Kalkulátor.cz | 13. 9. 2023

Vlk Kalkulátor radí: 10 tipů, jak ušetřit na energiích

Otázka cen energií je v posledních měsících ožehavým tématem. Většina domácností se snaží hledat způsob, jak si vyjednat co nejlepší ceny u svých dodavatelů, ale často opomíjí úsporu za pomoci opatření, která mohou učinit vlastními silami. To, že byste měli zhasínat a vypínat televizi, když odcházíte z bytu, asi připomínat nemusíme. Co ale můžete dál udělat, abyste srazili platby za energie na minimum?

Investujte do úsporných spotřebičů

Možná jste si někdy všimli, že na spotřebičích v obchodech jsou nalepené takové nevzhledné, ale hezky barevné nálepky, které něco zobrazují. Nejspíš jste to nikdy moc neřešili, ale jestli chcete doma co nejvíc šetřit, měli byste začít. Jedná se o tzv. energetické štítky, které ukazují úspornost daného spotřebiče. Značí se od A do G a platí, že čím dál je písmeno v abecedě, tím je spotřebič méně úsporný. Proto se nedívejte jen na cenu samotného spotřebiče, ale i na štítek, který vám ukazuje jednak to, jak spotřebič šetří životní prostřední, ale i to, za jak dlouho se vám případná vyšší pořizovací cena úsporného spotřebiče může vrátit právě na ušetřených energiích.

Expert: Ceny energií nejspíš porostou

Vytěžte spotřebiče na maximum

Pouštět myčku z půlky naplněnou nebo prát tři trička, protože je zrovna potřebujete čisté? Proč ne. Nelze se pak ale divit výši účtu za energie. Podobně jako vyhazovat půlku nedojezeného talíře lze označit za plýtvání, také prát prádlo v poloprázdné pračce nebo mýt nádobí v poloplné myčce je velká škoda nejen pro životní prostředí, ale i pro vaši peněženku. Pouštějte tyto spotřebiče, až když jsou zcela naplněné, abyste jejich spotřebu vytěžili na maximum.

Co v domácnosti nejvíc „žere“? Podívejte se

Izolujte kde se dá

Perfektní izolace domu či bytu může pomoct výrazně ušetřit na vytápění. Zkontrolujte, jestli vám všechna okna a dveře pořádně těsní, a udělejte veškerá opatření vedoucí k tomu, že váš domov bude dokonale izolován od venkovní teploty. Díky tomu bude interiér lépe udržovat stávající teplotu a můžete tak na topení ušetřit nemalé peníze. Je to přitom věc, která řadu lidí ani nenapadne, protože spoléhají na to, že někdo před nimi udělal při stavbě domu či zateplení oken kvalitní práci. Ale i izolační materiály stárnou a opotřebovávají se, což se pak může projevit právě na propouštění vzduchu a nutnosti daleko víc topit, abyste se dostali na požadovanou teplotu.

Cena elektřiny: Víte, z čeho se skládá?

Levnější energie? Proč ne!

Nechte si spočítat ceny za energie a vyberte si toho nejvýhodnějšího dodavatele pro vás.

Snižte teplotu na termostatu

Průměrná teplota v domácnosti v Evropské unii je 22 stupňů Celsia, řada lidí v České republice topí dokonce o jeden či dva stupně víc. Světová zdravotnická organizace doporučuje teplotu mezi 18 a 24 stupni jako zdraví prospěšnou, vyloženě negativní vliv na zdraví mají podle výzkumů teploty až pod 16 stupňů. Např. ve Velké Británii jsou běžné pokojové teploty v bytech kolem 19 stupňů, tedy až o 5 stupňů méně, než kolik si užívá řada Čechů u sebe doma. Tím neříkáme, abyste doma mrzli, ale rozdíl mezi 19 a 24 stupni v náročnosti na vytápění je propastný. Zvažte, jaká je pro vás ideální teplota, ale netopte víc než musíte.

