Michaela Kadlecová  | 1. 12. 2021

Home office a spotřeba elektřiny a plynu

Pandemická situace se opět zhoršuje a firmy umožňují, či dokonce vybízejí své zaměstnance, aby pracovali doma. Jak se projeví na zvýšené spotřebě elektřiny home office v době, kdy zdražila elektřina i plyn?

Zdražení elektřiny a plynu nemilosrdně drtí mnoho z nás. Mnozí se ocitli kvůli krachu Bohemia Energy a dalších dodavatelů v režimu dodavatele poslední instance, což je v průběhu topné sezóny velmi nemilé, jejich zálohy se totiž rozpočítají do měsíců, kdy je spotřeba energií nejvyšší. Pokud trávíte většinu dne mimo domov, lze ušetřit tím, že ztlumíte topení a i jinak omezíte spotřebu energií. Pokud jste doma, spotřeba elektřiny a plynu pochopitelně vzroste. Pochopitelně, díky home office ušetříte peníze a čas za dojíždění, ale je třeba počítat s tím, že se práce z domu projeví na vašich účtech za elektřinu, plyn a topení.

Roste spotřeba elektřiny, plynu, vody a topení

Pokud jsme doma, naše spotřeba elektřiny a plynu roste. V první řadě topíme tak, abychom dosáhli požadované optimální teploty místo toho, abychom byt pouze temperovali. Chodíme na toaletu, myjeme si ruce, případně umýváme nádobí, takže roste spotřeba vody. Také spotřeba kancelářských potřeb, jako papíru nebo toneru do tiskárny se může zvýšit. Dále využíváme nejrůznější elektrospotřebiče, v případě home office je to počítač, tiskárna, dále například kávovar, varná konvice, nebo mikrovlnná trouba. Zejména v zimních měsících také déle svítíte. Všechny tyto náklady je tedy třeba vzít do úvahy, pokud chcete zjistit, kolik vás bude home office stát. Pokud je na home office a distanční výuce celá rodina, pak mohou tyto náklady vzrůst opravdu významně.

Nepřehlédněte: Proč se bát zdražení plynu více?

Chcete ušetřit na home office na elektřině?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a najděte si důvěryhodného dodavatele elektřiny.

Počítač, nebo notebook?

Notebooky se prosazují stále častěji. Uživatelé na nich oceňují, že jsou skladné a lze je snadno přemísťovat podle toho, kde zrovna potřebujete pracovat, navíc je jejich spotřeba elektřiny menší než u klasických desktopových počítačů, které se stále upozaďují. Přesto jsou profese, u kterých je použití desktopového počítače nevyhnutelné, už kvůli tomu, že vyžadují velký displej. Největší displej na notebooku je 44 centimetrů, což může být pro některé profese málo. A tak jim nezbývá než využít externích monitorů, ať už napojených na klasický desktop, nebo na notebook. Spotřeba elektřiny se u notebooku a desktopů se výrazně liší. Notebook funguje i bez zapojení do zásuvky, je navržený tak, aby byl maximálně úsporný. Zatímco maximální spotřeba notebooku činí hruba 40 Wattů, u stolního počítače může jít až o stovky Wattů. A zde se již může zdražení elektřiny 2021 pořádně projevit. Těšit nás může to, že CRT monitory jsou definitivně minulostí, jejich spotřeba elektřiny byla skutečně masivní. Na konci článku najdete tabulku toho, jak se projeví zdražení elektřiny na provozu notebooku a počítače. Jde o náklady v korunách na měsíc provozu. Jde vždy o jeden spotřebič. Jde o příklad cen v nejobvyklejší distribuční sazbě D02d.

Svítíme, topíme

Zatímco dříve jsme domov opustili brzo ráno a vraceli se až k večeru, při home office jsme doma celý den. Sluníčko nám v tuto roční dobu příliš nepřeje, a tak je třeba svítit i přes den. K práci tedy využívejte místnost, kam dopadá sluneční svit nejvíce a kde svítíte minimálně. Naštěstí se dnes běžně používají úsporné žárovky, nebo dokonce LED světla, jejichž spotřeba je zcela minimální. Hodina svitu žárovky spotřebuje kolem 15 Wattů, pokud byste svítili celých osm hodin pracovní doby, pak spotřebuje 120 Wattů. Za každý pracovní den tedy prosvítíte zhruba korunu v současných cenách elektřiny. Mnohem výrazněji pocítíte vliv vytápění. Pokud zvýšíte teplotu vytápění o několik stupňů, protože běžně topení přes den během vaší nepřítomnosti tlumíte, pak se podle typu vytápění připravte, že váš výslední účet za elektřinu, plyn, či za teplo zvýší až o několik set korun.

Přečtěte si: Cena elektřiny roste. Jak šetříte? Podívejte se na příklady ze života

Spotřeba elektřiny 2020

Spotřeba elektřiny 2021

Počítač

40 korun

65 korun

Notebook

19,2 korun

32 korun

NačítámNačítám