Jan Strmiska | 22. 6. 2021

Surfování pod elektrárnou. Léto 2021 v Česku.

Jestli se vám letos nechce řešit testy a současně vám chybí oceán, máme tu úžasnou českou alternativu. Jedeme do Brandejsa.

Kdo by si nechtěl vyzkoušet být surfařem? Slunce, oceán, bikiny a opálená těla. Nejsilnějším protiargumentem bývá vzdálenost od oceánu a někdy i neskutečná dřina, která tento sport provází. Vyřešeno!

V Brandýse nad Labem je umělá vlna

Jmenuje se to Vlna pod Zámkem a vypadá to stejně romanticky jako to zní. Je to jen 30 minut busem z Prahy Černý most nebo z Metra Českomoravská, vystupte na náměstí v Brandýse a pak už je to jen 10 minut z kopce. To městečko se jmenuje vlastně celým názvem Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (a má nejdelší název města v ČR). Najdete ho mezi Prahou a Mladou Boleslaví. A je to nádhera. V údolí Labe se tyčí zámek pokreslený stylovými sgrafity. Což jsou jakási stylová středověká graffiti, jen vyškrábaná do omítky. Dole na Labi je pak malá vodní elektrárna (MVE), postavena v letech 1931-1934. Točil se tu například film Saturnin, kde vystupuje postava dědečka, fiktivního ředitele této elektrárny.

Vlna pod Zámkem, surfwave.cz Kalkulátor

Budova mlýna, ze kterého vytéká proud vody napájející Vlnu pod Zámkem. Na tuhle krásu celou dobu koukáte. Foto: Jan Strmiska

Takže se surfuje na vodě z elektrárny?

Voda vlastně vytéká z Schubertova mlýna. Honosná stavba je součástí vodního díla, které tu vzniklo po třicetileté válce. Mlýnská voda poháněla neuvěřitelných 11 vodních kol! Pořád to tu funguje, na našich fotkách vidíte historický most se dvěma kamennými oblouky pod kterými valí voda do surfařského ráje. V celém komplexu tehdy byla i sýpka a pivovar. Docela obří projekt.

V samotné elektrárně se občas dělají prohlídky pro veřejnost. Po rekonstrukci jsou tu sice kompletně nové stroje a turbíny, ale původní vybavení ze 30. let bylo zachováno, takže se uspokojí fanoušci všech věků. Elektrárnu dnes provozuje energetická skupina Energo-Pro. Instalovaný výkon je 2,4 MWh, proud vyrábí dvě Kaplanovy turbíny a průměrná roční výroba elektřiny je 13 GWh.

Zámek Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Když už se pokocháte místním zámkem, pávy a mlýnem, je čas vyrazit na vlnu. Foto: Jan Strmiska

Zajímá vás levná elektřina z obnovitelných zdrojů? A nebo chcete jen ušetřit?

Spočítejte si nejlevnější možnosti

Mě ale zajímá ten surf!

Ve skutečnosti je to river surf, protože se jezdí na řece. Jan Maršík, úspěšný český snowboardista, který je i autorem několika knih o sjezdovém lyžování a carvingu tu s dalšími nadšenci vybudovali místo, na kterém se zvedne voda a vytvoří vlnu podobnou jako když přicházející swell v oceánu narazí na pobřeží. Jiné je to trochu v tom, že když jedete vlnu v Brandýse, stojíte na místě a voda proudí pod vámi. Pocit je to ale stejný jako v oceánu. Surfaři se tu o kanál dělí se slalomáři. Takže občas musíte počkat a nechat projekt kajak. Což je skvělé zpestření, neustále to tu žije.

Můžu si tam zajet to vyzkoušet?

Jistě. V létě je tu otevřeno v týdnu dvě hodiny 18-20h. A o víkendech 14-16h. Místo je tedy otevřené pořád, ale v tuto dobu si surfaři pouští do koryta tu správnou dávku vodního proudu. Je to obrovská hydrodynamická alchymie. Tím, že sdílí vodu elektrárna a surfaři (i kajakáři) a vody není nikdy dost, pouští se jen v tyto omezené časy. Termíny a časy si ale raději vždy ověřte na www.surfwave.cz a nebo ještě spíše na jejich Facebooku, kde jsou nejaktuálnější data. Přírodě se nedá ve všem poroučet, v tom je to taky stejné jako na oceánu :-). Když není voda, nic neuděláte. Je lepší napsat textovku, že přijedete pokud na FB vysloveně neuvádí, že to není potřeba. Na vlnu se totiž vejde maximálně 10 lidí, při větším počtu už by jste si nezajezdili. Jezdí vždy jeden surfař, ostatní čekají ve "frontě". A když je většina nováčků, jde to opravdu rychle. Dvě hodinky vám budou stačit.

