Michaela Kadlecová  | 10. 1. 2022

Jak šetřit, aby nás to nebolelo? 5 tipů kde ušetřit bez omezení

Vše stojí čím dál více. Elektřina a plyn jsou dražší, tím pádem stojí více i výrobky a služby. Bohužel naše platy nestoupají stejně rychle a nemůžeme vydělat o tolik více, o kolik utrácíme. Proto je na místě šetření tam, kde to jde. Jistě není vhodné šetřit tím, že sebe a svoji rodinu okrádáte na kvalitě. Proto najděme úspory tam, kde nás to nebude nijak bolet. Asi vás to překvapí, ale takových možností je stále mnoho.

Jak ušetřit?

- Zkontrolujte si distribuční sazbu

- Nepřeplácejte pojištění

- Nechte si ohlídat konec platnosti smluv

- Nepřeplácejte energie

- Nechte vyúčtování za režim DPI proplatit stát

Tip číslo jedna – máte správně nastavenou distribuční sazbu?

Distribuční sazba odráží profil vašeho odběrného místa. Rozeznáváme distribuční sazby, které mají pouze jeden tarif, tedy za elektřinu se na těchto odběrných místech platí stále stejně. Ostatní distribuční sazby poskytují několik hodin levnější elektřiny denně, a to na základě toho, že domácnost odebírá větší množství elektřiny pro ohřev vody, topení, nebo nabíjení elektromobilu. Domácnost si nemůže distribuční sazbu s levnější elektřinou volit podle své úvahy, ale je jí přidělena na základě užívání konkrétního spotřebiče. Pokud tedy stavíte dům, kam si necháte přivést elektřinu, pak využíváte distribuční sazbu, která poskytuje elektřinu pouze v jednom tarifu a za jednu cenu. V případě, že do domu instalujete bojler na ohřev vody, nebo elektrické vytápění, získáváte nárok na jinou distribuční sazbu s hodinami levnější elektřiny. Díky tomu lze opravdu výrazně ušetřit, neboť například v případě elektrického topení, máte nárok až na 20 hodin levnější elektřiny denně. Rozdíl mezi cenou elektřiny v nízkém a vysokém tarifu činí několik korun na kilowatthodinu, takže se můžeš jednat o úsporu až několik tisíc korun měsíčně. Proto vám radíme, zkontrolujte si, zda využíváte distribuční sazbu, na kterou máte skutečně nárok.

Rada: Registrujte se na Kalkulátor.cz a požádejte o prověření vaší distribuční sazby. Aktivujte si službu Hlídací vlk a uveďte, kdy vám platí vaše smlouva.

Chcete poradit jak ušetřit na elektřině a pojištění?

Nechte si zavolat a my vám poradíme, jak můžete ušetřit měsíčně několik tisíc korun.

Tip číslo dvě - Srovnejte si pojištění

Asi každý z nás platí nějaké to pojištění. Majitel vozu musí platit povinné ručení, volitelně pak havarijní pojištění, majitelé nemovitostí kryjí případná rizika pojištěním nemovitosti, každý se může chránit proti malérům doma díky pojištění domácnosti. Různé typy pojištění nabízí hned několik pojišťoven, v oblasti neživotního pojištění působilo v roce 2020 26 pojišťoven. Pokud si sjednáváte pojištění, hlavní je pro vás fakt, zda vás chrání před určitými riziky, dále pak limity plnění, případně výčet asistenčních služeb, které pojišťovna nabízí. Jak vybrat to nejlepší pojištění?

Je určitě velmi náročné probírat se jednou nabídkou po druhé, proto využijte elegantnější možnosti. Díky kalkulačkám pojištění si srovnáte nabídky pojišťoven na jednom místě a během chvilky zjistíte, kolik můžete na pojištění ušetřit. Výsledky vás asi překvapí. Takto lze ušetřit kolem dvou tisíc na každé pojistce, a to aniž byste se připravovali o kvalitu pojištění.

Rada: Využijte kalkulačku povinného ručení, kalkulačku havarijního pojištění, kalkulačku pojištění nemovitosti a kalkulačku pojištění domácnosti a srovnejte si nabídky.

Chcete ukončit vaše pojištění a hledáte vzor výpovědi?

