Michaela Kadlecová  | 14. 6. 2022

Pozor na dluhovou past. Jak si půjčovat odpovědně?

Inflace a zdražování nás drtí, příjmy většiny z nás nedostačují na zvyšující se ceny všeho možného. Mnozí z nás tak řeší své finanční problémy půjčkou. Půjčka nám může vytrhnout trn z paty, ale také nás může uvrhnout do ještě horší situace. Jak se dostat z dluhové pasti a hlavně jak do ní nikdy nespadnout?

Dluhová past drtí Česko

V současné době v České republice běží zhruba 4,4 milionu exekucí. 475 tisíc osob má více než tři exekuce, necelých devět procent z nás má alespoň jednu exekuci. Ve srovnání s ostatními státy jde o hrozivá čísla. Přitom to nemusí znamenat, že by byli Češi oproti ostatním národům lehkovážnější a utráceli nad míru. Pravidla pro půjčky a jejich vymáhání jsou u nás totiž velmi přísné a v mnoha případech nastavené tak, že je cesta z dluhové pasti velmi těžká. Pozitivní zprávou jistě je, že meziročně dlužníků s exekucemi zhruba o 21 000 ubylo, jde často o nezletilé dlužníky a seniory s jednou exekucí. Bohužel současná inflace a zdražování elektřiny a plynu opět vzbuzuje obavy a čeká se, že exekucí bude přibývat. Proto apelujeme, abyste se před každou půjčkou velmi dobře rozmysleli nad tím, zda budete mít jak splátky dluhu hradit a dopředu se připravili. Ztráta zaměstnání, dlouhá nemoc, nebo úraz může totiž vaši schopnost splácet výrazně ohrozit. Tyto události lze naštěstí pojistit.

Potřebujete získat solidní půjčku?

Zanechte nám svůj mobil a my se vám ozveme s nabídkou půjček právě pro vás.

Neberte si půjčky na spotřebu

Na co si máte půjčovat? Půjčka by vždy měla být kratší než to, co užívání toho,co hodláte za půjčku pořídit. Jako zcela nepatřičná se tak jeví půjčka na dovolenou, nebo třeba na dárky na vánoce. Pokud na dárky a dovolenou nemáte, je jistě vhodné se uskromnit a volit finančně méně náročnou alternativu. Pokud nemáte na úhradu účtů za elektřinu a plyn, využijte příspěvek na bydlení, který si můžete sjednat na Úřadu práce. V současné době na něj má nárok stále více domácností, 300 000 z nich ho stále nevyužívá.

Komunikujte!

Pokud nemáte na zaplacení splátky dluhu, tou největší chybou je dělat mrtvého brouka. Vždy je lepší finanční instituci o vaší situace poctivě zpravit a přiznat, že momentálně na uhrazení splátky nemáte. Pro banku je vždy lepší nějaká než žádná zpráva. Současně se snažte přemýšlet o tom, jak svým závazkům dokážete dostát. Lze si odpustit nějakou spotřebu, nebo alespoň dočasně zvýšit své příjmy?

Nikdy si nepůjčujte na splátky

Pokud se vám stane, že nemáte na úhradu splátky, pak si na ni nikdy nepůjčujte u jiné společnosti. Právě to roztáčí dluhovou spirálu, protože je takto zcela nemožné dobrat se toho, že všechny půjčky splatíte. Naopak, právě takto můžete velmi snadno nedostát svým závazkům, vaši věřitelé mohou vaše dluhy přihlásit do exekuce a ta může následně postihnout váš majetek. Přijdete tedy ještě o mnohem více než jen o půjčené peníze a poplatky za ně. Pokud nemůžete dostat svým závazkům, proberte s finanční institucí svou situaci, promyslete možnosti, nechte si například splátky rozpočítat na delší obrobí, pokud to lze.

Neberte si mikropůjčky

Mikropůjčky jsou půjčky většinou do 20 000 korun, které na první pohled vypadají velmi přátelsky. Jde přece o malý obnos, takže se vám může zdát, že splácení mikropůjčky nebude nic náročného. Opak je ale pravdou, mikropůjčky jsou zatíženy extrémním úrokem a jde tedy o ty nejdražší půjčky vůbec. Navíc opomenutí splátky byť o den je ve smlouvě o půjčce velmi tvrdě postihováno, takže se nakonec může stát, že místo deseti tisíc korun splácíte několika násobek. Odtud je již jen krůček k tomu, že půjčku nedokážete splatit a dostanete se do obrovských potíží.

Odmítněte půjčky v hotovosti

Někteří z nás nemají z různých důvodů vlastní účet, nebo mají tento účet blokovaný kvůli exekucím. Proto chtějí získat půjčku v hotovosti. Tato půjčka je vždy dražší než půjčka, kterou vám finanční instituce zašle na účet. Zaslání peněz na účet je dnes velmi rychlé, takže se nemusíte obávat, že byste peníze měli až za několik dnů. Proto je určitě vhodnější nechat si půjčené peníze zaslat na účet.

Jak z dluhové pasti?

Cesta z dluhové pasti se zdá pro někoho svízelná, pokud jste ale pracující člověk, není nemožná. Základem pro oddlužení je vždy pravidelný příjem, bez něj není oddlužení možné. Stát si situaci uvědomuje a v současné době postiženým občanům pomáhá díky akci Milostivé léto, která umožní zbavit se dluhů u státu a státních institucí, které jsou vymáhány v exekucích. Postačí uhradit jistinu, tedy původní dluh a částku 1500 korun exekutorovi. Ten by měl následně exekuci zcela zastavit. Postižený tedy může nakládat se svým majetkem, využívat svůj bankovní účet a pracovat, aniž by mu šly srážky z příjmu. Další kolo této akce začne 1. září 2022, exekutorovi je třeba do 30. listopadu 2022 sdělit, že chcete o zahájení ukončení exekuce podle zákona zákona č. 286/2021 Sb.

NačítámNačítám