Michaela Kadlecová  | 5. 4. 2022

Vaření na plynu, nebo na elektřině? Co je výhodnější?

Zařizujete si kuchyni a přemýšlíte, na čem budete vařit? Dáte přednost sporáku na elektřinu, nebo na plyn? Co je v časech, kdy se o cenách energií hovoří s takovou obavou, výhodnější?

Plyn snadno regulujete

Vařit na plynu, nebo na elektřině? Pokud zavítáte do profesionálních provozů, prakticky všude najdete plyn. Profesionální kuchaři na něj nedají dopustit, už kvůli tomu, že lze takto připravovat mnoho porcí najednou, plynové hořáky se obejdou bez zbytkového tepla a lze je snadno regulovat. V neposlední řadě jsou plynové sporáky levnější na pořízení. Pokud připravujete jídlo pro vaši rodinu, nemusíte si klást tak velké nároky. Jaký sporák v současné době vybrat? Až donedávna platilo, že výrazně levnější je vždy vaření na plynu. Na druhou stranu je fakt, že pro sporák je třeba zřídit přípojku na plyn, anebo je třeba měnit plynové bomby. Mít doma zavedený plyn je pro někoho určité omezení, je třeba budovat nové vedení a někdo se může obávat bezpečnosti a toho, že plyn může unikat, což může mít velmi vážné důsledky. Na druhou stranu je vaření na plynu opravdu efektivní. Plynový hořák hřeje okamžitě, nemusí se rozehřívat jako klasická ploténka. Stejně tak poté, co plamen zhasnete, se přívod plynu okamžitě ukončí.

Nevíte si rady s cenami energií?

Nechte si od nás zavolat a společně jistě vymyslíme řešení.

Nejistá budoucnost plynu

Na budoucnost topení na plynu je třeba pohlížet také z toho úhlu, zda se zcela neukončí využívání plynu coby energie. To, že přestaneme odebírat plyn z Ruska, se nyní zdá být jisté. Otázka není zda, ale kdy k tomu dojde. Ruský dodavatel se chová zcela nepředvídatelně. Plyn sice prodávat potřebuje, protože takto může financovat válku, na druhou stranu je to pro Rusko možnost, jak ovlivňovat Evropskou unii ovlivňovat. Uzavřením kohoutků s plynem vyhrožuje poměrně často. Toto chování a válka na Ukrajině přiměla země Evropské unie k rozhodnutí, že bez ruského plynu se budeme muset tedy obejít. Jeho náhrada je pro Českou republiku dost náročná. Plyn se k nám dopravoval pouze plynovody z Ruska, jiné plynovody k nám nevedou. Další možností je doprava zkapalněného plynu ze Spojených států, či jiných zemí. Z logiky věci tato distribuce plyn výrazně prodraží. Má v takovém případě smysl se zaměřovat na energii, jejíž budoucnost je v České republice dost nejistá?

Elektrické sporáky

Staré sporáky na elektřinu s litinovými ploténkami lze stále koupit. Jde ale už ale o velmi okrajový segment, na druhou stranu jde o sporáky levné na pořízení. Litinové ploténky se rozpálí velmi pomalu, což spotřebu elektřiny ještě navýší. Příkon tohoto sporáku činí od 1200 do 12 000 Wattů, podle toho kolik je zapnutých plotének. To znamená, že pokud vaříte na všech čtyřech ploténkách, může vás hodina vaření vyjít až na pár desítek korun. Jde o podobnou spotřebu, jakou mají sporáky se sklokeramickou deskou. Indukční sporáky mají spotřebu o něco nižší, zároveň se ušetří až třetina času tím, že ploténky hřejí okamžitě a není třeba čekat, až se rozpálí. Jejich spotřeba je tedy oproti starším typům sporáků zhruba o třetinu nižší. Mnozí rodiče malých dětí mohou slyšet navíc na to, že jde o bezpečné sporáky. Ploténka totiž velmi rychle chladne a je výrazně menší šance, že se malé dítě popálí. Varná deska se navíc snáze udržuje. Na indukční desce ale nelze vařit na jakémkoliv nádobí, musí jít o nádobí s určitým podílem kovu.

Chtěli byste najít důvěryhodného dodavatele energií?

Vyzkoušejte naši kalkulačku a během chvíle zjistíte, jaké ceny vám můžeme nabídnout. Rychle, diskrétně a zadarmo.

Ušetříte čím dál tím méně

Pokud vaříte plynem, považuje se za průměrnou spotřebu za rok 200 kWh pro jednu osobu, zhruba 730 kWh, pokud žijí v bytě čtyři osoby. Při současné průměrné ceně 3000 korun za MWh plynu, jde o spotřebu zhruba za 2200 korun. U vaření na elektřině se coby průměrná spotřeba považuje 600 kWh, což při průměrné ceně 5000 korun za MWh elektřiny znamená spotřebu za zhruba 3000 korun. Do budoucna se předpokládá, že rozdíl mezi kwh plynu a elektřiny bude ještě dále snižovat. Ceny plynu již nyní době atakují maxima. Soudě podle mezinárodní situace se maxim stále ještě nedosáhlo. Hrozí, že nepůjde už ani o cenu plynu, jako spíše o jeho dostupnost. Pokud si tedy zařizujete novou kuchyň, je výhodnější dá přednost jiné technologii, konkrétně pak indukci.

Srovnání podle ceny pořízení:

- sporák s litinovými ploténkami a sporák na plyn

- sporák se sklokeramickou deskou

- sporák s indukční varnou deskou



Srovnání podle provozu

- sporák s litinovými ploténkami

- sporák se sklokeramickou deskou

- sporák s indukční desou

- sporák na plyn

NačítámNačítám