Kalkulátor.cz | 5. 10. 2023

Topná sezóna bude drahá. Nezapomeňte na výpovědní lhůtu

Už definitivně víme, že vláda příští rok nebude pomáhat spotřebitelům žádnými cenovými stropy. A k tomu se všem navýší cena za distribuci. Pro domácnosti, které mají u svého dodavatele energií smlouvu na dobu neurčitou, to může od příštího roku znamenat riziko výrazného zdražení cen. Přitom výpovědní lhůta činí minimálně tři měsíce. Pokud se to týká právě vás, je na čase začít konat.

Víte, jakou máte smlouvu?

Zásadní faktor je, jestli vůbec víte, jakou máte smlouvu. Výzkumy totiž ukazují, že v časech dobrých se o to řada domácností vlastně nezajímá. Starosti si spotřebitelé začnou dělat až v momentě, kdy je čeká krize nebo výrazné zdražování. „V takovou chvíli už ale může být pozdě. Proto je dobré zkontrolovat si ještě dnes smlouvu a její podmínky,” radí expert na energie v Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok. Možná je jedna ze dvou variant - buď máte smlouvu na dobu určitou, nebo na dobu neurčitou.

Smlouva na dobu určitou znamená, že máte smlouvu na konkrétní dobu, po které by měla skončit. To se ale ve skutečnosti pravděpodobně nestane. Před vypršením smlouvy byste měli pečlivě zvážit, jestli zůstanete u stávajícího dodavatele, nebo si najdete jiného. „To ale musíte stihnout, dokud nenastane tzv. automatická prolongace, tedy automatické prodloužení smlouvy na další období,“ pokračuje Kaňok. O tom, že je čeká prolongace, ve skutečnosti řada spotřebitelů netuší.

Rizikem je ale také smlouva na dobu neurčitou. Je pravda, že tu můžete vypovědět kdykoliv chcete a teoreticky tak můžete pendlovat mezi dodavateli dle libosti. „Problém je, že smlouva na dobu neurčitou zahrnuje zákonnou výpovědní lhůtu, která činí tři měsíce. Toto období začíná běžet prvním dnem následujícího měsíce, takže když podáte výpověď například 5. října, nového dodavatele můžete mít reálně až od února dalšího roku,“ varuje Lukáš Kaňok.

Automatická prolongace: Pozor na ni, může vám pořádně znepříjemnit život

Bude se zdražovat

Momentálně se nacházíme v situaci, která je cenově relativně stabilizovaná. Dá se však s největší pravděpodobností očekávat, že v budoucích měsících začne docházet ke zdražování, a to z několika důvodů. „Tím hlavním samozřejmě je konec vládních cenových stropů, které v uplynulé době řadu domácností zachránily od výrazných ekonomických potíží,“ říká náš energetický odborník. Ti, kterým vládní strop snížil cenu, se tedy skokově vrátí zpět na tu původní, kterou měli ve svém ceníku. Pokud jim dodavatel nenabídne výhodnější variantu.

Většina z těch větších dodavatelů sice přislíbila, že k výraznému zdražování nepřistoupí, což jim umožňují zejména předem nakoupené zásoby energií za původní ceny. Na druhou stranu, meteorologové letos vzhledem k polárním proudům očekávají krutou zimu, což celkem jednoznačně směřuje k tomu, že v plné topné sezóně ceny porostou možná i velmi vysoko nad současný vládní strop, tedy nad cenu, na kterou jsme byli v posledních měsících zvyklí. Navíc nutno říct, že se bude navyšovat i cena za distribuci, což s finální fakturou také zamává.

„Nejvíc ohrožené jsou ty domácnosti, které mají smlouvu na dobu určitou a vládní strop jejich stávající cenu ovlivňuje pozitivně. Například smluvní cena zákazníka je 6.050 korun, ale díky stropu nyní platí jen 5.000. V momentě, kdy stropy skončí, se jeho cena vrátí zpátky na 6.050 korun, ale ta ještě není konečná, protože se k ní navíc zvýší i cena distribuce a vrátí se poplatek za obnovitelné zdroje,“ upozorňuje před hrozícím skokovým nárůstem cen Kaňok.

Zdražení čeká všechny: Jak krutá bude doopravdy zima?

Nejlepší cestou je srovnání nabídek

Porovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů a jednoduše si vyberte tu nejvýhodnější!

Jak se na to připravit?

„Na místě je samozřejmě uvažovat o změně dodavatele, zvlášť pokud vaším stávajícím není některý z těch stabilnějších na trhu. V takovém případě je nejlepší variantou srovnat si stávající nabídky a sáhnout po té nejvýhodnější,“ radí na závěr ředitel sekce Energo v Kalkulátor.cz. Pravdou ale je, že rozhodně nemusí znamenat, že nejlepší cena je zároveň i nejvýhodnější nabídka, proto se dívejte také po podmínkách, které ten který dodavatel nabízí ve smlouvě. V případě nejasností se můžete obrátit na Vlka Kalkulátora, který vám vždy rád poradí.

Budete-li chtít změnit dodavatele, rozhodně s tím neotálejte právě kvůli zmiňované výpovědní lhůtě. Když stihnete dát výpověď u stávajícího dodavatele ještě v říjnu, můžete mít nového dodavatele v únoru, kdy je ještě zima. I kdybyste to ale nestihli, myslete na to, že nikdo dnes pořádně neví, co bude příští rok, takže se určitě vyplatí energetický trh důsledně a pravidelně sledovat, abyste mohli vždy včas reagovat a případné dopady zdražování vás postihly co možná nejméně.

Ušetřete na energiích i sami: Udělejte úsporná opatření

Závěrem

Orientovat se na trhu s energiemi není jednoduché. Letos ještě máme jakési vodítko v podobě vládních cenových stropů, dle kterých se můžeme orientovat, ale od ledna to skončí a to, co nás čeká, závisí na mnoha proměnných. Když si v tom všem zmatku nebudete vědět rady, nejsnazší a nejefektivnější cestou je obrátit se na srovnávač, ideálně právě Kalkulátor.cz, který vám dokáže nestranně a odborně poradit s vaší stávající situací a vymyslet tu nejlepší cestu, abyste zimu přečkali v poklidu.