Michaela Kadlecová  | 13. 8. 2021

Musíte si sjednat povinné ručení na přívěsný vozík?

Pořídili jste si přívěsný vozík za automobil a zajímá vás, zda si musíte na něj sjednat povinné ručení? Ačkoliv nejde o motorové vozidlo, musíte jej zapsat do registru a povinné ručení se tedy na přívěs vztahuje.

Povinné ručení i na přívěs, i když nemá motor

Domníváte se, že se na přívěsný vozík vztahuje povinné ručení vozidla, za který je vozík připojený? Pak se mýlíte. Ačkoliv nemá přívěs motor, může způsobit dopravní nehodu. K té běžně dojde, pokud přívěsný vozík špatně připojíte k vozidlu, ten se odpoutá a volně se pohybující narazí do jiného vozidla. Právě pro tyto případy musí mít přívěs sjednané pojištění z odpovědnosti z provozu, ze kterého se hradí škody, které způsobíte druhé straně. Tato povinnost vás ale nemusí nijak lekat. Cena povinného ručení přívěsného vozíku je totiž opravdu nízká, přijde vás doslova na pár set korun ročně. Liší se podle toho, jak velký vozík pojišťujete. Rozlišuje se mezi vozíky do 750 kilogramů a nad 750 kilogramů. Dále se pojišťují nejrůznější přepravníky aut, bagrů, motorek, zvířat, nákladní přívěsy nad 3500 kilogramů.



Jak si přívěsný vozík registrovat?

Poté, co si sjednáte povinné ručení na přívěsný vozík, už nic nebrání tomu, abyste šli svůj přívěs registrovat. Přívěsné vozíky musí být opatřeny registrační značkou. Pokud si zakoupíte starší přívěs, pak je již značkou opatřený. Pokud si pořídíte nový přívěsný vozík, pak je třeba jej zapsat na místně příslušném odboru dopravy do registru vozidel. Pro registraci budete potřebovat velký technický průkaz, kupní smlouvu, dále váš průkaz totožnosti a také zelenou kartu od pojišťovny. Pokud jste koupili nový přívěs, pak na základě těchto dokumentů dopravní inspektorát přidělí stálou registrační značku a nálepku STK. Po koupi nového přívěsu není třeba absolvovat žádnou technickou kontrolu ani evidenční prohlídku. Přívěsný vozík byste měli dojít nahlásit do sedmi dnů od koupě, do té doby je třeba sjednat si i povinné ručení. Technická prohlídka se provádí u nebrzděných přívěsů do 6 let od koupě a 4 roky od předchozí prohlídky. U brzděných přívěsů jsou to 4 roky od koupě a 2 roky od předchozí prohlídky.

Přečtěte si: Stačí na srážku se zvěří povinné ručení?

Chcete levnější povinné ručení?

Sjednejte si výhodné povinné ručení online. Stačí registrační značka a během chvilky můžete být pojištěni!

Jak sjednat povinné ručení na Kalkulator.cz?

Povinné ručení na váš vozík můžete mít uzavřené doslova za pár minut, nepotřebujete k ruce žádné dokumenty, pokud ho hned uhradíte online, je okamžitě platné. Kalkulaci povinného ručení můžete provést totiž online. Musíte znát pouze registrační značku a vaše rodné číslo, dále pak PSČ místa, kde máte trvalé bydliště. Jak na sjednání povinného ručení online na Kalkulator.cz? Využijte kalkulačku povinného ručení na https://www.kalkulator.cz/pojisteni-auta/kalkulacka. Zde vyplňte registrační značku, vaše bydliště a rodné číslo, které se zadává jen a pouze pro zjištění bonusů. Díky srovnání povinného ručení online si následně můžete vybrat z výhodného pojištění, u kterého si prohlédnete veškeré jeho parametry. Na e-mail obdržíte souhrn informací o pojištění, které jste si vybrali, a také platební údaje. Poté, co pojistné uhradíte, obdržíte smlouvu od pojišťovny a také zelenou kartu.



NačítámNačítám