Michaela Kadlecová  | 5. 10. 2021

Jak jsou na tom Češi s pojištěním domácnosti?

Nedávná tornáda ukázala, jak důležité je mít svůj domov řádně pojištěný. Společnost Kalkulátor.cz tedy nedávno připravila ve spolu s agenturou InsightLab průzkum, který si vzal za cíl zjistit, jak jsme na tom s pojištěním domu. Jsme skutečně tak nezodpovědní, že pojištění nemovitosti a domácnosti opomíjíme, pokud pro nás není povinné?

Průzkum provedla agentura InsightLab v létě 2021. Dotazoval se na to, kolik z nás bydlí ve vlastním, zda máme svůj domov jakkoliv pojištěný, zda nás potkala pojistná událost v podobě řádění živlů a také zda nezapomínáme smlouvy pravidelně aktualizovat. Výsledky výzkumu pro nás nevyznívají zle, vyplývá z něj, že je majetek Čechů většinou pojištěný. Tornáda a podobné jevy přitom k rozšíření pojištění pohnuly jen menší část lidí, navýšení pojistné částky většina z nás neplánuje. Výzkum prověřoval také majetkové poměry, 42 % účastníků výzkumu bydlejí v bytě v osobním vlastnictví, 41 % v rodinném domě, pětina z nich vlastní garáž a 14 % chalupu. Asi nepřekvapí, že zatímco v malých obcích do 1000 obyvatel bydlelo ve vlastním domě 86 % účastníků výzkumu, v Praze bydlelo ve vlastním domě jen 20 % z nich. Ve velkých městech je také běžný pronájem garáže.

Vede pojištění domácnosti

Co se týká pojištění majetku, častěji si pořizujeme pojištění domácnosti. Pojištění nemovitosti uzavřelo 56 % majitelů nemovitosti, pojištění domácnosti 71 % odpovídajících. Ani jedno pojištění domova neuzavřelo podle průzkumu 18 % lidí, nejčastěji šlo o ty, kteří mají základní vzdělání či mladé ve věkové kategorii do 29 let. Většina odpovídajících dbá na to, aby měli majetek pojištěný na jeho skutečnou hodnotu. Skoro pětina z nás aktualizuje pojistné smlouvy po dvou letech, 26 % po pěti letech a 30 % po delší době. Otázka je, zda je vzhledem k raketovém růstu cen bytů a domů v posledních pěti letech, tato aktualizace dostačující.

Chcete výhodné pojištění nemovitosti?

Vyzkoušejte naši kalkulačku pojištění nemovitosti. Stačí zadat několik údajů a kontakt na sebe, aby se vám ozval náš specialista a nabídnil vám to nejvýhodnější pojištění právě pro váš dům.

S pojišťovnami jsme spokojeni

„V našem průzkumu se nepotvrdily domněnky, podle kterých Češi na pojištění majetku nemyslí, naopak většina má majetek nějakým způsobem ochráněný. Méně často uzavírají pojištění nemovitosti oproti pojištění domácnosti. To si vysvětlujeme tím, že za ty, kteří bydlí ve vlastních bytech, uzavírá pojištění nemovitosti družstvo, nebo společenství vlastníků bytových jednotek,“ uvedl Martin Thienel, ředitel sekce Pojištění společnosti Kalkulátor.cz.

Ačkoliv se to z medializace může zdát jinak, s živly do styku nepřijdeme zrovna často. Jen 6 % lidí uvedlo, že jejich domácnost postihl v posledním roce přívalový déšť, 4 % krupobití, tornáda 1 %. 89 % lidí se během posledního roku nesetkalo s žádnou živelní událostí. Ti, kdo nějakou událost řešili, odpovídali na další otázky, které se týkaly řešení následků pojišťovnou a spokojenosti s ním. Zde převažovaly pozitivní reakce. Dokonce 44 % uvedlo, že s přístupem likvidátora k pojistné události bylo velmi spokojeno, stejně jako s uznáním rozsahu pojistného plnění. Spokojenost panovala i s rychlostí vyřízení pojistného případu, 36 % bylo velmi spokojeno, 31 % spíše spokojeno, s jednoduchostí administrativy, zde bylo velmi spokojeno 28 % a spíše spokojeno 31 %. S rychlostí výplaty z pojistného plnění bylo 39 % velmi spokojeno, spíše spokojeno 31 %. Podle průzkumu se tedy žádná zásadnější dramata v pojišťovnictví majetku nedějí. Většina lidí svůj majetek pojišťuje, s vyřízením od pojišťovny nemá problémy. Z toho poměrně logicky vyplývá, že přehodnotit svou pojistnou smlouvu nechceme ani pod vlivem nedávných kalamitních stavů. Jsme totiž přesvědčeni, že jsme pojištěni dobře.

Kam dále? Přečtěte si více o pojištění domácnosti.

NačítámNačítám