Klára Kropáčková | 12. 1. 2021

Pojištění pro mazlíčky nabízí už pět pojišťoven.

Domácí mazlíček je člen rodiny. Na tom se shodne každý chovatel. Pokud se ale zvíře zraní nebo onemocní, tak to nemusí být vůbec levné. Pojištění mazlíčků zachránilo nejednomu majiteli několik desítek tisíc korun.

Hana Krčmářová z Hradce Králové dala za operaci po zranění své kočky přes dvacet tisíc korun. „U nás kočky chodí přes noc ven. Naše Mia jednou takhle šla na noční procházku a někomu ze sousedů přišlo vtipné do ní začít střílet vzduchovkou. Naštěstí jí jen zlomil stehenní kost. Operace ale nebyla levná, pan veterinář musel kočce do nohy dát kovový hřeb, aby jí noha dobře srostla a po pár měsících ho zase pod narkózou vyndal. Samotné zranění a následné zotavování nás stálo skoro polovinu měsíčního platu.”

Kdo nabízí pojištění mazlíčků?

Zdravotní pojištění psů a koček bylo donedávna specialitou pouze v zahraničí. V posledních letech ale začali pojistku poptávat i čeští chovatelé. V současné době pojištění mazlíčků nabízí pět pojišťoven:

Česká pojišťovna Generali,
Česká podnikatelská pojišťovna,
Slavia,
Halali,
PetExpert ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou.

Nepřehlédněte: Jak šetřit elektřinou, pokud máte pouze jednu sazbu? Zkuste si srovnat dodavatele elektřiny a uvidíte, že ušetříte.

Je možné, že brzy začnou podobná pojištění nabízet i další ústavy. Pokud si pojistíte psa nebo kočku, neznamená to, že vám pojišťovna bude přispívat pokaždé, když navštívíte veterináře. Stejně jako u lidí je pojištění mazlíčků svázáno mnoha podmínkami. Běžně pojištění psů a koček nekryje prevenci (očkování, odčervení, …), kastraci, léčbu chronických onemocnění, porod a komplikace s ním spojené nebo dietní stravu.

5 příkladů, kdy se hodí pojištění mazlíčků

operace po dopravní nehodě,
šití tržné rány po rvačce,
otrava,
pád z okna,
vyoperování cizího předmětu z trávicího ústrojí.

Nemocný pes neprojde aneb podmínky pro pojištění mazlíčků

Pokud majitel chce své zvíře pojistit, musí hlavně dbát o jeho zdraví. Jednou z hlavních podmínek je, že zvíře nesmí trpět nadváhou. Pojišťovna majiteli také neproplatí zranění, které způsobil vlastní vinou. Například ve chvíli, kdy zvíře přetrénuje nebo jej nakrmí nebezpečným krmivem. U většiny pojišťoven není nutné, aby zvíře mělo průkaz původu (někdy jen PP), ale musí být prokazatelně identifikovatelné. Většina institucí požaduje čip, nebo alespoň tetování. Další podmínkou je, že léčba musí být účelná a musí být provedena veterinářem. U některých pojišťoven je možné, setkat se s proplácením léčby pouze u smluvních veterinářů. Pojišťovny neproplácí léčbu formou homeopatik, nebo jakoukoliv formu léčby, kterou chovatel zvířeti naordinuje sám. Pojištění také platí jen na území České republiky s výjimkou České podnikatelské pojišťovny (ČPP), u které si lze připlatit rozšíření pro Evropu.

Cena stejná, podmínky různé

Největší rozdíl mezi pojistkami je věk, do kdy lze psa, nebo kočku pojistit. U některých pojišťoven je to možné hned, jiné dožadují, aby se mládě dožilo alespoň půl roku. Pojištění platí doživotně u většiny pojišťoven. Výjimkou je pojišťovna Halali, kde pojištění končí v osmi letech, což je relativně brzy, vzhledem k tomu, že i osmiletý ohař má před sebou ještě pár let. Pojistka ovšem neplatí hned od data uzavření, ale následuje karenční lhůta, která nebývá úplně krátká - obvykle trvá měsíc. Například u nemocí je to pochopitelné, předchází se tak pojistným podvodům. Některé pojišťovny jako ČPP a Slavia, ale vycházejí klientům vstříc a v akutních případech, jako je úraz nebo otrava, karenční dobu zkracují na tři dny.



Srovnání pojištění mazlíčků



Pokud chovatel plánuje se psem, nebo kočkou sportovní či výstavní aktivity, u některých pojišťoven je vyžadováno připojištění. U ČPP musí majitel své zvíře připojistit za 500 Kč a u PetExperta se vylučují profesionální závody.

