Michaela Kadlecová  | 3. 2. 2022

Jak se liší pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti?

Maléry se nevyhýbají žádné domácnosti. Naštěstí si lze domov účinně pojistit a být tak krytý proti všem myslitelným rizikům, a to díky pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti.

3.12. 2022

Pro rozlišení toho, co je pojištění domácnosti a nemovitosti, se používá příklad, kdy domácnost obrátíte vzhůru nohama. To, co spadne na zem, bude patřit do pojištění domácnosti, to, co zůstane do pojištění nemovitosti. Zatímco díky pojištění domácnosti si ochráníte vybavení bytu, pojištění nemovitosti umožní krýt škody, ke kterým dojde na pevných součástích domu, tedy zdech, podlahách, střechách, nebo oknech.

Co kryje pojištění domácnosti:

elektroniku
nábytek
koberce, podlahové krytiny
hudební nástroje
sportovní vybavení
dekorace, obrazy

Co kryje pojištění nemovitosti:

stěny
střechy
koupelny
kuchyňské linky
okna
dveře

Pojištění nemovitosti a domácnosti sice není povinné, ale díky němu předejdete mnoha neočekávaným výdajům. Při vší opatrnosti se totiž může přihodit mnoho malérů, už kvůli tomu, že ve vaší domácnosti vaříte, máte zde rozvody vody, elektřiny, jste zde opravdu často a pokud jsou v domácnosti přítomné děti, riziko se ještě zvyšuje. Je třeba podotknout, že z pojištění domácnosti a nemovitosti se hradí pouze neúmyslné škody, ke kterým došlo nějakým pochybením, neopatrností, nebo třeba vadou materiálu. Pokud vám někdo způsobil škodu úmyslně, musíte ji vymáhat po něm.

Na co se vztahuje pojištění domácnosti?

Zatímco pojištění domácnosti může uzavřít kdokoliv, kdo nemovitost obývá, pojištění nemovitosti uzavírá většinou její majitel. Pokud tedy obýváte byt, který jste si pronajali, můžete uzavřít pojištění domácnosti, pokud ho již neuzavřel majitel. Ten tak většinou učiní, pokud pronajímá byt, který je zařízený. Ani jedno pojištění není povinné. Pouze ti, kdo financují pořízení nemovitosti hypotékou, musí uzavřít pojištění nemovitosti, které bude vinkulované hypotéční bance. Ačkoliv není toto pojištění povinné, uzavře jej každý rozumný majitel nemovitosti. Poškození nemovitosti například požárem, záplavami, potopami, bleskem nebo větrem, je totiž častější, než byste si mysleli. Pojištění nemovitosti kryje škody, které vzniknou na nemovitosti samotné, tedy na její stavbě, zdech, podlahách, střešních krovech, příčkách, ale také na veškerém vybavení, které je napevno připevněno k domu, například k vybavení koupelny, nebo vestavěné kuchyni. Pojištění domácnosti kryje škody, které vzniknou na vybavení domácnosti, což jsou elektrospotřebiče, ale také nábytek, sportovní potřeby a vše, co doma máme, včetně peněžní hotovosti. Ke škodám na tomto majetku nemusí docházet v domácnosti, ale i na cestách. Pokud vám tedy ukradnou lyže na sjezdovce a máte správně uzavřené pojištění domácnosti, pak můžete i tehdy požadovat náhradu škody. Na co se vztahuje pojištění domácnosti, na byt, nebo na dům? Nezáleží na tom, zda jste majitelé domu, nebo bytu. Pojištění nemovitosti lze uzavřít jak na dům, tak na byt, stejně jako pojištění domácnosti. Na tom, co bývá předmětem pojištění domácnosti se vždy dohodnete s pojišťovnou, která vše uvede ve smlouvě o pojištění. Pojistit si můžete nejenom váš byt a dům, ale také zahradu, kůlnu, garáž a jiné vedlejší stavby.

Přečtěte si: Pozor na podpojištění nemovitosti!

