Michaela Kadlecová  | 25. 11. 2021

Jak na pojištění auta proti krádeži?

Tohle je noční můra každého majitele auta. Přijdete na místo, kde jste zaparkoval auto, ale vaše vozidlo nikde. Ujistíte se, že nestojíte jinde, ale auto to tam. Je tedy jasné, že vám ho někdo odcizil. Jak vám pomůže pojištění auta proti krádeži?

Pojištění proti krádeži v rámci povinného ručení, nebo havarijka

V roce 2020 v České republice zloději odcizili 2526 vozidel. Trend je naštěstí klesající, ještě v roce 2011 se ukradlo 11657 aut. Klesá počet odcizených motocyklů, věcí z auta, nebo součástek auta. Určitě to není kvůli tomu, že ubylo zlodějů, ale díky stále lepšímu zabezpečení vozidel a jejich vybavení. Nejčastěji se kradou ta vozidla, která jsou nejrozšířenější, tedy vozy Škoda. Zdaleka neplatí, že se kradou pouze nové vozy. Ojetá vozidla lze totiž výhodně zpeněžit na náhradní díly. Ty lze na rozdíl od celého auta, se kterým by někdo dále jezdil, využít velmi jednoduše. Pojištění auta proti krádeži je možné jednak v rámci havarijního pojištění, tak coby připojištění k povinnému ručení. Pro novější vozy je výhodnější sjednat havarijní pojištění, pro starší vozidla pak připojištění k povinnému ručení. Pokud si totiž pojistíte auto proti krádeži v rámci povinného ručení, pak pojišťovna stanovuje limity pro pojistné plnění, například ve výši 200 000 Kč. Pokud máte tedy například nové a drahé vozidlo, pak se určitě vyplatí sjednat si pojištění proti krádeži v rámci havarijního pojištění. Pojištění proti krádeži lze sjednat také se spoluúčastí.

Nepřehlédněte: Na co se vztahuje havarijní pojištění?

Chcete si sjednat pojištění proti krádeži?

Využijte naši kalkulačku povinného ručení a havarijního pojištění. To si můžete sjednat už během pár minut.

Díky zabezpečení se sníží cena pojištění

Pokud budete uzavírat pojištění proti krádeži vozidla, budete dotazováni, zda má vaše vozidlo nějaké zabezpečení. Čím více bude vaše vozidlo zabezpečené, tím nižší bude vaše pojištění. Pokud se tedy budete řádně starat o to, abyste nedali zlodějům šanci, pojišťovna to zohlední ve výši pojistného. Zásadní je také to, na jakou hodnotu auto pojišťujete. Pokud nejde o nové vozidlo, kdy se bere za pojistnou hodnotu, jeho pořizovací cena. Ocenit starší auto je již těžší. Pokud si sjednáte pojištění proti krádeži vozidla na Kalkulator.cz, pak si každý oceňuje svoje vozidlo sám, je ale vhodné, aby stanovil co nejpřesnější částku. Většinou se nahlíží do inzertních databází, podobně, jako když o auto přijdete například kvůli totální škodě. Pokud skutečně dojde ke krádeži vozidla, pak se opět určuje hodnota vozidla a pojišťovna většinou odmítne proplatit hodnotu, na kterou jste auto ohodnotili při sjednání pojištění. Může se stát, že majitel vozidla s navrhovaným plněním od pojišťovny nesouhlasí. V takovém případě mu nezbývá nic jiného, než se s pojišťovnou soudit a v případě neúspěchu zaplatit také soudní výlohy.

Co dělat, pokud vám auto ukradnou?

Co dělat, pokud zjistíte, že se nemůžete svého auta dohledat? Nejprve se informujte na policii, případně na městské policii, zda vám nebylo vozidlo odtaženo. Pokud ne, pak se odeberte na policii, která začne odcizení vozidla vyšetřovat a která vám vystaví protokol. S tím poté můžete kontaktovat pojišťovnu, aby vám poskytla patřičné plnění. A jak krádežím vozidel předcházet? Základem je pochopitelně dobré zabezpečení auta, nejlépe na bázi sledování pomocí GPS. Vozidlo neparkujte na tmavých a nepřehledných místech. Pokud máte garáž, nenechávejte vozidlo nikdy venku. V autě nenechávejte položené žádné předměty.

Přečtěte si: Jak často se platí povinné ručení?

NačítámNačítám