Pojištění mazlíčků
petexpert.cz

Spoluúčast na pojištění

Nepříjemnou součástí pojištění mazlíčků je spoluúčast vztahující se k pojistné události. Spoluúčast znamená, že majitel má povinnost zaplatit část výdajů z vlastní kapsy. Každá zvířecí pojišťovna to má nastavené jinak.

Srovnání pojištění mazlíčků

Na co všechno lze mazlíčka pojistit?

Mazlíčka lze pojistit rovnou na několik různých situací, stejně jako to nabízí pojištění pro lidi. „Své štěně akita-inu jsem pojistil u Generali Psa jsem pojistil na úraz, odpovědnost a na úhyn. Jsem sice jen zájmový chovatel, ale chtěl jsem mít jistotu, že kdyby se psovi něco stalo, tak se o něj dokážu postarat,” říká chovatel Alec Doria.

Pojištění úrazu nebo nemoci

Tento druh pojištění pro mazlíčky funguje podobně jako u lidí. Pojišťovna proplatí majiteli zvířete veterinární náklady na ošetření a případnou další léčbu. Záleží také na limitu, který si zvolí a na spoluúčasti. Musí si dát ovšem pozor na výluky! Tento druh pojištění mazlíčků jich má nejvíce.

Toto pojištění obvykle nehradí:

vrozená a vývojová onemocnění,
chronická onemocnění,
prevenci,
kosmetické zákroky,
zákroky provedené osobou bez oprávnění,
sportovní aktivity a výstavy (některé pojišťovny mají výjimky),
válečné události, teroristické útoky, zásahy státní moci a další násilné akty,
porušení zákona na ochranu zvířat nebo veterinárních předpisů.

Pojištění uhynutí, nebo utracení

Tento druh pojištění nenabízejí všechny pojišťovny. Nejvíce se vyplatí chovateli, který má mazlíčka s průkazem původu, a získané finance z pojištění mu pomohou koupit nového člena rodiny. Produkt je ve své podstatě hodně podobný lidskému životnímu pojištění. Výši částky, kterou pojišťovna po smrti zvířete vyplatí, si vybere chovatel při uzavírání pojištění.

Pojištění mazlíčků
petexpert.cz

Pojištění odpovědnosti

I ta nejhodnější kočička občas dokáže pořádně ukázat drápky. V lepším případě jenom rozdrápe nábytek, v tom horším pojede chovatel s návštěvou na pohotovost. Pokud zvíře způsobí škody na majetku nebo zdraví jiné osoby, je za něj zodpovědný jeho majitel. V případě poškození zdraví můžou být škody opravdu vysoké. Může se stát, že pes například pokouše jiného psa, rozkouše cizí nábytek nebo uteče a způsobí nehodu. Majiteli pak vznikne povinnost nahradit škodu jiné osobě, nebo osobám a to nemusí být levné. Právě proto majitelé volí pojištění odpovědnosti, které pokrývá tyto události.

Pozor! Nemluvíme o klasickém pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě, ale pojištění odpovědnosti v rámci pojištění mazlíčků.

Pojištění nákladů na opatrování

Pojištění nákladů na opatrování kryje náklady, kdy musí být zvíře svěřeno do péče jiné osoby v důsledku hospitalizace majitele, nebo jiného důvodu souvisejícího s jeho zdravotním stavem.

Pojištění nákladů na nalezení a pojištění ztráty nebo odcizení

Tyto dvě pojištění spolu úzce souvisí. Pojištění účelně vynaložených nákladů na nalezení kryje například tisk letáků, odměnu pro nálezce nebo náklady na ošetřování. Pojištění ztráty a odcizení se vztahuje na případy, kdy zvíře není navráceno do dvou měsíců. Ztráta nebo odcizení musí být nahlášeny na policii nebo na obecním úřadě.

Má pojištění mazlíčků skutečně smysl?

Tuto otázku si většina z nás pokládá před uzavřením každého pojištění, nejen toho pro mazlíčky. Zeptali jsme se spoluzakladatele PetExpert Jana Moravce: „Podle mě má pojištění pro mazlíčky určitě smysl. Náklady na naléhavé operace nebo život zachraňující léky zmírňující projevy rakoviny se mohou snadno vyšplhat na desetitisíce korun, a náklady na veterinární ošetření rostou každým rokem, a budou se i nadále zvyšovat. Není možné naplánovat neočekávané nemoci nebo zranění. Nutné veterinární ošetření může být nezbytné kdykoli. A uspoření několika tisíc každý rok to může vyřešit.”

PŘEČTĚTE SI VÍCE:

Pojištění mazlíčků. Vyplatí se nebo je to chyták?

O nás: Kalkulátor.cz  srovnává ceny elektřiny a plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, celé a bez otravných a nevyžádaných telefonátů.

Zdroj titulního obrázku: pixabay.com