redakce Kalkulátor.cz | 17. 9. 2021

Je zdražení plynu a elektřiny 2021 v Evropě pouze jednorázovou záležitostí?

Rostoucí ceny plynu v Evropě, které jsou poháněné stoupající poptávkou a malou nabídkou, napomáhají k růstu cenám elektřiny. Aby zamezily přílišné nestálosti trhu, by se měly vlády zemí vyslovit jasněji pro obnovitelné zdroje a budoucnost bez uhlíku.

Skokové zdražení plynu 2021

Od ledna 2021 se cena plynu v Evropě zvýšila o 170 %, což vyvolává značné obavy o to, jak tato vyšší cena plynu ovlivní makroekonomiku. Jak nabídka, tak poptávka přispěly k tomu, že se evropský trh s plynem zúžil. Poptávka po plynu v Evropě rostla v oblasti vytápění, průmyslu a výroby elektřiny. Letošní tuhá zima a také hojně rozšířená práce z domova přispěly ke zvýšení poptávky o 7,6 % v prvním čtvrtletí letošního roku. V druhém čtvrtletí k stoupající poptávce přispělo oživení v průmyslu, letní horka, kvůli kterým se zvedl zájem o klimatizaci, a zvyšující se ceny emisních povolenek, které podporovaly přechod od uhlí k plynu.

Cena plynu

Na trhu s plynem došlo k omezení nabídky. Rusko omezilo vývoz plynu do Evropy kvůli vysoké domácí poptávce, narušení výroby, vysokým cenám zkapalněného zemního plynu, které se vztahují k ekonomickému oživení v Asii. Rusko také snížilo dopravu plynu do Evropy, neboť chce podporovat dopravu plynu nově budovaným plynovodem Nord Stream 2. Evropské zásoby plynu jsou nízké a to, co se spotřebovalo během zimy, se v létě nedoplnilo. Potřeba tyto zásoby doplnit znamená zvýšenou potřebu dovozu plynu a zkapalněného zemního plynu a soutěž o tento dovoz mezi Evropou a Asií a tím pádem vyšší ceny plynu. Rozvinutá struktura evropského trhu s plynem tuto situaci ironicky ještě zhoršuje. Od roku 2005 přešlo z oceňování plynu z indexování do systému gas-on-gas. Dnes se v Evropě prodává 80 % plynu systémem gas-on-gas, na rozdíl od Evropy. Díky tomu je evropský trh flexibilnější, ale vystavený vlivům mezinárodního trhu.

Přečtěte si: Do 18 let by u nás neměly být elektrárny na uhlí. Co na to ČEZ?

Neplatíte moc za elektřinu?

Zjistěte, zda s námi nemůžete ušetřit. Připravte si k ruce fakturu a během chvíle zjistíte, zda neušetříte tisíce korun ročně.

Vyšší cena elektřiny kvůli ceně plynu

Z plynu se vytváří pětina evropské elektřiny, vyšší ceny plynu tedy disproporčně zvyšují tlak na ceny elektřiny. Elektrárny na plyn se tak staly těmi, kdo elektřinu dále spotřebovávají kvůli méně ekonomické výrobě elektřiny ( kvůli nižší výrobě elektřiny díky obnovitelným zdrojům z důvodu horkého počasí a nízkým rychlostem větru v létě) a bezpříkladné ceně emisních povolenek v Evropské unii. Z toho důvodu velkoobchodní ceny elektřiny rostou.

Zdražení elektřiny 2021 v Evropě

Stoupající ceny energií se staly v Evropě makroekonomicky relevantní. Na roční bázi se velkoobchodní ceny elektřiny zvýšily z 50 EUR za megawatthodinu na 100 EUR za megawatthodinu, což znamenalo, že odběratelé zaplatili za elektřinu o 150 miliard EUR více. Vysoké ceny elektřiny a plynu měly dozvuk v dodacích řetězcích a působily na vznik inflace. Drastický nárůst spotřeby elektřiny snížili disponibilní příjem těch nejchudších domácností a schopnost spotřeby. Energetická chudoba v Evropě je významným tématem. Podíl těch, kdo si nemohou dovolit své domovy adekvátně vytápět je vysoký v mnoha zemích, například v Bulharsku je to 30,1 %, V Litvě 26,7 %, na Kypru (21 %), v Portugalsku (18,9 %), v Řecku (17,9 %) a v Itálii 11,1 %. Tento cenový vzrůst bude mít vážné socio-ekonomické následky. Pokud se vlády nebudou chovat prozíravě, nízké objemy zásob plynu a studená zima může vyústit v další nedostatek zásob plynu. Vysoké ceny jsou dnes ekonomickým signálem, že by se měla kontrolovat poptávka, aby se zabránilo tomu, že se situace během zimy ještě zhorší.

Je zdražení jednorázové?

Klíčovou otázkou pro tvůrce strategie je, zda tento vývoj ceny je jednorázovým šokem, který vznikl kvůli rychlému oživení a špatného počasí. To by znamenalo, že ponechat trh pracovat sám o sobě je nejlepší cestou k uzdravení a návratu k normálním cenám. Dočasná intervence vlády by mohla pomoci nejnáchylnějším domácnostem před výkyvy cen energií. Například extra výnos z emisních povolenek a DPH z energií by se mohly vrátit občanům paušálními částkami na hlavu.

Jasnější příklon k obnovitelným zdrojům

Stále ale přetrvávají zásadní důvody, pro vysokou nestálost a nadměrné cenové hroty. Průmyslu je známo, že energetický systém prochází hlubokou transformací. Investice do fosilních paliv nejsou dlouhodobě udržitelné. Vlády zemí se ale doposud nedostatečně vyslovily pro nízkouhlíkovou budoucnosti. Rovnováha mezi poptávkou a nabídkou v Evropě bude nestabilní podle toho, jak rychle se budou vyřazovat z užívání fosilní paliva a zavádět obnovitelné zdroje. Situaci by napomohlo jasné vyjádření vlád, které by jasně představily budoucí nízkoemisní zdroje a například financovaly nutnou infrastrukturu. Vzhledem k tomu, že posun k uhlíkové neutralitě způsobí ještě další poptávku po elektřině, se nemusí investoři obávat o přeinvestování zdrojů nízkouhlíkové energie. Na úrovni Evropské unie je takovým uceleným řešením balíček Fit for 55, který umožňuje velmi rychlou implementaci a strukturální řešení.

O nás: Na Kalkulátor.cz si můžete cenu elektřiny, nebo cenu plynu ochránit již nyní. Využijte naši kalkulačku elektřiny, nebo kalkulačku plynu, díky které se během chvíle dozvíte, zda nemůžete na elektřině, nebo na plynu ušetřit. Vyzkoušejte ji hned a zjistěte, jaké ceny elektřiny a ceny plynu vám můžeme nabídnout a kolik tisíc korun můžete ušetřit právě vy. Anebo si nastave Hlídacího vlka a my vám budeme šetřit dlouhodobě!



NačítámNačítám