Michaela Kadlecová  | 25. 1. 2021

Jaké ceny za kilowatthodinu nabízí letos ČEZ?

Společnost ČEZ je nejen dodavatelem elektřiny, ale také jejím distributorem. V současné době nabízí hned několik různých tarifů, které se liší nejenom cenou za kilowatthodinu, ale také dalšími poplatky. Jak najít cenu za kilowatthodinu u konkrétního tarifu ČEZu?

Kde hledat ceníky ČEZ?

Jak zjistíte konkrétní ceník společnosti ČEZ? Na stránce https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.html nejprve zvolíte, zda chcete zvolit ceník elektřiny, plynu, nebo mobilu. Dále je důležité zvolit správné distribuční území. Každý distributor totiž účtuje jiné poplatky za distribuci, zvolte také konkrétní rok. Dalším krokem je pak výběr jednotlivého produktu, tedy konkrétního tarifu. Ty jsou rozdělené podle typu úvazku, dále jde o produkty, které nabízejí zelenou elektřinu, či elektřinu pro ZTP. Následně se zobrazí tabulka, ve které je cena za kilowatthodinu rozdělena na obchodní část, distribuční část a ostatní poplatky.

Nepřehlédněte: Jak komunikovat se společností ČEZ online? 

Cena za kilowatthodinu se liší podle distribuční sazby

V části obchodní část ceny budou uvedené jednotlivé distribuční sazby. Pokud jde o sazby dvoutarifní, pak u nich bude cena ve vysokém a nízkém tarifu. Právě zde tedy zjistíme konkrétní cenu za kilowatthodinu. Například u společnosti ČEZ pro rok 2021 se tato cena pohybuje od zhruba od 1,8 do 6,1 koruny. Konečnou cenu za kilowatthodinu získáte sečtením všech položek, tedy obchodní ceny, distribuční ceny, která se také přepočítává na kilowatthodinu, a zahrnutím všech dalších poplatků, jako je například daň za elektřinu, nebo poplatek za jistič. Výslednou cenu za kilowatthodinu tedy ovlivňují z velké míry také distribuční poplatky, které nelze ovlivnit, protože je stanovuje distributor elektřiny.

Ceník společnosti ČEZ obsahuje mnoho různých položek.
Jeden z ceníků společnosti ČEZ
Cez.cz

Jak porovnat ceny za kilowatthodinu snadno a rychle?

Jak vidíte, porovnávat ceny za kilowatthodinu podle ceníků dodavatelů elektřiny, není právě snadné. Jednotliví dodavatelé jsou povinni vystavovat své ceníky na webových stránkách, ale vyhledání konkrétního ceníku není úplně snadné, dále je třeba disponovat určitými znalostmi. Jak zjistit konkrétní cenu za kilowatthodinu, kterou vám může dodavatel elektřiny nabídnout? Jako nejpraktičtější řešení se ukazuje využít kalkulačky dodavatelů elektřiny, kde jednoduše zadáte pár údajů a po chvíli získáte výhodné nabídky elektřiny. Například na kalkulačce na Kalkulátor.cz se zadávají údaje, které lze snadno vyčíst například z poslední faktury. Jde o údaje o spotřebě ve vysokém a nízkém tarifu, dále využívaném jističi, o odběrném místě, distribuční sazbě a aktuálně využívaném tarifu. Poté stačí kliknout na tlačítko Porovnat tarify, aby se zobrazila nabídka těch nejvýhodnějších tarifů, ze kterých si stačí vybrat.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.