Michaela Kadlecová  | 16. 7. 2021

Průzkum: Čechům nevadí covid pasy, karanténa ano

Čeští turisté příliš nefandí placeným PCR testům a zcela odmítají karanténu v cílové zemi. Problém jim naopak nedělá nošení respirátorů na ulici a v ubytovacím zařízení. Uvítali by covid pas, od kterého si slibují usnadnění cestování. Vyplývá to z průzkumu pro společnost Kalkulator.cz.

Mnoho lidí využilo letní uvolnění protikoronavirových opatření k odjezdu na dlouho odkládané dovolené do teplých krajin. Možnost zajet si konečně k moři tak nadšeně přivítaly desetitisíce Čechů. Pandemie koronaviru však nikam nezmizela a pořád jsou v platnosti mnohá omezení. Cestování je tak letos výrazně ztíženo různými podmínkami, jako je karanténa či testy na covid. Nutno je dodržovat i místní opatření, často to jsou rozestupy nebo nošení roušek a respirátorů.

Respirátor v hotelu nevadí, na pláži lidé ano

Z průzkumu, který si společnost Kalkulator.cz nechala zpracovat u agentury InsightLab v květnu 2021 vyplývá, že jako nejmenší překážku pro cestování lidé uvádějí povinnost vyřídit si tzv. covid pas. Ačkoliv jeho přesné podmínky nebyly v době průzkumu dosud známé, přes polovina turistů by ho uvítala, jde přitom spíše o muže. Překážkou pro necelou polovinu lidí není ani povinnost nosit respirátor v hotelu, nebo nutnost sehnat si potvrzení o očkování. Zaplatit si PCR test na covid si ale chce pouze 26 % cestovatelů, antigenní test neodmítají dvě pětiny. Za PCR test je většina Čechů ochotná zaplatit do 1000 korun (41 %). Naopak nošení respirátoru na pláži považují lidé za silně omezující, strpělo by to jen 10 % našich turistů.

Přečtěte si: Jak na cestování v době covid-19?

Místo cestování sedíte doma? Pojďte si srovnat ceny povinného ručení

Potřebujete jen registrační značku a během chvíle zjistíte, zda pro vás nenajdeme výhodnější nabídky na povinné ručení. Zcela bez rizika a nezávazně.

Karanténa je silně odrazující

Striktně se lidé staví především proti nutnosti absolvovat karanténu v cílové zemi, tu by snesly jen 3 % turistů. Co se týká očkování, větší ochotu projevovali muži než ženy. Mužů, kteří by se nechali kvůli cestování očkovat je 44 %, žen 37 %. Téměř tři čtvrtiny Čechů uvažují o pojištění proti nákladům spojeným s umístěním do karantény. Určitě se tak chce pojistit třetina cestovatelů. Čtvrtina lidí se vypraví na svou pojišťovnu osobně a 18 % si sjedná cestovní pojištění u své pojišťovny po internetu. Internetové srovnávače pak využívá 23 % turistů.

„Asi nepřekvapí, že osobně do pojišťovny zamíří nejčastěji lidé nad 60 let, jde o 33 %. Pozornost ale jistě upoutá to, že podobně je zastoupena věková kategorie 18 – 29 let, internet k sjednání pojištění využívají nejčastěji lidé ve věkové skupině 30 – 44 let,“ komentuje výsledky průzkumu Rudolf Krejcar, ředitel společnosti Kalkulátor.cz. Výzkum prováděla agentura InsightLab na vzorku 600 respondentů.

Nepřehlédněte: Cestovní pojištění na koronavirus. Pozor, karanténa není nemoc!

V pravidlech je pořád zmatek

Přestože je nově zavedený covid pas spojován s větším zjednodušením cestování a přehlednými podmínkami, ve výsledku je situace stále nepřehledná. Jednotlivé země Evropské unie stále mění podmínky i ze dne na den a většina států je kvůli novým mutacím spíše zpřísňuje. Typickým příkladem je Malta, která jako první země v Evropě zavedla pravidlo, podle kterého se do země nedostane nikdo, kdo není plně naočkovaný.

Ze dne na den zpřísnilo pravidla pro cestování také Chorvatsko a sousední Slovensko zavedlo velmi přísná pravidla karantény pro neočkované. Změny je dobré sledovat na webu ministerstva zahraničí. I na ně však nelze spoléhat, protože jsou často zastaralé.

Covid pasy jsou k dispozici v digitání i papírové podobě. Jejich ověření je možné kontrolovat i pomocí dvou mobilních aplikací, pomocí nichž je zároveň možné se certifikáty prokazovat. První je aplikace Tečka, která je určená hlavně pro testované nebo očkované. Umí do sebe pojmout všechny certifikáty, a to dokonce i více než jednoho uživatele. Tečku zároveň uznávají (nebo by alespoň oficiálně měly) i další země Evropské unie. Druhá aplikace - čTečka byla navržena především pro ty, kteří mají platnost certifikátů kontrolovat. Pro jejich kontrolu stačí načíst QR kód.

NačítámNačítám