Jan Strmiska | 21. 6. 2021

Kde si nabiju elektrokolo. Zdarma

Po celé republice se ale množí veřejné nabíječky využívající Powerbox.one. Jak to funguje?

Elektrokola su u nás prodávají jako housky na krámě. V loňském roce se u nás prodalo 120 000 kol, což je třetina všech kol. A i přes tuto obrovskou populační expolzi je k neuvěření, že se dosud nesjednotily nabíjecí systémy kol. Na světe teď funguje 40(!) nekompatibilních systému a u kol provozovaných v ČR jde momentálně zhruba o 20 různých systémů. Cyklistický Divoký západ. Jak si na výletě dobýt kolo a netrápit se s taháním kabelů? Zvlášť, když navíc běžná nabíječka není designovaná pro nabíjení venku, takže kolo nemůžete nechat jen tak venku na dešti. Nehledě na krádež, nabíjecí kabel dnes přece stojí 1500 až 4000 korun, takže to je lákavější čórka než obligátní sedlo.

Komáří Hůrka, Sev.en, elektrokola

Výhledy kolem Komáří hůrky jsou fenomenální. Foto: autor

Můžete jet i po lyžařské magistrále, ale klidně se spolehněte raději na cyklistickou appku Cyclers. Ta vám nabídne vhodnější a méně provařené trasy.

Chcete doma ušetřit na nabíjení kola?

Elektřina je všude stejná, platíte jen různé ceny. Spočítejte si v našem Kalkulátoru tu nejnižší. Ušetříte tisíce ročně.

Sev.en Energy teď buduje síť veřejných nabíjecích stanic

Začali na trase takzvané Krušnohorské magistrály. To je vlastně lyžařská trasa podél hranic s Německem. Asi 100 kilometrů, ve třech přerušených úsecích (což je vám na kole jedno). My jsme prozkoumali nabíjecí wallboxy na Komáří hůrce (808 m.n.n.), vyhlídce nad Horní Krupkou. Z Teplic nebo Ústí nad Labem to tam máte necelých 20 km směrem k hranicím. Když jste lenoši (a to máte proboha elektrokola :-), můžete se na Komáří hůrky nechat vyvézt z Krupky lanovkou. Do Krupky jezdí vlak, takže to dáte odkudkoli.

Co používají za technologii?

Sev.en zvolili wallboxy české výroby Powerbox.one. A je to praktická volba. Dobíjí 4 nebo 8 kol současně. Přitom nabíjení baterie s kapacitou 400Wh z 30% na 70% kapacity bude trvat zhruba jednu hodinu. To stihnete smažák i trochu vytrávit. Vybavení konektory záleží na konkrétním provozovateli stanice, v tomto případě Sev.en. Na Komáří hůrce jsme našli 2 univerzální konektory a pak jedna zásuvka Bosch eBike Systems a jedna Shimano Steps. Shimano a Bosch nejsou úplně všude v základu Powerboxu, jsou to dražší systémy s obousměrnou komunikací mezi nabíječem a baterií.

Cesta na Komáří hůrku vás i vaše kolo může vyšťavit. Občerstvení začíná být teď zdarma.
Cesta na Komáří hůrku vás i vaše kolo může vyšťavit. Občerstvení začíná být teď zdarma.
Foto: Powerbox.one
Nabíjecí stanice Powerbox.one

Nabíjecí stanice jsou v různých velikostech a jsou osazeny různými konektory.

Potřebuju tahat vlastní kabely?

Pokud máte kabel sebou, můžete rovnou nabíjet, pokud ne, celý systém Powerboxu je designován tak, že si kabely zapůjčíte (například oproti záloze, takže nezapomeňte si hotovost sebou) u provozovatele. Třeba v hospodě nebo v penzionu na jehož zdi je to připevněno. Nicméně systémů je u nás opravdu dost. Nejběžnější je Crussis, MTF, Leader Fox, Apache, Lectron, Haibike, KTM, Giant/LIV, Rock Machine, Specialized, Lovelec, Agogs, ale i více. Takže pokud budete jezdit často, vlastní kabely s odpovídající koncovkou si raději objednejte za 730 nebo 980 Kč přímo tady. Ať příště nemusíte čekat.

Nemůže mě to kopnout?


Ne. Kolo nezapojujete do napětí 240V, ale záměrně se používá malé napětí (do 50V), které ani při styku s kůží neohrožuje zdraví člověka. Zásuvky jsou navíc instalované zespodu boxu a mají certifikaci IP54, takže i v horských deštivých a větrných podmínkách bude všechno v pořádku.

Snad majitele napadne postavit k tomu stojany na kolo.

Záchranné vybavení,. Krušné hory. Resuscitace
V Krušných horách jsou připraveni i na to, že vás to klepne.
Jan Strmiska

Budu něco platit?

Ne, je to zadarmo. Nabití jednoho kola přijde provozovatele zhruba na 1 korunu. Takže by se nevyplatilo zavádět systém placení. Všechno platí ten, kdo vás tímto chce k sobě nalákat. Penzion, městský úřad, distributor energie jako je Sev.en pro svou reklamu nebo třeba městské informační centrum.

A kde to všude najdu?

V průběhu léta chce Sev.en spustit desítky dalších stanic v Ústeckém a Pardubickém kraji, tedy v regionech, kde má své energetické provozy. Powerbox své nabíjecí stanice ale nabízí i prostřednictvím spousty různých dalších organizací. Jestli máte svou firmu kam by se to hodilo, můžete to využít také. Vypisují se různé dotační programy na podporu elektromobility. A nebo si to jen tak kupte na firmu. Pokud chcete jen jezdit a využívat nabíječky na elektrokola zdarma, mapka je tady.

A pokud máte elektrokolo a dobíjíte ho doma, najděte si nejlevnější elektřinu na kalkulátor.cz. Ať neutrácíte zbytečně za komoditu, která je všude stejná.

Načítám