Jan Strmiska | 22. 6. 2021

3 tipy na krásné výlety za ekologickými elektrárnami

Česko se změnilo. Už u nás nejsou jen obří Temelíny a Dlouhé stráně. Přinášíme vám tipy na výlety za opravdovými energetickými farmáři.

Na úvodní fotce je elektrárna Jindřichovice. Foto: jindrichovice.cz

Jasně, Dlouhé stráně jsou unikát. Třetí největší přečerpávací elektrárna na světě, nejsilnější vodní turbína v Evropě a nejvyšší výkon u nás. Ale nejen obrovitostí a odstřelováním vršků kopců živ je člověk. Malé je taky hezké.

Když se mluví o obnovitelné energii, představíme si dnes na první dobrou nekonečné solární parky zabírající ornou půdu a možná občas nějaký těžko zrecyklovatelný větrník. Díky dodavatelům energie jako je Nano Energy, se ale do elektrické sítě dostává už i energie od nadšených malovýrobců, kteří nedrancují ve jménu dobrých úmyslů, ale opravdu pomáhají. Vyrážíme na výlet.

Nižbor (Křivoklát, Berounsko)

Malá vodní elektrárna

Hned po řece je ale v Nižboru samozřejmě nejzásadnější hospoda a tak trochu klub: Zastávka Nižbor je částečně vestavěná do vlakového vagónu. Nádherné retro a skvěle tu vaří. Ve třech vagónech se tu dokonce můžete i vtipně ubytovat.

Tohle místo na Berounce s hradem na kopci je prostě úchvatné. Nenarazíte tam na takové davy jako trase o kousek dál z Berouna směrem k Praze. Přitom cesta třeba na kole právě z Berouna, kdy se vyhoupnete na kopeček ke Zdejcině a pak už se jen projíždíte úžasnou krajinou stojí za to. Ve vesnici Nižbor na jezu kousek pod mostem má ale také mikroelektrárnu legendární Miloš Švestka, který s ní zásobuje elektřinou celý Nižbor (1000 rodinných domů) a ještě přebytky zvládá prodávat do sítě NanoEnergy. Elektrárna má výkon 280 kW po celý rok. Od roku 2012 se tu pan Švestka střídá se svými dvěma společníky každý den i během víkendů. Takže když budete drzí, můžete poprosit o prohlídku. Švestkovi fungují vzorně ekologickým přístupem, takže na jezu mysleli i na přechod pro ryby. Hlídají tu stav vody, aby byl dostatečný průtok v jezu i v koridoru pro ryby. A v zimě zas dávají pozor, aby jim neumrzly turbíny.

Zvenku je minielektrárna jen takový nenápadný domeček. Nižbor, Švestkovi.
Zvenku je minielektrárna jen takový nenápadný domeček. Nižbor, Švestkovi.
Shutterstock
Nižbor mapa MVE vodní elektrárna Švestka

Po cestě je na Berounce i spousta podobných MVE (malá vodní elektrárna). Hýskov, Beroun, Řevnice, Zadní Třebáň, Dobřichovice, Dolní Mokropsy i Černošice. Mapka všech MVE na téhle trase je tady. Nenápadných jezů s elektrárnou je dnes už hodně. Ale místo se Švestkovým příběhem je jen v Nižboře.

Nižbor Leontýn

Lesní křižovatka u Leontýnu, kousek nad Nižborem. Foto: Jan Strmiska

Chcete nakupovat levnou a ekologickou elektřinu?

Vezměte si k ruce poslední vyúčtování a během chvilky to zjistíte

Jindřichovice pod Smrkem (Liberecko, Jizerky)

Větrná elektrárna

Singltrek pod Smrkem byla první síť singltrekových stezek v ČR. A i dnes je tohle místo průkopníkem. Krásná příroda, dramatické kopce Jizerských hor a panensky nezničená příroda díky bývalému bezpečnostnímu pásmu a pár krokům na hranici s Polskem. Obecně moc doporučujeme jako jakýkoli trek výlet přímo po hranici. Ta cesta je vždy průchozí a bývají to nejkrásnější hvozdy. Srnka by zaplakala dojetím.

Mapa Singltrek pod Smrkem

Mapka pro bajkování, PDF si stáhněte zde.

Jindřichovice pod Smrkem

Kopečky co potřebují provětrat. Foto: FB Singltrek pod Smrkem

Jindřichovice pod Smrkem

A nebojí se toho ani děti. Foto: FB Singltrek pod Smrkem

Jindřichovice pod Smrkem

Ale zpátky k elektrárně. Místní větrný park je pokládán za prvního českého průkopníka větrné energetiky. Ve vesničce funguje taky Muzeum života před průmyslovou revolucí (kde se naopak snaží fungovat úplně bez elektřiny :-) a Jindřichovice provozují i Ekologické informační centrum. Takže všechno je tu zelené nadruhou. Větrníky mají výkon po 600 kW a stožáry mají výšku 65 metrů. Rotory jsou vyhřívané proti námraze.

Mravenečník vás odmění výhledem na Praděd.

Výšlap na Mravenečník vás odmění výhledem na Praděd. Viz náš třetí tip. Foto: Shutterstock

Loučná nad Desnou (Jeseníky)

Větrná elektrárna Mravenečník

Tohle je to místo, kde najdete zmíněnou přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně. V nadmořské výšce 1 350 metrů na hoře Mravenečník. Okolo jsou už ale i větrníky, větrná farma elektrárny Mravenečník (220 kW, 315 kW a 630 kW). Dostanete se tam šestisedačkovou lanovkou na Medvědí horu a pak pár metrů pěšky k Tetřeví chatě. A nebo si dáte pořádný výšlap a na mravence zaútočíte pěšky nebo bikersky třeba z Karlovy Studánky a zastavíte se ještě na Pradědu (1491 m.n.m.). Ať to stojí za to.

Mrevenčník a Desná
A tady je Mravenečník, přečerpávačka v Desné a Praděd. Stačí se do toho obout.



NačítámNačítám