Co na to potřebuju?

Půjčí vám tu neopren i prkno. Jediné co musíte mít vlastní, jsou boty do vody. Stačí i nějaké tenké obyčejné tenisky, ve kterých máte cit. Jde o bezpečnost. Koryto je z hrubého betonu, teče v něm rychle voda a tam kde jezdíte, je ani ne metr hloubka. Takže když jste tu poprvé, zbytečně by jste si odřeli chodidla nebo ukopli palec. I ten neopren máte především proto, aby jste se neodřeli až tam sebou plácnete. Pokud tedy není už zima, jezdí se někdy i do listopadu. To se pak naopak pod neopren ještě hodí termoprádýlko :-)

Surfwave.cz v Brandýse nad Labem pod mostem

Jezdí se tu na krátkých pěňácích typu fish, aby to bylo ovladatelné, ale můžete si přivézt i vlastní krátké prkno. Foto: Jan Strmiska

Boty do vody river surf
Jakékoli boty do vody nebo tenisky s sebou.
Jan Strmiska
děti river surf Brandýs nad Labem

Zvládnou to tu i starší děti. Foto: Jan Strmiska

Zámek Brandýs nad Labem Stará Boleslav
Až kýčovitě hezký zámek je hned nad vámi.
Jan Strmiska
Surfwave.cz Labe

Nebojte se ani špatného počasí. Když jste ve vodě, je vám úplně fuk, jestli prší. Vás zajímá VLNA. Foto: Jan Strmiska

Kolik to surfování stojí?

V době psaní článku (léto 2021) je vstup na vlnu za 300 Kč, půjčení surfu za 200 Kč (mají speciální krátké surfy vhodné na řeku aby jste se nezapichovali), neopren 150 Kč. Když máte třeba vlastní neopren, ušetříte. Jako dárek si můžete naopak koupit dárkový poukaz i s lekcí. To s vámi pak někdo bude, ukáže vám základy, naučí vás rozpádlovat a bude vás koučovat. I s půjčením všeho je to za 990 Kč. Letošní novinka a cenově výhodná akce je, že si zaplatíte pro sebe celou vlnu. Můžete tu uspořádat teambuilding, party i s grilováním, nebo cokoli se vám zachce. To pak stojí 4000 Kč. V ceně je půjčení všeho vybavení, limitem je jezdících 10 lidí. Na břehu jich může být nepočítaně.

Můžou tam i děti?

Jistě. Často tu jezdí i rodiče s dětmi. Neopreny mají asi tak na velikost od 12 let. Pro mladší to ale už nedoporučují. Proud vody má sílu a i když jsou tu všichni maximálně přátelští i ke každému nováčkovi, školka to prostě není. Pořádají tu ale dokonce ve čtvrtek pravidelný surfařský kroužek pro děti. Momentálně je ale už docela plno. Pokud máte zájem své děcko přidat, ozvěte se jim, třeba se přidají lekce.

Balance board Surfkrám

Na balanční desce začínejte na měkkém povrchu jako je joga matka. Parkety nebo beton je pak náročnější. Foto: Jan Strmiska

Masarykovo náměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Dokonce i večery v Brandýse cestou z koupačky nejsou špatné. Hlavní náměstí.
Jan Strmiska

Můžu si to nějak natrénovat doma?

Nejlepší surfařské cvičení je pořídit si balanční desku. Tak nějak na tom postáváte, můžete na tom dělat třeba dřepy, stavět se do pozice jízdy, borci na tom dokáží i stojku :-) My máme hezkou českou za 2950 Kč ze SURFR Krámu (na fotce). Taky si můžete dělat jogínské kobry a kliky. A taky můžete hrát šachy, ale to se surfem nesouvisí.

Není to moc těžké?

Zvládne to každý, kdo se nebojí vody. Počítejte s tím, že se prostě pořádně vyperete :-). Když jste sportovec, jezdíte na nějakém boardovém sportu a máte štěstí, na konci první dvouhodiny se začnete zvedat. Když jste nemehlo jako autor článku, bude vám to trvat mnohem déle, ale užívat si to budete stále! Ta pozitivní energie tu snad teče z elektrárny.

Aloha!