování do Itálie autem probíhá většinou bez kontrol na hranicích, pokud sem cestujete letadlem, kontrole vašeho covidového pasu a příjezdového formuláře se většinou nevyhnete. Pokud se chystáte na italské sjezdovky, pak potřebujete tzv. Super Green Pass, který obdržíte jen tehdy, pokud jste buď očkovaní, nebo jste prodělali covid. Dále potřebujete platné pojištění odpovědnosti. Na italských sjezdovkách se netoleruje sebemenší množství alkoholu. Jaké jsou podmínky cestování do Itálie pro děti? Děti do 6 let test mít nemusí, starší od 6 a více let musí mít negativní test nebo EU certifikát.

Přečtěte si: Do Itálie jen s pojištěním odpovědnosti 

Chcete se zeptat

Zajímá vás, jak si sjednat cestovko v době covidu? Sdělte nám své číslo, my se ozveme a probereme vše potřebné. Cestovní pojištění si můžete sjednat během chviličky a také proti covidu.

INFO

Příjezdový formulář pro Evropské země najdete ZDE.

Cestování do Rakouska

Pro cestování do Rakouska je třeba předložit doklad o očkování, nebo o prodělané nemoci covid. Zatímco očkování vám platí 270 dnů, prodělaná nemoc 180 dnů. Dále je třeba prokázat se negativním testem PCR. Pokud jste očkovaní posilující dávkou, pak test není třeba. Stejně tak, pokud jste v posledních 180 dnech měli covid a zároveň dvě dávky očkování. Bez těchto podmínek není v zásadě vstup do Rakouska povolený. Jaké podmínky platí pro cestování do Rakouska u dětí? Do 12 let není vyžadováno ani očkování, ani prodělání nemoci, nebo PCR test. Starší nezletilé děti předkládají doklad o ukončeném očkování (platnost 270 dnů) či prodělání Covid-19 v posledních 180 dnech a zároveň negativní výsledek PCR testu. Od 19. února 2022 bude v Rakousku nově možné prokázat bezinfekčnost při návštěvě restaurace nebo za účelem ubytování v hotelu pouze negativním PCR testem, který nebude starší než 48 hodin, nebo testem antigenním, ne starším než 24 hodin od odběru nebo jako dosud. I pro cestování do Rakouska je třeba vyplnit příjezdový formulář, kde se uvádí způsob, jak jste do země vstoupili a také to, kde se aktuálně zdržujete.

Cestování do Německa

Pro cestování do Německa je třeba osvědčení o očkování, avšak nestačí jednodávková vakcína Johnson & Johnson, je třeba se nechat ještě přeočkovat. Dále je možné se prokázat proděláním covidu v uplynulých třech týdnech. Ostatní musí do karantény, kterou je možné po pátém dni ukončit absolvováním testu. Děti, které cestují do Německa a jsou mladší šesti let, nemusí bezinfekčnost prokazovat nijak. V hromadné dopravě v Německu se mohou přepravovat pouze očkovaní, ti, kdo prodělali covid v uplynulých šesti měsících, nebo s aktuálním negativním testem ne starším než 24 hodin. Doklad u bezinfekčnosti u sebe nemusí mít děti do 6 let. Do obchodů je povolen vstup pouze s potvrzením o očkování, nebo prodělání nemoci v uplynulých šesti měsících. Tato pravidla platí do 19.3.2022 a mohou být prodloužena o další 3 měsíce se souhlasem Spolkového sněmu.

Cestování do Francie

Pro cestování do Francie aktuálně potřebujete potvrzení o bezinfekčnosti. Podmínky cestování do Francie zahrnují nutnost prokazovat se buď potvrzením o očkování, potvrzením o prodělání nemoci covid v uplynulých 6 měsících, nebo s negativním testem PCR, nebo antigenním test ne starším než 24 hodin. Pokud jste očkovaní, pak vám druhá dávka platí ještě čtyři měsíce po aplikaci, jinak je třeba se nechat přeočkovat. Přístup ke službám mají pouze ti, kdo jsou očkovaní, nebo v uplynulých 6 měsících prodělali covid. To platí pro všechny starší 16 let. Děti mladší 12 let se nemusí nijak prokazovat. Děti starší 12 let mohou být očkované pouze dvěma dávkami.

NačítámNačítám