Michaela Kadlecová  | 9. 3. 2021

Díky stroji času do historie Kalkulátoru a Internetu

Jak vypadaly naše stránky před šestnácti lety? To si můžete prohlédnout na stránkách web.archive.org, které vás zavedou do historie nejenom našeho webu, ale celého internetu.

Jak můžete z prehistorického obrázku poznat, před šestnácti lety se Kalkulátor.cz zabýval zcela jinými typy kalkulací. Uživatelům spočítal, jaké správní poplatky musí hradit například v případu manželství, za rybářský lístek, lovecký lístek, na katastru nemovitostí apod. Právě tehdy se uzákonila liberalizace trhu s energiemi a od té doby si může každý z nás volit svobodně svého dodavatele energií. Díky liberalizaci skončil monopol jednoho dodavatele, vznikla celá řada společností, které nakupují elektřinu a plyn ve velkém a prodávají ji maloodběratelům. Navzájem si konkurují, a tak si mohou spotřebitelé měnit dodavatele, který jim vyhovuje nejlépe a nabízí nejvhodnější tarif. Kalkulátor.cz se za ta léta naučil vyhledat vám nejlepší tarif elektřiny a plynu, v tom je nyní mistr nad mistr. Mistr spravedlivý, protože měří všem dodavatelům stejně a nikomu nenadržuje.

Nepřehlédněte: Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Pokud vás zajímá, jak vypadal internet, nebo vaše oblíbené stránky před lety, můžete využít uvedenou službu na adrese web.archive.org, která má podtitul stroj času. Do vyhledávacího políčka vepište adresu webu, jehož minulost si chcete prohlédnout. Poté si zobrazíte data, pro která jsou dostupné otisky stránky. Zvolte datum a následně si již zobrazte to, jak dříve zvolená stránka vypadala. Pokud kliknete na odkazy, mějte na paměti, že fungují jen některé, ty ze kterých si webový archiv udělal také otisk. Pakliže si otisk nevytvořil, pak je odkaz nefunkční. A jak daleko do minulosti se můžete vypravit? Jde pochopitelně o to, kdy vaše oblíbené stránky vznikly. Webový archiv stránky zaznamenává už od počátku veřejného internetu, tedy od začátku devadesátých let. Otisky nejsou dostupné pro každý den, ale pouze pro určitá data v měsíci.

Poznejte Kalkulátor.cz! Přečtěte si rozhovor o tom, jak jsme vždy na straně zákazníka. 

Novinky.cz před 22 lety
Takhle vypadaly Novinky.cz před 22 lety...
web.archive.org

O nás: Kalkulátor.cz vám srovná ceny elektřiny a plynu. Jde o první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér a bere do úvahy všechny nabídky na trhu. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií. Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny!