Kalkulátor.cz | 2. 5. 2024

Co by měla obsahovat smlouva, kterou uzavíráte s dodavatelem elektřiny nebo plynu?

Měníte dodavatele elektřiny nebo plynu? Nejste sami. Každoročně takový krok podstoupí téměř půl milionu odběratelů. Hlavní motivací přitom bývá úspora, která se často pohybuje v řádech tisíců, někdy dokonce i desetitisíců korun ročně. Klíčové ovšem je vybrat si spolehlivého dodavatele a podepsat s ním férovou smlouvu. Pojďme kouknout na to, jak taková smlouva vypadá a co obsahuje.

Základní popis produktu

Každá smlouva obsahuje údaje o dodavateli, odběrateli i samotném odběrném místě. Správně nastavená smlouva pak jasně a transparentně říká, co od dodavatele odebíráte a za jakých podmínek. Nechybí podrobnosti o distribuční sazbě.

Cena elektřiny nebo plynu

Pokud chcete vědět, kolik za elektřinu zaplatíte, je důležité mít ve smlouvě uvedeno, jaký produkt společně podepisujete. Základem je dát si pozor, jestli se jedná o produkt s pevnou cenou, nebo jestli se cena může měnit. Třeba podle toho, jaký je aktuální vývoj burzovních cen a dalších faktorů. To sice může být v některých obdobích výhodné, ceny na burze se ovšem rychle mění – a stačí drobná nejistota na mezinárodním trhu, aby začaly růst. V dokumentu pak najdete i výši měsíční zálohy, která vychází z vaší loňské spotřeby. Tuto částku každý měsíc odvádíte, abyste si celkovou roční platbu za energie rozdělili. Výjimkou jsou zákazníci, kteří mají průběhové měření. Ti pak často neplatí zálohy, ale každý měsíc dostanou fakturu.

Cena elektřiny: Co ji ovlivňuje?

Fixace

S cenou elektřiny nebo plynu se úzce pojí fixace, která říká, jak dlouho můžete s nastavenou sazbou počítat. Na tohle si dejte obzvlášť pozor, protože ne vždy se délka fixace kryje s platností smlouvy. To platí především u smluv na dobu neurčitou. Když už tady nějakou fixaci máte, je většinou omezena. Nejčastěji na rok, dva nebo tři, může to ale být i rok a půl. Obecně můžeme říct, že když se očekává zlevňování energií, je lepší fixovat kratší dobu – a naopak. Pokud po konci fixace běží smlouva dál, dodavatel může s cenou hýbat. V této fázi se vyplatí porovnat si nabídky konkurenčních dodavatelů a v případě velkých rozdílů zvážit změnu.

Chcete platit méně?

V naší kalkulačce najdete přehledné srovnání nabídek, díky kterému si vyberete dodavatele s férovou cenou i podmínkami. S následnou změnou vám rádi pomůžeme.

Délka trvání závazku a následné prodloužení

S dodavatelem můžete uzavřít smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou. Smlouvy na dobu určitou se nejčastěji podepisují na rok, dva nebo tři, stejně jako v případě fixace tam ale mohou být i „půlroky“. Konec platnosti je samozřejmě nedílnou součástí dokumentu, stejně jako podrobnosti týkající se automatického prodloužení (takzvané prolongace). Některé smlouvy na dobu určitou mohou být ze strany dodavatele automaticky prodlouženy. Musí tu být proto jasně uvedeno, za jakých podmínek budou dodávky energií pokračovat.

Dodavatel potom nastavuje novou cenu podle aktuálních ceníků, jen málokdy se ovšem jedná o nejnižší nabídku na trhu. S tím je třeba počítat a zase se včas podívat, kolik byste v danou chvíli platili jinde. Férový dodavatel vás bude o nové sazbě informovat s dostatečným předstihem, není to však jeho zákonná povinnost. Raději si proto termíny sami ohlídejte. Nebo si u nás nastavte Hlídacího vlka, který vás na blížící se konec platnosti včas upozorní. Pokud s novou cenou od dodavatele nebudete souhlasit, do dvaceti dnů před vypršením smlouvy máte nárok odstoupit.

Boj o zákazníky: Jak získat lepší cenu?

Možnosti odstoupení nebo ukončení smlouvy

V neposlední řadě by měla smlouva obsahovat zmínku o tom, jak a kdy ji můžete ukončit. Obecně platí, že v případě smluv na dobu neurčitou můžete odejít kdykoli (s tříměsíční výpovědní lhůtou), u smluv na dobu určitou byste měli vydržet do konce platnosti. Když se rozhodnete odejít dřív, samozřejmě můžete, jen bude záležet na individuální domluvě s dodavatelem. V praxi raději počítejte se sankcemi. Dříve převládala fixní sankce, dnes se zpravidla pracuje s počtem měsíců, které zbývají do konce platnosti. Přesnou částku, kterou se počet měsíců násobí, najdete zase ve smlouvě. Existují i výjimky, které jsou sepsány v zákoně a kdy se pokuta za předčasné ukončení smlouvy neplatí. Jedná se například o úmrtí toho, na koho je smlouva psaná. Smlouva se v rámci dědického řízení nepřevádí, ale dochází k jejímu ukončení a následně se uzavírá smlouva jiná.

NačítámNačítám