Michaela Kadlecová  | 15. 3. 2022

Co nezapomenout pro žádost o výměnu řidičáku?

Podařilo se vám úspěšně složit ústní a písemné řidičské zkoušky a nyní byste rádi získali svůj první řidičský průkaz? Zajímá vás, jak můžete podat žádost o řidičský průkaz a co s sebou vzít? Jak postupovat, abyste o svoji vysněnou kartičku nepřišli?

V článku se dovzíte:

Co s sebou pro žádost o řidičský průkaz – doklad o odborné a zdravotní způsobilosti, kde požádat a získat formulář

Co s sebou pro žádost o řidičský průkaz – doklad o odborné a zdravotní způsobilosti

Pokud jste získali od své autoškoly osvědčení o tom, že jste úspěšně složili řidičské zkoušky, jistě vás zajímá, jak podat žádost o řidičský průkaz a co s sebou. V první řadě potřebujete tzv. doklad o odborné způsobilosti, což je právě osvědčení o tom, že jste úspěšně složili řidičské zkoušky. Tento doklad by neměl být starší než šest měsíců. Poté, co tedy úspěšně složíte zkoušku, nemeškejte a vypravte se na úřad. Dále budete potřebovat potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti, které získáte po návštěvě u něj. Lékař vám zkontroluje zrak a zjistí, zda nejste barvoslepí, což se s řízením vozidla vylučuje.

Co s sebou pro žádost o řidičský průkaz – jak získat formulář?

Formulář pro žádost o řidičský průkaz lze získat přímo na místě na úřadě, ale lze si ho také stáhnout dopředu. Formuláře pro registr řidičů si lze stáhnout například z webu Ministerstva dopravy.

Co s sebou pro žádost o řidičský průkaz – je třeba chodit na úřad v místě bydliště?

S těmito dokumenty můžete vyrazit na kterýkoliv místní úřad na odbor dopravy, kde můžete žádost o řidičský průkaz podat. Není tedy nutné podávat žádost o řidičský průkaz tam, kde máte trvalé bydliště, ale můžete zajít na kterýkoliv úřad s rozšířenou působností, který provozuje registr řidičů. Naštěstí pryč jsou ty doby, kdy jste si museli pro žádost o řidičský průkaz vystát dlouhou frontu a návštěvu úřadu si vyhradit celý půlden. Dnes se můžete na úřad objednat pomocí internetu, a to na konkrétní hodinu, takže se stačí dostavit na tuto dobu a strávíte zde jen samotný čas, kdy podáváte žádost o řidičský průkaz. Samotné podání žádosti o řidičský průkaz vám zabere zhruba deset minut času.

Sháníte výhodné povinné ručení pro vaše auto?

Nepřeplácejte zbytečně své povinné ručení, raději si ho srovnejte a vyberte si to cenově výhodné! Využijte naši kalkulačku povinného ručení a uvidíte sami, kolik můžete ušetřit.

Co s sebou pro žádost o řidičský průkaz? Je třeba fotografie?

Až budete shánět co všechno s sebou na žádost o řidičský průkaz, pak můžete zapomenout na fotografii. Tu vám totiž už dnes pořídí přímo na úřadě. Pro žádost o řidičský průkaz se fotí stejně jako například na žádost o cestovní pas. Slouží k tomu kabinka s digitálním fotoaparátem, kde vás úředník vyfotografuje, většinou pořídí dvě fotografie, ze kterých si vyberete, žádnou dlouhou foto seanci tedy nečekejte. V žádosti zadáváte také kontakt na sebe pro oznámení toho, že je řidičský průkaz připravený. Úřad má na jeho vystavení 20 dnů, tato lhůta je ale většinou kratší. Po tuto dobu v žádném případě nesedejte za volant. Vaše jízda by se totiž posuzovala jako jízda bez řidičského průkazu.

Co s sebou pro žádost o výměnu řidičského průkazu?

Řidičský průkaz platí deset let. Poté je třeba požádat o výměnu řidičského průkazu. Co s sebou pro žádost o výměnu řidičského průkazu a kde o něj můžete zažádat? Také žádost o výměnu podáváte na kterémkoliv úřadu s rozšířenou působností, ale požádat nyní můžete také vzdáleně. Žádost o výměnu řidičského průkazu lze podat přes tzv. portál občana, do kterého je třeba se přihlásit pomocí různých služeb, postačí také bankovní identita. Portál zobrazí formulář, který je předvyplněný údaji z centrálního registru řidičů, pro odeslání žádosti je třeba mít připojenou datovou schránku fyzické osoby. Dále si stačí vybrat některý z úřadů obce s rozšířenou působností, kde si nový řidičský průkaz vyzvednete. O tom, že je již hotový a připravený k odebrání, budete informováni zprávou SMS.

NačítámNačítám