Michaela Kadlecová  | 2. 5. 2022

Zajímá vás povinné ručení podle najetých kilometrů?

Jste sváteční jezdci, kterým většinu roku stojí auto v garáži? Štve vás, že musíte platit povinné ručení ve stejné výši jako ti, kdo najezdí deseti tisíce kilometrů? Pak by vás mohlo zajímat takové pojištění, které malý nájezd kilometrů zohledňuje.

Jezdím málo, platím málo

Povinné ručení je produkt, který musí platit každý majitel, nebo provozovatel motorového vozidla. Jeho cena závisí na velikosti vozidla, jeho stáří, obsahu motoru, dále na řidičské minulosti majitele a také na tom, kde má majitel trvalé bydliště. Pojišťovna se totiž domnívá, že ve velkých městech s hustějším provozem je větší pravděpodobnost, že budete bourat, než na vesnici. Cena povinného ručení většinou neodráží to, jak často na silnice vyjíždíte a je stejná, ať již jedete jednou za týden do nedalekého supermarketu, anebo s autem každý den polykáte sto kilometrů po frekventované dálnici. Na strasti svátečních řidičů či majitelů veteránů ale pamatují tři pojišťovny, které nabízejí pojištění auta na základě najetých kilometrů. Je vhodné pro vozidla, která najedou ročně méně než 12 000 kilometrů.

Chcete výhodné povinné ručení?

Sjednejte si pojištění auta pomocí naší kalkulačky povinného ručení, která zohledňuje i to, kolik jste najeli kilometrů. Stačí vám znát svou registrační značku.

Pojišťovna Allianz upraví cenu podle kilometrů

Pojištění auta s malým nájezdem nabízejí tři pojišťovny, a to Allianz, Pillow a Uniqa. Jejich pojištění auta se liší, ale v zásadě všechny tři mohou uspokojit řidiče, kteří nejezdí tak často. Toto pojištění je vhodné nejenom pro sváteční řidiče, ale třeba pro druhé vozidlo, kterým se příliš nejezdí. Pojišťovna Allianz nabízí svůj produkt Jezdím málo, platím málo, který poskytuje slevy na standardní povinné ručení, nebo havarijní pojištění. Pokud si sjednáváte povinné ručení, jste požádáni, abyste odhadli, kolik zřejmě najedete kilometrů za rok. Pojišťovna stanoví cenu pojištění podle objemu předpokládaných kilometrů. Dále je třeba vyfotografovat váš tachometr, aby pojišťovna získala důkaz o tom, jaký je počáteční stav tachometru. Další fotografii tachometru budete odesílat 3 měsíce před výročím vaší smlouvy. Tato fotografie poslouží jako důkaz toho, kolik jste doopravdy najeli, pojišťovna totiž sází na důvěru. Překvapit vás ale může i nenadálou kontrolou. Podle toho, kolik jste najeli, pak pojišťovna upraví pojistné pro příští rok. Jde o podobný princip, jako když vám dodavatel elektřiny, nebo plynu stanoví podle spotřeby zálohy na další rok. Pojišťovna porovná kolik jste najeli s předpokladem a buď vás nechá, abyste pojištění doplatili, nebo vám dá ještě další slevu na další rok.

Pro info: Co dělat při ztrátě pojistné smlouvy?

Pojišťovna Pillow – úspora několik tisíc ročně

Pojišťovna Pillow žádá své zákazníky, aby nejdříve uvedli předpokládaný nájezd a podle toho upravuje výši pojištění. Slibuje, že u běžných vozidel lze ušetřit několik tisíc korun ročně, u havarijního pojištění to může být až deset tisíc korun ročně. Pojišťovně je třeba zaslat fotografii, aby pojišťovna zjistila, kolik jste najeli. Pokud bude tento odhad vyšší, pojišťovna vrátí peníze, pokud bude odhad nižší, je třeba za tyto kilometry doplatit povinné ručení.

Pojišťovna Uniqa – za pomocí techniky

Pojišťovna Uniqa nenabízí možnost platit podle najetých kilometrů pro všechny zákazníky, ale pouze pro ty, kteří využívají telematiku, moderní technologii, kterou vybaví svoje vozidlo. Jde o telematickou asistenci SafeLine, která umí například díky čidlu monitorovat to, zda nedošlo k nárazu. Pokud ano, asistence přivolá automaticky pomoc. Dále umí SafeLine automaticky vést knihu jízd, vyhodnocovat styl jízdy a zobrazovat statistiky. Motorista s asistencí SafeLine ušetří na povinném ručení i na havarijním pojištění 5 až 25 %, pokud najede méně než 20 000 km ročně (nájezd na dálnicích se započítává jen z poloviny).

Povinné ručení podle najetých kilometrů na Kalkulátor.cz

Povinné ručení podle najetých kilometrů je možné si sjednat také na Kalkulátor.cz. Zde stačí do kalkulačky povinného ručení zadat registrační značku vozidla, informace o vozidle se následně doplní samy. Dále se zadává předpokládaný nájezd vozidla za rok, díky tomu se zobrazí nabídka pojišťoven, které tento nájezd zohledňují. Dále se zobrazí nabídky pojištění, ve kterém jsou také nabídky pojišťoven pro vozidla s nízkým nájezdem. Pojištění si lze takto sjednat kompletně online. Pokud ho uhradíte, je hned platné.

NačítámNačítám