LED žárovky pomůžou

LED žárovky dosahují obrovské efektivity přeměny elektrické energie na světlo. Díky tomu dokážou oproti klasickým žárovkám ušetřit až 90 % energie! Přesto celá řada domácností stále používá tradiční zdroj světla. Problém je, že lidé mají často tendenci zapomínat doma zhasínat, ať už na noc, nebo před odchodem z domu. S LED žárovkou se zase tolik nestane, ale pokud necháte několikrát do měsíce celý den svítit dvě tři klasické žárovky, do faktury za elektřinu se to zákonitě propíše. Přejděte na úsporné žárovky a budete mít klid.

Vyplatí se i vám: Přečtěte si víc o LED žárovkách

Ušetříte i v kuchyni

Pokud patříte k vášnivým kuchařům, gratulujeme vám i vašim spolubydlícím. Provoněný byt však může být vykoupen velmi vysokým příspěvkem do finální ceny za energie, pokud nebudete vařit s rozmyslem. Rozplánujte si použití jednotlivých spotřebičů, připravte si hrnce či pánve, které sedí přímo na plotýnku, jež se chystáte používat. I taková zdánlivá maličkost jako použití zbytečné velké plotýnky na malý rendlík může v konečném výsledku, vaříte-li doma dnes a denně, navýšit cenu za elektřinu.

Přečtěte si také: Jak ještě víc ušetřit při vaření

Pozor na pohotovostní režim

Nejeden spotřebič nabízí funkci, která se většinou jmenuje „pohotovostní režim“ či „úsporný režim“ a umožňuje vám nechat jej v pohotovosti, aniž byste ho museli neustále vypínat a zapínat. Možná vás napadá, že používání těchto režimů je výhodné v tom, že nečerpá energii ze sítě. Pravda je ale taková, že i pohotovostní režimy dokážou spotřebovávat relativně velké množství energie. Po jednom dni spotřebiče v pohotovosti to není znát, ale když tento režim používáte místo vypínání po celý rok u několika spotřebičů, vyúčtování vám nedostatky tohoto režimu rádo připomene.

Vana je žrout

V chladných dnech, když člověk večer konečně přijde unavený a vymrzlý domů, není lepšího pocitu, než se s čajem naložit do horké lázně a prostě jen relaxovat. Ale pozor na to! Pokud máte vanu, do které se vejdete, pak má tato vana pravděpodobně obrovský objem. Napustit ji vodou až po okraj a během koupele si ještě dvakrát třikrát připustit trochu té horké navíc, to může znamenat astronomický nedoplatek, který vás může při vyúčtování velmi nemile překvapit. Myslete na to vždy, když si jdete vanu napouštět.

Topná sezóna se blíží: Jak se na ni připravit?

Využijte moderní technologie

Dnešní doba nabízí úžasné možnosti co do technologií. Některé jsou pouze zábavné, jiné ale umí být i velmi užitečné. Zvažte nákup fotovoltaické elektrárny, která sice v rámci vstupní investice stojí nemalé peníze, stát ale rozdává štědré dotace a cena solárních panelů se vám velmi brzy mnohonásobně vrátí. Totéž platí o tepelném čerpadlu či kotli, jehož výměna za nový a modernější může znamenat úsporu v tisících.

Vyplatí se to? Přečtěte si důvody, proč zvážit soláry či čerpadlo

Změňte dodavatele

Rada na závěr. Nespokojenost s účty za energie bývá často spojena s absencí snahy o úsporná opatření, ale nezřídka také s nevýhodnými podmínkami od stávajícího dodavatele. Přitom málokdo si průběžně kontroluje, jestli náhodou na energiích výrazně nepřeplácí. Spočítejte si teď, kolik platíte, jaká je konkurence a zjistěte, za jakých podmínek můžete přejít jinam, kde budete šťastnější. Možná budete překvapeni, co vám jiné firmy budou schopny nabídnout a kolik můžete ročně ušetřit.

Vlk Kalkulátor radí, jak ušetřit na energiích
Vlk Kalkulátor radí
Kalkulátor.cz



NačítámNačítám