Michaela Kadlecová  | 27. 3. 2023

Místo spoření investice. 5 důvodů, proč se vyplatí fotovoltaika, čerpadlo, nebo zateplení

Investice do fotovoltaiky se dnes vyplatí spíš než ukládání peněz na spořících účtech. Proč byste měli do úsporných opatření investovat právě teď, i kdybyste si na ně měli půjčit?

Topná sezóna je prakticky za námi, nastává čas na to, abychom se připravili na další. Ačkoliv cena elektřiny a plynu roste, jasným trendem budoucna je energetická úspora a investice do zateplení, tepelného čerpadla a solárních panelů. V současné době se tyto investice vyplácejí určitě více než spoření, a to i v případě, že byste si na ně měli vypůjčit. Rozhodnutí mezi spořením a investicí do solárních panelů závisí na mnoha faktorech, jako jsou finanční cíle, finanční situace, potřeba finanční stability a zájem o životní prostředí.

Chcete si srovnat půjčky?

Využijte naši kalkulačku a získejte přehled, kde vám mohou půjčit.

1. Zabezpečení jako u důchodového spoření

Cena elektřiny a plynu vzrostla o mnoho desítek procent. Domácnost, která obývá běžný rodinný dům, zaplatí za vytápění o deseti tisíce korun více. Ačkoliv se ceny elektřiny a plynu začínají stabilizovat, návrat na ceny před rokem 2020 lze očekávat jen velmi těžko. Vysoké ceny elektřiny a plynu tak budou české domácnosti trápit zřejmě i do budoucna. To, co je ještě přijatelné tehdy, když vyděláváte, může být zcela neúnosné v důchodu. Proto je jistě vhodné myslet na tuto „energetickou přestavbu“ domácnosti včas.

2. Vyděláte více než spořením

Díky investici do fotovoltaiky, zateplení a tepelného čerpadla ušetříte deseti tisíce až sto tisíc korun ročně. Srovnatelný spořící produkt neexistuje. V současné době mají spořící účty výnos kolem 5 %. více nabízejí například dluhopisy, které ale představují investici s určitým rizikem. Oproti tomu investicí do energetické přestavby neriskujete vůbec nic. Své výnosy bude přinášet vždy a každý rok.

3. Vyplatí se, i když si na investici půjčíte

Úrok, který zaplatíte za půjčku, je stále o mnoho nižší než výnos, který z úsporných opatření získáte. Výnos je totiž v řádech deseti tisíců ročně, což je stále mnohem více než úrok, který platíte za půjčení peněz. Pokud chcete vědět, které půjčky můžete na tuto investici využít, vyzkoušejte naši kalkulačku půjček. Tam stačí zadat částku, kterou si chcete vypůjčit a dobu, po kterou chcete splácet. Zjistíte, kolik bude činit splátka, jaký úrok můžete získat a kde si můžete půjčit.

4. Můžete čerpat dotace

Na pořízení tepelného čerpadla, solárů a zateplení můžete čerpat dotace. Jde hlavně o dotace Nová zelená úsporám, Nová zelená úsporám light a Kotlíková dotace. Díky těmto dotacím snížíte investici zhruba o polovinu. Pokud jste domácnost, která využívá příspěvek na bydlení, máte invalidní důchod, nebo starobní důchod, můžete v určitých případech získat tyto peníze předem.

5. Zvýší se hodnota nemovitosti

Pokud provedete úsporná opatření, zvyšujete do budoucna hodnotu domu. Navíc podle směrnice Evropské komise o renovaci budov, kterou nyní europoslanci schválili, by se měly všechny domy do deseti let zateplit. Jak projde tato směrnice členskými státy, je otázkou, ale tlak na to, aby se nemovitosti zateplovaly a dosahovaly energetické samostatnosti, zde bude jistě velký. Proč neprovést tato opatření již nyní, kdy jsou ceny za práci nižší, než budou později?

NačítámNačítám