Na co se vztahuje pojištění domácnosti právě u vás? Pojištění domácnosti i nemovitosti můžete uzavřít na Kalkulátor.cz, a to díky kalkulačce pojištění nemovitosti a domácnosti. Na kalkulačce zadáte údaje o vašem domově, jako je například vybavení domácnosti, nebo rozloha, zadáte také, kde se vaše domácnost nachází. Náš specialista vám pomůže vymezit předmět pojištění a také seznam rizik. 

Jak vybrat výhodné pojištění nemovitosti?

Díky naší kalkulačce pojištění nemovitosti si můžete sjednat toto pojištění online. Stačí zadat několik údajů o pojišťované nemovitosti a během chvíle se seznámíte s naší nabídkou.

Působení živlů, ale i vandalismus

Co bývá předmětem pojištění domácnosti? Škody mohou vznikat z několika různých příčin. Hlavními riziky je působení živlů, tedy ohně, blesku, srážek, vody vytékající z vodovodního potrubí, větru, krupobití, ale také pád stromu a stožáru, vandalismus, přepětí v elektrické síti a zkrat. Pojišťovny většinou nabízejí balíčky určitých rizik, čím více rizik, tím více si připlatíte. Výše pojistky se odvíjí také od hodnoty pojišťovaného majetku. Pokud se chcete před ztrátami skutečně ochránit, je třeba ho ohodnotit správně. Bylo by velkou chybou hodnotu majetku schválně ponížit, abyste dosáhli menší splátky. Pojišťovna by vás mohla jednak penalizovat a pokud by došlo k pojistné škodě, nezískali byste plnou cenu poničeného majetku.

Asistenční služby pomohou

Díky pojištění získáte nejenom hodnotu poškozeného majetku, ale také nabídku asistenčních služeb, které můžete v mnoha momentech určitě ocenit. Například pokud si zabouchnete dveře, praskne vám vodovodní trubka, nebo se rozbije počítač. Nabízí se také cykloasistence v případě, že by se vaše jízdní kolo stalo nepojízdným, nebo byste se zranili. Pojištění nemovitosti a domácnosti lze sjednávat v balíčku a je opět třeba pozorně číst, které konkrétní služby a krytí rizik si objednáváte. Jeho součástí může být také pojištění odpovědnosti za škodu. Možná se tomu divíte, ale i vaše nemovitost, nebo domácnost může způsobit někomu škodu. Například padající omítka může poškodit něčí vozidlo. Pokud byste měli toto pojištění sjednané, pak veškerou škodu, která tak někomu vznikla, kryje pojišťovna.

Chcete poradit s výběrem pojištění domova?

Zanechte nám svoje číslo, my se vám ozveme a vše s vámi probereme.

Jak se likviduje pojistná událost?

Pokud dojde ve vaší domácnosti k nějakému maléru, vše pečlivě zdokumentujte a připravte hlášení pro pojišťovnu. Po nahlášení pojistné události pojišťovna v některých případech, kdy jde o větší plnění, vyšle likvidátora, tedy pracovníka, který vyplní protokol o tom, jak ke škodě došlo a případ prošetří. Někoho může překvapit, že likvidátor přijde prošetřit například i případ zničeného notebooku, nejde tedy pouze o škody v desítkách tisíc a vyšší.

Kdy vám pojišťovna nic nezaplatí?

Pokud někdo způsobil škodu úmyslně, pak je na něm, aby ji nahradil. Pojišťovna neuhradí nic tehdy, pokud způsobil škodu jeden člen domácnosti druhému. Ve smlouvě o pojištění najdete celou část věnovanou tzv. výlukám. Ty se týkají toho, pokud ke škodě dojde kvůli terorismu, válečným událostem, nebo jaderné události. Pokud došlo ke škodě kvůli opilosti, pojišťovna plnění nevyplácí. Dále nemusí pojišťovna vyplácet škodu, která vznikla tehdy, pokud ji zapříčinala vada materiálu, nebo špatná součástka, o které jste věděli. Pokud se jedná o škodu, kterou způsobili zloději, je důležité, kde k odcizení došlo. Pokud by šlo o místo, které jste před krádežemi nijak neochránili, pak vám pojišťovna škodu nenahradí.

NačítámNačítám