Jan Strmiska | 21. 1. 2021

Nové energetické štítky. Jsou přísnější a ruší všechna A+

Od března se zásadně mění energetické třídy spotřebičů. Chladnička, která byla do teď superúsporná kategorie A+++, se najednou změní na chabé B, nebo dokonce D! Pozor na srovnávání se staršími.

Všechno bude teď papírově horší. Přichází totiž úplně nová kategorizace spotřebičů. Formálně se tomu říká sice nové energetické štítky, ale ono už vůbec nejde o nějakou nálepku, ale o změnu hodnocení spotřebičů. Chladnička, která byla do teď superúsporná kategorie A+++ se najednou změní na chabé B nebo dokonce D! Jak se v tom vyznat?

Nové energetické štítky přijdou v březnu

Od 1. března 2021 budou novým štítkem označeny chladničky a mrazničky, pračky, myčky nádobí, televizory a monitory. Od 1. září to bude pokračovat na světelné zdroje a další spotřebiče (klimatizace, trouby) přijdou na řadu až další roky. Prostě klasický zmatek. Je to změna v celé Evropě, na starosti to má projekt LABEL 2020, takže alespoň to nemusíte přepočítávat ručně, když si objednáte televizi z německého Amazonu.

Přichází víc strohá grafika a současně papírový propad vašeho spotřebiče o několik energetických tříd dolů.

Zmizí ty nesmyslná pluska A+++++++++

Celá myšlenka změny vychází z toho, že dnešní označování spotřebičů A+++ je už naprosto matoucí a spotřebitelé pluska stejně nepočítají. Výrobci pak nemají potřebu přicházet s úspornějšími spotřebiči, protože zákazník nepozná rozdíl. Takže veškeré hodnocení vlastně velice přitvrdí. A+++ spadne na B nebo ještě níže. Žádné dnešní výrobky tak vůbec nedosáhnou ani na kategorii A! Je tomu tak proto, aby měli výrobci motivaci vyvíjet něco lepšího.

Pozor na starší věci z bazaru

Kompletní přeštítkování (týká se e-shopů) je naplánováno na termín od 1. března do 18. března 2021. V této době budou moci být prodejci používány oba typy hodnocení, po tomto datu už jen nové. Takže pokud budete porovnávat kvalitu jednotlivých spotřebičů a rozhodnete se koupit něco z druhé ruky, dávejte si pozor na to, podle jaké stupnice je výrobek hodnocen, ať neporovnáváte hrušky a jablka.

Přijdou QR kódy a srovnávací databáze

Tohle je zásadní, vzhledem k tomu, že všichni stejně nakupujeme stále více online, takže už nebudeme prolézat obchody a hledat na krabici nějakou nálepku. Na nových štítcích budou teď totiž i QR kódy odkazující na parametry výrobku v evropské srovnávací databázi EPREL. Tam byste si měli vyhledat a porovnat jednotlivé výrobky navzájem. Zatím tam nic není, má to fungovat od března. Aktuální stav webu zatím nevypadá moc uživatelsky intuitivně, prostě asi jako kdyby to byl produkt Evropské unie s tisíci úředníků v zádech. :-)

Energetické štítky mají vypadat přehledněji

Mají, ale ve skutečnosti je to v podstatě stejné jako dřív. Skoro by se dalo říct až příliš stejné, takže nikdo si nevšimne rozdílu, pokud bude někde „omylem“ použitý ještě starý štítek (který výrobku výrazně přilepšuje). Trochu se taky mění metodiky. Takže u praček se místo jednoho roku teď počítá 100 pracích cyklů a u televizoru se údaj vztahuje k 1000 hodinám provozu. Taky přibyly nejrůznější ikonky pro víc typů provozu (jako to, kolik televizor spotřebovává v režimu HDR), což je podle nás spíš matoucí a nikdo to zkoumat nebude. Ale což. :-)

Fajn je to, že se teď uvádí i emisní třídy hluku u chladniček, což nám připadá jako důležitý parametr.

Toto jsou konkrétní typy nových štítků:

Televizory a elektronické displeje

Energetický štítek pro televize nově uvádí spotřebu energie za 1000 h provozu. Do teď to bylo za rok. A nově také uvádí spotřebu energie v moderním barevně dynamickém módu (HDR) za 1000 h provozu. Naopak nezobrazuje už příkon (W).



Chladicí spotřebiče

Nově sledují štítky pro chladničky a mrazničky i emisní třídy hluku. Což je skvělé.



Myčky na nádobí

Nově uváděná spotřeba energie myček je uvedená pro program Eko za 100 cyklů. Dříve to bylo za rok.



Pračky

U praček se nově uvádí spotřeba energie specifikovaná jako vážená spotřeba za 100 cyklů. Opět byla do teď uváděna spotřeba za rok. Emise hluku jsou ale uvedeny jen při odstřeďování, ne při praní. Je také přidaná informace o emisní třídě hluku a době trvání programu EKO 40–60 °C.



Pračky se sušičkou

Energetický štítek na pračky se sušičkou uvádí spotřebu energie a vody za 100 cyklů (dříve rok) a opět emise hluku při odstřeďování.Také je uvedena dobu trvání úplného (praní+sušení) a pracího cyklu. Samozřejmě pokud si koupíte kombinovaný spotřebič, šetříte navíc materiály a prostor. Takže i nižší třída může být více.



Světelné zdroje

Tyto štítky přicházejí od 1. září. Mění se opět energetická třída výrobků (pohorší si) a navíc je i QR kód. Jinak nic nového.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify energií na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem energie jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.