Kalkulátor.cz | 18. 7. 2023

KALKULAČKA: Spočítejte si, kolik vás stojí chod elektrického bojleru

Věděli jste, že ohřívání vody patří k energeticky nejnáročnějším procesům v domácnosti? Pokud tedy neumíte správně používat bojler nebo zbytečně plýtváte teplou vodou, účet za energie raketově poroste. Spočítejte si v naší kalkulačce, kolik právě vás stojí chod bojleru a přečtěte si jednoduché tipy, jak efektivně a jednou pro vždy ušetříte.

Pro lidské tělo je voda horká už při 38 až 44 °C. Přitom mnoho Čechů zahřívá vodu na 60 °C (nebo i více) a následně ji na optimální teplotu ředí studenou vodou. Pokud chcete snížit spotřebu elektřiny v domácnosti, ohřívejte vodu v bojleru na teplotu 50 až 55 °C. Méně ale určitě nedoporučujeme! Chladnější voda zvyšuje riziko množení bakterie Legionella, která způsobuje tzv. legionářskou nemoc. Ta se projevuje obdobně jako např. chřipka.

Díky snížení ohřevu vody v bojleru o 10 stupňů ušetříte ročně i několik tisíc korun. Zamyslete se také nad velikostí bojleru. Páru bohatě stačí 80 litrová nádrž, čtyřčlenná rodina, když šetří teplou vodou, si vystačí se 100 litrovým bojlerem,“ říká Lukáš Kaňok, specialista na energie společnosti Kalkulátor.cz.

Máme pro vás pět rychlých a efektivních tipů, jak můžete ušetřit za provoz bojleru!

1. Změňte dodavatele energií

Pokud si nejste jistí, zda neplatíte za elektřinu a plyn zbytečně moc, srovnejte si na Kalkulátor.cz nabídky od ověřených dodavatelů. Na pár kliků tak můžete ročně ušetřit i několik tisíc korun.

Ušetřete na energiích změnou dodavatele

S Kalkulátor.cz můžete ročně ušetřit na energiích až několik tisíc korun. A to se vyplatí

2. Nepřehřívejte vodu

Bojler nastavte na méně než 60 stupňů. Dostačující teplota je 50 stupňů. Nižší teplotu nenastavujte, zbytečně byste se tak vystavili zdravotním rizikům, která jsou spojená s množením bakterií.

3. Zvolte optimální velikost bojleru

Velikost bojleru výrazně ovlivňuje spotřebu elektřiny a konečný účet za energie. Pokud nevíte, jak velký by měl být, orientujte se podle počtu osob v domácnosti. Dospělý člověk denně spotřebuje okolo 50 – 80 litrů teplé vody.

4. Mějte správnou distribuční sazbu

Pro ohřev vody v elektrickém bojleru se využívá speciální dvoutarifová distribuční sazba D25d, která funguje osm hodin denně v takzvaném nízkém tarifu. Právě v této době se automaticky spouští bojler, aby začal ohřívat studenou vodu. Sazba není samozřejmostí, musíte o ni zažádat svého distributora a doložit revizní zprávu o instalaci elektrického bojleru.

5. Dávejte přednost sprše

Namočit, zastavit vodu, namydlit, pustit vodu a opláchnout. Chce to trochu disciplíny, ale tímto způsobem nejen snížíte svůj účet za elektřinu, ale také za spotřebu vody. Koupání ve vaně je luxus, který vás vyjde až 4x dráž.

NačítámNačítám