Kalkulátor.cz | 11. 6. 2024

Virtuální operátoři v Česku: Kteří to jsou a co mohou nabídnout?

Virtuální operátoři doplňují nabídku klasických operátorů a stejně jako oni poskytují mobilní hlasové i datové služby. Hlavním rozdílem je, že nemají své vlastní vysílače ani rádiové frekvence. Využívají proto infrastrukturu tří hlavních českých operátorů, kterými jsou O2, T-Mobile a Vodafone. Virtuálních operátorů jsou na trhu desítky, tak pojďme blíže kouknout alespoň na pár z nich.

GoMobil

GoMobil je jihočeský operátor, který na trhu působí od roku 2013. Využívá infrastrukturu společnosti T-Mobile a v tuto chvíli má přes 50 tisíc zákazníků. GoMobil nabízí nejen tarify s voláním a daty, ale také předplacené karty, kde si můžete dobíjet kredit a platit jen za ty služby, které skutečně využijete. V tarifech lze najít kombinaci neomezeného volání a 3,5 až 21 GB internetu. Po vyčerpání internetu nedochází k úplnému vypnutí, ale díky funkci Data nonstop můžete v nenáročných operacích pokračovat dál, jen pomalejší rychlostí. Nejoblíbenější tarify začínají už pod hranicí 300 Kč, GoMobil pak navíc nabízí i sestavení tarifu na míru. Kromě mobilních služeb si tu můžete pořídit internet na doma nebo GoMobil TV ve třech tarifech, které se liší počtem dostupných programů.



Hledáte výhodnější mobilní tarif nebo balíček služeb?

Porovnáme pro vás dostupné nabídky – včetně několika neveřejných – a pomůžeme najít řešení, které splní vaše požadavky.

SAZKAmobil

Dalším virtuálním operátorem, který stojí za zmínku, je SAZKAmobil. Operátor s více než 200 tisíci zákazníky vznikl v roce 2014 pod hlavičkou české loterijní společnosti SAZKA. Hned na úvod je ovšem třeba podotknout, že majitel se zřejmě už brzy změní. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil plánovaný odkup společností Vodafone, jejíž infrastrukturu dnes virtuální operátor využívá. Jak přesně se potom nabídka a strategie operátora promění, to zatím nevíme. V tuto chvíli ovšem nabízí paušální tarify a předplacené služby, tedy standardní dobíjení kreditu. Zákazníci mohou vybírat mezi tarify s určitým počtem minut, nebo SMS, případně pak neomezenými objemy. Data se pohybují od 3 GB do 10 GB. Za tarif tu zaplatíte kolem 300 až 700 korun, v závislosti na obsahu balíčku. Pokud by vám SMS, minuty nebo data nestačily, můžete si je přikoupit.



Mobil.cz

Od roku 2013 můžete využívat i služby mobilního operátora Mobil.cz vlastněného společností MAFRA. Ten pracuje s infrastrukturou společnosti T-Mobile a na jeho služby rovněž spoléhá kolem 200 tisíc zákazníků. I tady kromě předplacených karet najdete tarify s balíčky služeb. Pokud si vystačíte jen s pár minutami volání a nízkým objemem internetu, pohodlně se vejdete do dvou stovek, s počtem volných minut a objemem dat ale přirozeně roste i cenu. K dispozici je i tarif s neomezeným voláním, ke kterému si můžete přikoupit neomezená data, za ten si ale připlatíte o něco víc. Zajímavou možností je nákup neomezených dat třeba jen na den.



Kaktus

Virtuální operátor vlastněný přímo společností T-Mobile, která mu také přirozeně poskytuje veškerou infrastrukturu. Na trhu působí od roku 2013 a věří mu kolem 100 tisíc zákazníků. Nabízí nejen předplacené karty, ale také tarify bez smlouvy a závazků s převodem nevyčerpaných dat, minut a SMS zpráv do dalšího měsíce. Vybrat si můžete ze dvou tarifů. Oba zahrnují 100 volných minut a SMS zpráv, k tomu pak internet 6 GB nebo 16 GB. Po vyčerpání dat běží internet neomezeně dál sníženou rychlostí. Kromě toho si tady můžete poskládat balíčky služeb, které pak zaplatíte ze svého kreditu.



BleskMobil

Virtuální operátor, který spadá pod Czech News Center, jeden z největších českých mediálních domů. Funguje od roku 2013 na infrastruktuře od O2 a aktuálně má kolem 400 tisíc zákazníků, což z něj dělá největšího virtuálního operátora v Česku. BleskMobil nabízí balíčky služeb, které se přirozeně liší nejen obsahem, ale také cenou. K dispozici jsou balíčky s pár minutami volání i kombinace pro „náročnější“, které obsahují třeba neomezené volání do všech sítí a až 12 GB dat. Balíčky si navíc podle potřeby můžete kdykoli změnit.



Tesco Mobile

Posledním z větších virtuálních operátorů, na které dnes koukneme, je Tesco Mobile. Na českém trhu funguje od roku 2013 pod záštitou společnosti Tesco provozující síť supermarketů a hypermarketů. Služby, které využívá na 300 tisíc zákazníků, jsou distribuovány prostřednictvím mobilního operátora O2. Tesco Mobile nabízí předplacené karty, bezplatné volání v rámci čtyřčlenné rodiny a balíčky služeb. Ty zahrnují neomezené volání a SMS do všech sítí a také internet o objemu 2 až 6 GB.

Plusy a mínusy virtuálních operátorů

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud vám jde primárně o neomezený tarif se vším všudy, zřejmě budete muset dát přednost klasickým operátorům. Ti virtuální totiž kompletně neomezené tarify zpravidla nenabízejí. Mohou být ovšem velmi zajímavou alternativou pro ty, kteří se nechtějí „upsat“ klasickým operátorům, neomezená data nepotřebují a raději hledají cenově výhodnější balíček bez velkých závazků, případně si chtějí dobíjet kredit a platit jen za skutečně využité služby. Tady platí, že v některých případech opravdu lze od virtuálních operátorů získat levnější nabídku. Navíc často přicházejí s nejrůznějšími akcemi, jako jsou odměny za dobití, jednorázové navýšení objemu dat a jiných služeb nebo časově omezené nabídky na výhodnější nákup tarifů a balíčků služeb.

Na druhou stranu ovšem platí, že virtuální operátoři vše nakupují od klasických velkých operátorů, takže jejich cenové možnosti jsou v tomto ohledu značně limitovány. Rozhodně ale přispívají k bohatší nabídce na trhu a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) si zvýšení jejich konkurenceschopnosti stanovil jako jeden z cílů pro následující období.

Ať už chcete dát přednost klasickým operátorům, nebo vyzkoušet virtuálního, srovnávat se vyplatí. Díky srovnávači získáte rychle přehled o cenách služeb a můžete se dostat i k zajímavým „podpultovým“ nabídkám.



NačítámNačítám