Ondřej Hudec | 25. 5. 2021

Povinné ručení na čtyřkolku

Čtyřkolky se staly oblíbeným produktem zejména jako rekreační vozidla. Pokud o jejím nákupu uvažujete, měli byste vědět, že i na tyto vozidla se vztahuje povinné ručení v případě, že s nimi chcete jezdit po silnicích. Na to mnoho motoristů zapomíná a pak jim hrozí v případě způsobené nehody vysoká pokuta a nutnost všechny výlohy poškozeným zaplatit ze svého.

Kategorie čtyřkolek

Začněme však u samotného povolení čtyřkolky řídit. Čtyřkolky spadají do několika kategorií. Nejlehčí kategorie LB označuje vozidla s hmotností v nenaloženém stavu do 350 kg (pokud se jedná o elektrické vozidlo tak bez baterií), nebo vozidla, jejichž zdvihový objem motoru nepřekročí 50 cm³, případně 4kW. Maximální konstrukční rychlost pak musí být 45 km/h.

Druhá kategorie je LE. V této skupině najdeme většinu čtyřkolek na trhu ve verzi onroad, což znamená s maximálním výkonem 15 kW s možností otevření výkonu. Spadají sem čtyřkolky, jejichž hmotnost v nenaloženém stavu je menší než 400 kg, pokud máte vozidlo pro přepravu nákladů tak 550 kg. Výkon motoru nesmí překročit 15 kW.

Nakonec tu máme kategorii R. V této skupině jsou čtyřkolky, jejichž hmotnost v nenaloženém stavu nepřesahuje 400 kg (v případě vozidla pro přepravu nákladů 550 kg), a jejichž nejvyšší konstrukční rychlost není větší než 40 km/h. Maximální výkon však není nijak omezen. Tyto čtyřkolky jsou označeny registračními značkami jako tzv. ostatní vozidla. Jako u jediné kategorie nemusíte při jízdě na těchto strojích nosit přilbu, ale přesto je to doporučováno.

Přečtěte si: Jak na pojištění motocyklu? 

Jak sjednat pojištění čtyřkolky?

Spočtěte si, nakolik vás přijde pojištění na čtyřkolku. Během pár minut si srovnáte nabídky pojišťoven a vyberete si to správné pojištění.

Pojištění není žádná věda

Nyní už však pojďme na samotné pojištění. Jak už zaznělo v úvodu, pokud se se svým strojem chcete pohybovat po veřejných pozemních komunikacích, bez povinného ručení se neobejdete. Stejně tak musí váš stroj disponovat homologací pro provoz na pozemní komunikaci a platnou technickou způsobilostí pro Českou republiku. Z hlediska pojištění existují i v tomto případě různé varianty a mnoha majitelům čtyřkolek postačí jeden z levnějších balíčků. Jednotný ceník nejlevnějšího povinného ručení pro čtyřkolky neexistuje.

Bohužel, aby to nebylo tak jednoduché, ne každou čtyřkolku je možné pojistit. Pokud se však po běžných silnicích pohybovat neplánujete, tak povinné ručení mít zřízené nemusíte. Přesto se však doporučuje si zřídit pojištění proti úrazu. Pojistit lze však i nehomologované vozidlo, jen musíte před pojištěním zažádat na registru vozidel o výjimku.

Pojištění čtyřkolky online

Pojištění čtyřkolky není o nic složitější než pojištění jiných vozidel. Můžete ho tak kromě osobní návštěvy kamenné pobočky u velké části pojišťoven sjednat online, přičemž smlouva vám platí hned po sjednání. Množství informací, které po vás bude pojišťovna chtít, se liší podle jednotlivých pojištění. Některým pojišťovnám stačí pouze technická data o stroji, jiné budou navíc potřebovat i informace o řidiči, jako třeba kraj, ve kterém bydlí apod. Samotné zákonné pojištění se tedy sjednává podobně, jako v případě autopojištění. V zásadě však platí, že pojišťovny budou po majiteli čtyřkolky požadovat především velký technický průkaz od čtyřkolky a občanský průkaz.

Po předložení požadovaných dokumentů už nic nebrání uzavření pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Pokud chcete ušetřit čas, vyzkoušejte sjednání povinného ručení čtyřkolky online pomocí kalkulačky povinného ručení. Ta klientovi srovná veškeré nabídky a rychle vyhledá to nejlevnější povinné ručení. V případě sjednání povinného ručení také není od věci vyřídit v jednom tahu i sjednání havarijního pojištění, které můžete taktéž uzavřít z pohodlí domova během pár minut. Stále totiž platí, že i to nejlevnější havarijní pojištění vám zčásti uhradí škody způsobené na vaší čtyřkolce.

Načítám