Ondřej Hudec | 12. 4. 2021

Jak usnadní havarijní pojištění nabourané auto na parkovišti?

Není nic horšího než po návratu z nákupu na parkoviště zjistit, že někdo odřel vašeho plechového miláčka, nebo mu třeba ulomil zrcátko. Zvlášť pokud je viník události ten tam. I tato nepříjemná situace se však dá řešit.

Základem je samozřejmě havarijní pojištění, které situaci usnadňuje. Zároveň je výhodou, pokud je viník nehody znám. V takovém případě totiž bude vymáhání zaplacení škody mnohem snazší než v případě, kdy se po pachateli slehla zem. Nárok na proplacení škody každopádně vzniká automaticky, i když nemáme havarijní pojištění uzavřené. Pojištění je ze zákona hrazeno z povinného ručení původce nehody. A co když viník uzavřené povinné ručení nemá? I v takovém případě byste za způsobenou škodu měli dostat zaplaceno a to od České kanceláře pojistitelů.

Pravidla platí i na parkovišti

Neměli byste zároveň zapomínat na to, že i na parkovišti platí pravidla silničního provozu. Tedy například přednost zprava, nebo to, že řidič vyjíždějící z parkovacího stání nesmí svou jízdou ohrozit jiné projíždějící vozidlo. Stejné jako v běžném provozu je i zde hranice způsobené škody, od které se musí volat policie. Ta činí v obou případech 10 000 Kč. Pokud není ani na jedné straně problém s uznáním viníka nehody, stačí vám jen vyplnit krátký formulář o nehodě a celou událost nafotit. V opačném případě je lepší policii zavolat.



Chcete levnější povinné ručení?

Srovnejte si nabídky

Co když viník ujel

Situace, kdy viník nehody ujel a nenechal vám na sebe žádný kontakt je z hlediska vymáhání škody mnohem horší. V případě uzavřeného havarijního pojištění se náhrady škody dočkáte, musíte však počítat s tím, že nejspíš budete muset platit spoluúčast. Ta se liší podle sjednaného pojištění, ale u většiny pojištění je obvyklá určitá minimální částka. Zároveň hrozí, že přijdete o bonusy k pojištění. Ještě horší je však situace, kdy havarijní pojištění sjednáno vůbec nemáte. V takovém případě se totiž budete muset obejít bez jakékoliv náhrady škody. Už z toho důvodu je mnohem lepší se pojistit a „havarijko“ si sjednat, abyste nebyli později nepříjemně překvapeni.

Hledejte svědky

V případě, že viník ujel a škoda na vozidle je větší, je lepší volat k nehodě policii. Pořád je totiž šance, že policie viníka vypátrá a škodu mu posléze naúčtuje v rámci povinného ručení. Po viníkovi můžete následně také vymáhat spoluúčast a nebo rozdíl ve výši pojistného při snížení bonusu. Pokud se nechcete jen tak vzdát a chcete najít viníka nehody, nabízí se několik možností. Klíčoví jsou samozřejmě svědci, kteří mohli případný incident zachytit. Proto je dobré se poptat kolemstojících či kolemjdoucích, zdali náhodou nehodu nezachytili. Pokud máte štěstí, pomohou vám s identifikací. Klíčové jsou samozřejmě údaje o SPZ, případně barvě a typu vozidla a též o samotném pachateli. Fotografie či video z incidentu by bylo nejlepším důkazem, ale šance, že by si incident někdo natáčel či fotil samozřejmě nejsou velké. Za zkoušku však nic nedáte.

Zajistěte záznamy

Napomoci mohou v tomto případě též kamerové záznamy z místa. Ostatně průmyslové a obchodní areály většinou kamerovými systémy disponují. Ale pozor, kamerové záznamy může vidět pouze policie, která jediná má k tomuto oprávnění. V případě úspěchu a identifikaci pachatele se však pachatel radovat nebude, hrozí mu totiž 7 trestných bodů a pokuta. I incident na parkovišti je totiž klasifikován jako klasická dopravní nehoda se všemi následky z toho plynoucími. V neposlední řadě vám s hledáním pachatele mohou pomoci sociální sítě, které už v dnešní době používá velká část lidí.

Jak je vidno, ani na běžném parkovišti před obchodním domem se nevyhnete dopravním předpisům. Nehody zde nejsou nic ojedinělého a případné překvapení na vašem vozidle může nejednoho zamrzet. Jistotou je v tomto případě jedině zmíněné havarijní pojištění, po jehož sjednání se alespoň části škody následně domůžete.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny povinného ručení a havarijního pojištění. Jsme nestranní a fér, měříme každému stejně. Najděte si díky kalkulačce povinného ručení tu nejlepší pojistku právě pro vás!