Jan Strmiska | 26. 6. 2020

Z čeho se skládá cena elektřiny? A kde se berou slevy?

Víte, že půlku vašich peněz za elektřinu shrábne stát?

Dodavatelé elektřiny to nemají jednoduché. Nefunguje to tak, že někdo roztočí turbínu elektrárny a elektrony se kouzlem přenesou do vaší PlayStation nebo dětské chůvičky. Cesta je to dlouhá a většinu peněz shrábne stát.

Co je regulovaná a neregulovaná půlka tarifu elektrické energie

Nejsou to přesně poloviny, neregulované části je dokonce jen asi 40 %. Funguje to stejně jako u mandatorních výdajů vlády. U voleb vám sice politici slíbí drastické změny rozpočtu a ještě větší porcování medvěda, ale nakonec musí každá vláda stejně nejdříve splnit povinné výdaje rozpočtu, se kterými nemůže nijak pohnout, a na kreativní utrácení zbydou už jen malá procenta. A stejné je to s tvorbou cen elektřiny. Větší část ceny je daná a regulovaná.

Co je neregulovaná část distribučního tarifu elektřiny

Jediný prostor pro slevu. Tohle je přesně ta část, se kterou můžete něco dělat.

1/ Platíte cenu za silovou elektřinu. Je to jediná položka za to, co opravdu fyzicky využijete, tedy za spálenou elektřinu. Kilowatthodiny a megawatthodiny elektrické práce. To je to, oč tu běží. Za samotný proud nezaplatíte více než 35 % celkové částky.

2/ Dodavateli platíte za jeho služby. Tato fixní platba je poplatek dodavateli za veškeré jeho služby. Platíte jeho zákaznický servis, za komunikaci s úřady, administrativu, propagaci atd. Dohromady jde maximálně o 10 % finální ceny.

Obě tyto položky má pod kontrolou dodavatel. Je na něm a nakonec i na vás, jestli chcete třeba podpořit nákup obnovitelně produkované elektřiny (a dáte tedy klidně trochu víc za silovou elektřinu). Stejně tak si můžete vybrat někoho s horším a levnějším klientským servisem a nebo chcete raději všechno dokonale a na klíč. A pak jsou tu samozřejmě různé čachry s tarify, kdy zaplatíte navíc jen za svou nepozornost, když vám dodavatel tak nějak automaticky zdraží a vy jste líní to řešit nebo to prostě nesledujete, a tak mu to projde. Pozor na triky: Někdy když se mluví o slevách, jde jen o slevu právě z neregulované části vaší platby. A tak vám pak někdo slavnostně oznámí 10% slevu, ale nakonec jsou to bídná 4 %.

Neplatíte moc za elektřinu?

Využijte naši kalkulačku ceny elektřiny a zjistěte, kolik s námi můžete ušetřit. Připravte si k ruce vaši fakturu za elektřinu a pojďme na to.

Co je regulovaná část tarifu

… se kterou nemůžete nic moc dělat

Tuto část stanovuje každý rok regulátor, tedy Energetický regulační úřad(ERÚ). Jde o to, aby se, ehm, nenapakovali distributoři, tedy firmy, kterým patří dráty. Protože ti mají na daném území vždy monopol a nemůžete si je nijak vybírat. Tedy pokud se kvůli změně distributora nechcete stěhovat do jiného regionu. :-) Viz náš článek kdo je kdo v elektřině, distributor a dodavatel.

1/ 60 až 70 % regulované ceny jde právě distributorovi energie (E.ON, PRE a ČEZ) na distribuční poplatky.

2/ Musíte si rezervovat očekávaný příkon. Říká se tomu poplatek za rezervovaný příkon a musí ho pro vás v elektrické síti rezervovat distributor. Podle toho, jaký máte odběr, tedy jestli je váš největší žrout energie fén, nebo spíš míchačka, máte i odpovídající jistič. A ten poplatek pak zaplatíte, ať ten měsíc něco odebíráte, nebo ne.

3/ Musíte podpořit ekologii. Poplatek na obnovitelné zdroje elektřiny (OZE), ať už znamenají přesně cokoli, je povinný. Jde o 13 %. To dělá u typické české domácnosti se spotřebou 2,2 MWh ročně 1318 Kč. Příští rok 2021 by se ale příspěvek měl o něco snížit.

4/ Musíte zaplatit silové dráty. Malá procenta z částky jdou i ČEPS, což je organizace zajišťující provoz přenosové soustavy. Tedy jde o rozvodná zařízení nejvyššího napětí. Něco jako dálnice pro elektřinu. Nepleťte si s ČEZem.

5/ Přispíváte na svobodu. Něco malinko stojí i operátor trhu OTE, akciovka vlastněná státem. U něj vás zajímá především to, že má na starosti technickou stránku věci, když změníte dodavatele elektřiny.

6/ Daně. Daň z elektřiny a DPH. No vždyť to znáte.

Kdo na svelách za elektřinu nejvíc ušetří?

Logicky mohou ušetřit nejvíc ti, co nejvíc spotřebují. V regulované části vaší ceny je spousta povinných poplatků, které platíte, i když si nerozsvítíte ani lampičku. Takže pokud spálíte málo, je i velice malá část vázaná na vaši skutečnou spotřebu.







Průměrná domácnost s roční spotřebou 2 MWh ročně. Nepoužívá elektřinu na ohřev vody. Tady se zase moc neušetří. Graf: Kalkulátor, data: TZB info.



Domácnost, která spotřebuje 8 MWh ročně, protože elektřinou ohřívá vodu. Část, která je variabilní a připravená šetřit, je výrazně větší. Graf: Kalkulátor, data: TZB info.

Naopak pokud třeba ohříváte vodu v bojleru nebo používáte tepelné čerpadlo, můžete jen pouhou změnou na správného dodavatele ušetřit tisíce. Ve vašich položkách je totiž spousta prostoru pro nepovinné částky, a nakonec tedy i škrty.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.