Michaela Kadlecová  | 13. 1. 2022

Elektronická zelená karta? V mobilu obstojí i u policie

Pokud si sjednáte povinné ručení, pak vám pojišťovna zašle tzv. zelenou kartu, dnes většinou na e-mail jako přílohu ve formátu PDF. Nyní je jasné, že tuto kartu již nemusíte tisknout a postačí, když ji ukážete na displeji mobilního telefonu.

Jak na elektronickou zelenou kartu?

• Vyhledejte si e-mail od pojišťovny

• Klikněte na přílohu se zelenou kartou

• Stáhněte do mobilu

• Elektronickou zelenou kartu ve formátu PDF najdete mezi staženými soubory



Zelená karta – osvědčení o pojištění

Tzv. zelená karta je mezinárodní osvědčení o tom, že máte na vozidlo uzavřené pojištění odpovědnosti z provozu, tzv. povinné ručení. Takové pojištění se uzavírá a je platné všude v Evropě, s výjimkou Kosova, kde se pojišťuje na jiném principu. Na zelené kartě jsou uvedené země, ve kterých zelená karta platí. Zelenou kartu uznává Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko, Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Chorvatsko, Monako, San Marino, Srbsko, Černá Hora, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Bělorusko, Írán, Izrael, Moldavsko, Maroko, Rusko a Tunisko. Na zelené kartě je dále uveden datum, do kdy je platná. Platí totiž pouze po období, kdy máte platné pojištění. Dále zde najdete druh vozidla a pojišťovna, u které je pojištění uzavřené. Dávno již neplatí, že zelená karta je vždy zelená. Pojišťovny ji většinou posílají natištěnou na zeleném papíře, ale pokud si ji klient vytiskne sám, pak bývá bílá.

Přečtěte si: Co je připojištění GAP?

Chcete získat levné povinné ručení?

Potřebujete poradit jak získat výhodné povinné ručení? Nechte si zavolat a my vám pomůžeme srovnat nabídky pojišťoven a vybrat to nejvýhodnější.

Zelená karta elektronicky vyhrála

Zelenou kartu byste měli vozit ve vozidle a měli byste se jí prokázat, když vás zastaví dopravní kontrola, nebo když způsobíte nehodu, ke které se nezve policie a vy ji řešíte s druhým účastníkem nehody. Před dvěma lety kontrolovala hlídka majitele vozidla a chtěla vidět jeho zelenou kartu. Tu u sebe neměl v tištěné podobě, ale během chvíle ji získal coby elektronický dokument, kterým se prokázal na displeji mobilního telefonu. Policejní hlídka však tento dokument neuznala a dotyčnému „napařila“ pokutu 1500 korun. S tím se majitel vozu nechtěl smířit a proti rozhodnutí se odvolal. Po dlouhé úřední mašinérii a rozhodnutích Krajského úřadu, která byla všechna v neprospěch dotyčného, se vše přesunulo na Ministerstvo dopravy. Sem podal majitel vozu podání označené jako „žádost o přezkoumání rozhodnutí o přestupku“. To přesunulo věc na Ministerstvo financí, které se nakonec usneslo, že není nikde výslovně uvedeno, že dokument musí být v „papírové formě“ a že tedy na prokázání stačí i zelená karta, která je třeba ve formě dokumentu v PDF. A důvod? Nejde totiž o veřejnou listinu, která by se navíc tím, že je vytištěná stávala důvěryhodnější a podmínky, které pro prokázání se kartou, neuvádějí, že musí jít o papírový dokument: „MF opřelo svůj právní názor zejména o skutečnost, že zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla požadavky na podobu zelené karty výslovně nestanoví, protože zákonem použitá slova „předložit“, „vydat“ či „osvědčení“ jsou z hlediska podoby písemnosti neutrální a mohou se týkat jak listinné, tak elektronické podoby. Proto je třeba připustit předložení zelené karty i v elektronické podobě. Dále vzalo MF v úvahu, že zelená karta v listinné podobě nemá žádné zvláštní ochranné prvky, které by jakkoli zvyšovaly její průkazní funkci.“

Zelená karta v mobilu

Jak se tedy v současné době zelenou kartou prokázat? Co je to elektronická zelená karta? Zelenou kartu můžete od pojišťovny obdržet, jako soubor ve formátu PDF. Ten si můžete stáhnout do vašeho mobilního telefonu a mít ho kdykoliv k dispozici. To je jednoduché, stačí se přihlásit do svého e-mailu, dále si najít e-mail od pojišťovny, kliknout na přílohu se zelenou kartou a kartu stáhnout do složky se staženými soubory. Další možnost je zelenou kartu, kterou máte v papírové podobě vyfotit a ukazovat ji coby obrázkový soubor. Obojí by mělo mít stejnou důkazní hodnotu. Kartu byste ale měli mít v mobilu připravenou, tedy neměli byste ji hledat kdesi v e-mailu, nebo chtít po někom, aby vám ji poslal na dálku. Žádnou aplikaci pro zelenou kartu tedy nepotřebujete. Měl by stačit prostý pohled na displej mobilního telefonu. To, zda je na vozidlo uzavřené platné pojištění, se lze také dozvědět tak, že zadáte registrační značku vozu do formuláře na stránkách České kanceláře pojistitelů.

Přečtěte si: Jak na ověření povinného ručení?

NačítámNačítám