Michaela Kadlecová  | 9. 7. 2021

Jak změnit pojišťovnu?

Nevyhovuje vám váš pojistný produkt a rádi byste si pořídili nový u jiné pojišťovny? Víte, jak můžete svou pojišťovnu změnit, abyste dodrželi všechny náležitosti?

Pokud jste našli výhodnou nabídku na povinné ručení, nebo havarijní pojištění, nebo pojištění nemovitosti, či domácnosti, pak je třeba nejprve vypovědět smlouvu se stávající pojišťovnou. Smlouvy s pojišťovnami se uzavírají zpravidla na dobu neurčitou s pojistným obdobím jeden rok, pokud je nevypovíte včas a řádně, pak se automaticky prodlužují na stejnou dobu. Pokud byste smlouvu vypověděli špatně, bude smlouva platit i nadále, takže se vám může stát, že budete mít v jeden okamžik platné dvě smlouvy a obě dvě budete muset uhradit. V takovém případě vám nezbude než vypovědět novou smlouvu a dál platit smlouvu starou. I tak přijdete o peníze.



1. Zjistěte si výročí vaší smlouvy

Vztah s pojišťovnou lze ukončit pouze podle přesně daných pravidel. Pokud nedojde k nějaké speciální události, pak můžete smlouvu vypovědět ke dni, ke kterému máte tzv. výročí pojistné smlouvy. Smlouvy s pojišťovnou se uzavírají zpravidla na dobu neurčitou s ročním pojistným obdobím, proto je třeba zjistit, od kterého dne byla ve vaše smlouva platná. To zjistíte náhledem do smlouvy, nebo dotazem na vaší pojišťovně.



2. Zjistěte přesné výpovědní podmínky

Výpovědní doba činí u povinného ručení šest týdnů, u jiných pojistných produktů se mohou podmínky lišit. Přesné výpovědní podmínky zjistíte vždy ze smlouvy, případně dotazem na pojišťovně.

Přečtete si: Potřebujete vzor výpovědi povinného ručení?



Chcete levnější povinné ručení?

Zjistěte, zda nemůžete platit za povinné ručení méně. Stačí espézetka a budete mít jasno.

3. Podejte výpověď

Pojištění je třeba ukončit písemně. Nestačí pouze do pojišťovny zavolat. Je třeba tak učinit vždy na papírový dokument, který musíte podepsat. Pokud se dostavíte na pobočku pojišťovny, pak zde obdržíte formulář pro výpověď, do kterého stačí vepsat údaje o vás a číslo smlouvy. Dokument podepíšete a smlouvu takto řádně ukončíte. Smlouvu můžete vypovědět také poštou. Do výpovědi nezapomeňte uvést číslo smlouvy, vaše jméno, příjmení a adresu, datum a podpis. Výpověď zašlete na pojišťovnu včas, nejlépe doporučeně. V současnosti již většina pojišťoven akceptuje i výpověď zaslanou e-mailem. Doporučujeme však tento postup u vaší pojišťovny ověřit.

4. Najděte si novou pojišťovnu

Po nové pojišťovně se můžete podívat ještě dříve, než dáte výpověď. Povinné ručení byste měli mít platné neustále, stejně jako pojištění nemovitosti, pokud jste financovali pořízení nemovitosti hypotékou. Na stránkách www.kalkulator.cz najdete několik kalkulaček, díky kterým si můžete vybrat povinné ručení, dále havarijní pojištění, pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Vždy stačí zvolit několik kritérií, případně pro havarijní pojištění a povinné ručení zadat jen regsitrační značku vozu. Díky tomu obdržíte na výběr z výhodných pojištění. Povinné ručení lze takto uzavřít zcela online bez jakékoliv pomoci a během chvíle.

NačítámNačítám