Stáhněte si ho od nás a budete mít jistotu, že vaše výpověď pojištění bude správně. Vyberte vaši pojišťovnu, vyplňte e-mail, vzor výpovědi vyplňte a zašlete

Tip číslo tři – pohlídejte si smlouvy na elektřinu a plyn

Trh s energiemi potkalo zemětřesení jako už dlouhá léta ne. Několik dodavatelů ukončilo svou činnost a své zákazníky předhodilo režimu dodavatele poslední instance. Kvůli tomu musí čelit nárůstu cen o několik set procent a ocitli se v obrovské nejistotě. Ke zdražení ale přikročili všichni dodavatelé elektřiny a plynu a vyšší ceny budou platit i ti, kterým skončí jejich fixované tarify. Na tento okamžik je jistě výhodné se připravit dopředu. Proto by si měl každý zákazník zjistit, kdy mu končí jeho smlouva s dodavatelem elektřiny a plynu. To lze zjistit nahlédnutím do smlouvy, případně dotazem u vašeho dodavatele elektřiny. Výpověď lze dodavateli elektřiny, se kterým máte sjednanou smlouvu na dobu určitou, podat až do dvacátého dne před uplynutím sjednané doby trvání závazku ze smlouvy. Abyste tuto lhůtu nepromeškali, můžete si na Kalkulator.cz. nastavit automatickou službu, Hlídacího vlka. Ten vás nejenže včas upozorní, že se platnost vaší smlouvy chýlí ke konci, ale zároveň vám také předloží výhodné nabídky. Takto hlídá vlk nejenom smlouvy na energie, ale také na pojištění, dlouhodobě a zdarma.

Rada: Nastavte si Hlídacího vlka. 

Sháníte výhodné povinné ručení?

Využijte naši kalkulačku povinného ručení. Potřebujete pouze registrační značku a během chvíle zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Tip číslo čtyři – nepřeplácejte zbytečně elektřinu a plyn

Elektřina je stále jedna, ať ji odebíráte od kohokoliv, stejně tak plyn. Dodavatelé elektřiny a plynu nabízejí nejrůznější tarify, které se liší cenou za kilowatthodinu, nebo měsíčním poplatkem dodavateli za administrativní zátěž. Jak si vybrat ten správný tarif? Tato otázka je na místě zejména nyní, v době, kdy cena elektřiny stále zdražuje a navíc se ukazuje, že mnozí dodavatelé nenakupují elektřinu na velkoobchodním trhu prozíravě a hrozí jim ukončení činnosti. K výběru seriózního dodavatele vám tedy radíme využít kalkulačku elektřiny a kalkulačku plynu. Ještě před tím si připravte k ruce poslední vyúčtování, na kterém najdete důležité údaje. Ty do kalkulačky dosadíte a následně získáte nabídky, které jsou ušité na míru vašemu odběrnému místu. Ještě jednodušší je vyúčtování ofotit, nahrát online a nechat naše specialisty, aby tuto nabídku připravili sami a zaslali na váš e-mail.

Rada: Využijte kalkulačku elektřiny a kalkulačku plynu a srovnejte si nabídky, nebo vyúčtování nahrajte online.



Tip číslo pět – nechte fakturu za DPI zaplatit stát

Ocitli jste se v režimu dodavatele poslední instance a výsledná faktura zcela překračuje vaše finanční možnosti? Stát připravil pro nízkopříjmové domácnosti nabídku na to, že za ně toto vyúčtování uhradí. Jde o tzv. mimořádnou okamžitou pomoc - Vyúčtování DPI, o kterou si lze zažádat na Úřadě práce. Pro tuto dávku je třeba přinést s sebou jednak toto vyúčtování, dále pak potvrzení o vašich příjmech. Pro přiznání dávky se totiž posuzuje váš majetek, v tomto případě jde hlavně o příjmy. Příjmy ze závislé činnosti se započítávají ze 70%, důchody, dávky nemocenského pojištění, podpora v nezaměstnanosti z 80 %, zbylé příjmy se započítávají ze 100 %. Běžně se posuzuje také majetek, tedy hlavně naspořené peníze, proto se dokládají také výpisy z banky. Vzhledem k tomu, že jde o mimořádnou dávku a domácnosti se do této situace dostaly nezaviněně, je majetek posuzovaný mírněji a na dávku vám vznikne nárok, i pokud určité úspory na účtě máte. Dávka se posuzuje vždy individuálně.

Rada: Obraťte se na váš Úřad práce a vezměte sebou potvrzení o příjmu a vyúčtování DPI.

NačítámNačítám