Michaela Kadlecová  | 16. 12. 2021

Konec plynových kotlů? Už za pár let by se neměly podporovat

Plynem u nás vytápí každá druhá domácnost. Nyní Evropská komise oznámila, že vytápění plynem by se mělo v Unii stopnout v roce 2040 a dotace na plynové kotle se budou rozdávat maximálně do roku 2027, tedy šest let. Místo plynu bychom měli využívat vodík.

Evropská unie usiluje o uhlíkovou neutralitu, konkrétně má do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů alespoň o 55 % a do roku 2050 se stát klimaticky neutrální. Nyní oznámila, že navrhuje konec možnosti vytápět budovy plynem. Ten by měl nastat v roce 2040. Výkonný místopředseda pro Evropskou zelenou dohodu Frans Timmermans řekl: „Evropa potřebuje obrátit stránku s fosilními palivy a přejít k čistším zdrojům energie. To zahrnuje nahrazení fosilního plynu obnovitelnými a nízkouhlíkovými plyny, jako je vodík. Dnes navrhujeme pravidla, která umožní tento přechod a vybudovat potřebné trhy, sítě a infrastrukturu.“ Frans Timmermans za konec kotlů oznamoval již letos na jaře na konferenci organizace Eurogas, která sdružuje objekty v plynárenství: „Na konci této cesty už nebude žádný prostor pro uhlí, velmi malý prostor pro ropu a jen okrajová role pro zemní plyn. Místo čekání na nevyhnutelné je lepší se přizpůsobit teď a přijmout nové udržitelné obchodní modely.“ To, že by plyn měl skončit, vyplynulo dále ze zprávy Mezinárodní energetické agentury z letošního května, která požadovala zákaz kotlů na plyn dokonce do čtyř let.

Skončit mají dotace na kotel

Komisařka pro energetiku Kadri Simsonová uvedla: „S dnešními návrhy vytváříme podmínky pro zelenou transformaci v našem plynárenském odvětví a podporujeme používání čistých plynů. Klíčovým prvkem tohoto přechodu je vytvoření konkurenčního trhu s vodíkem s vyhrazenou infrastrukturou. Chceme, aby Evropa vedla cestu a byla první na světě, kdo stanoví tržní pravidla pro tento důležitý zdroj energie a skladování. Navrhujeme také přísná pravidla pro emise metanu z plynu, ropy a uhlí, abychom do roku 2030 snížili emise v těchto odvětvích o 80 % a zahájili opatření proti metanu mimo EU.“ V roce 2027 by se měly ukončit dotace na kotle na plyn. Ty je možné nyní čerpat například díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám a stát stojí nemalé prostředky.

Sháníte dodavatele plynu?

Najít dodavatele plynu není snadné. Chcete si fixovat cenu, nebo dáte přednost smlouvě na dobu neurčitou? Kalkulátor.cz vám pomůže a najde toho nejlepšího dodavatele.

Nastoupit má vodík

Nařízení a směrnice Komise mají usnadnit přechod od fosilního zemního plynu k obnovitelným a nízkouhlíkovým plynům, zejména biometanu a vodíku. „Jedním z hlavních cílů je vytvořit trh s vodíkem, vytvořit vhodné prostředí pro investice a umožnit rozvoj specializované infrastruktury, včetně obchodu se třetími zeměmi,“ stojí ve zprávě. Evropská komise chcete vytvořit novou řídící strukturu v podobě Evropské sítě provozovatelů vodíkové sítě, která bude podporovat vodíkovou infrastrukturu, přeshraniční koordinaci a výstavbu propojovací sítě. V České republice nenašla zpráva Evropské komise příliš pochopení. Premiér v demisi Andrej Babiš považuje návrh za nesmyslný: „Konec vytápění plynem je další nesmysl, se kterým zásadně nesouhlasíme.“ Konec dotací v roce 2027 není také jasný europoslanci Tomáši Zdechovskému, který návrh podrobil kritice s tím, že ho bude v Evropském parlamentu připomínkovat: „Strategii Komise úplně nerozumím. Dotace na plynové kotle budeme podporovat do roku 2027 a pak konec? Nenapadají mě úplně slušná slova, jak to komentovat. Komise bude mít co vysvětlovat. Tohle hodně lidí zvedne ze židle.“

NačítámNačítám