Michaela Kadlecová  | 13. 7. 2021

Co dělat, pokud stavba jako předmět pojištění nemovitosti zanikne?

Pokud stavíte vlastní dům, je jistě vhodné si ho v okamžiku stavby pojistit. Pokud se ze stavby stane nemovitost, pak se změní i vaše pojištění nemovitosti. Víte, jak a co se stane, pokud stavba jako předmět pojištění nemovitosti zanikne?

Pojistit si můžete již stavbu

Stavbu si lze pojistit od samotného začátku. Ostatně materiál, který zde máte třeba uložený, může být velmi drahý, navíc je stavba hodně zranitelná a vystavena živlům na milost a nemilost. Stavbu je výhodné si pojistit na cenu hotového domu. Tak jak dům poroste, se bude totiž zvyšovat jeho hodnota a vy byste museli pojistnou smlouvu o tuto hodnotu neustále upravovat. Naštěstí se cena pojištění liší od ceny pojištění dokončené nemovitosti, pojišťovny totiž nabízejí pro pojištění domu ve výstavbě slevy, a to až ve výši 50 % pojištění.



Kdy je ze stavby nemovitost?

V okamžiku, kdy byste měli začít v nemovitosti bydlet, by již nemělo jít o pojištění stavby, ale o běžné pojištění nemovitosti. U běžných rodinných a bytových domů není povinnost kolaudace, jak tedy tento moment poznáte? Zatímco stavba vzniká v okamžiku, kdy je již jednoznačně a nezaměnitelným způsobem patrno alespoň dispoziční řešení prvního nadzemního podlaží. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu „nemovitá věc jako samostatná individuálně určená věc vznikne v okamžiku, kdy práce na ní již směřují k jejímu dokončení k zamýšlenému účelu, a za takový okamžik soudní praxe považuje moment, kdy je patrné alespoň dispoziční řešení prvního nadzemního podlaží. Naopak tedy, pokud přestane být dispoziční řešení prvního nadzemního podlaží patrné, dochází k zániku nemovitosti jako samostatné individuálně určené věci.“ Názor pro účely pojištění platí i přes legislativní změnu v občanském zákoníku, podle které je stavba součástí pozemku. Právě tehdy byste měli tuto skutečnost oznámit své pojišťovně.

Přečtěte si: Jak na pojištění stavby?

Najděte si nejvýhodnější pojištění nemovitosti

Vyzkoušejte naši kalkulačku pojištění nemovitosti, díky které si můžete sjednat to nejvýhodnější pojištění nemovitosti.

Zrevidujte smlouvu

Pokud tedy zaniká stavba, pak vznikla nemovitost, což je třeba oznámit vaší pojišťovně. Společně upravíte smlouvu o pojištění nemovitosti, nemovitost správně ohodnotíte, případně upravíte seznam rizik, proti kterým se chcete pojistit. Jde také o pravý čas pro sjednání pojištění domácnosti, případně pojištění odpovědnosti.



O nás

Pojištění nemovitosti a domácnosti si můžete sjednat také na Kalkulátor.cz. Jsme fér a žádné pojišťovně nenadržujeme. Stačí zadat několik informací o vaší nemovitosti a rádi se s vámi spojíme a najdeme to nejlepší řešení. Kromě toho umožňujeme srovnat si ceny elektřiny a plynu a povinného ručení a havarijního pojištění.

NačítámNačítám