Kalkulátor.cz | 21. 8. 2023

Konsolidace: Jak může sloučení půjček zpříjemnit život

Když si to okolnosti žádají, můžete se dostat do situace, kdy čerpáte několik úvěrů s různými úroky, nižšími i vyššími, k tomu třeba i nějaký ten kontokorent a přestože měsíční splátky zvládáte, váš osobní či rodinný rozpočet to zatěžuje až přespříliš. Naštěstí v takové situaci nemusíte setrvat až do splatnosti jednotlivých úvěrů, vyřešit to může konsolidace, a to klidně ještě dnes.

Co je konsolidace

Konsolidace či sloučení půjček znamená, že úvěrová instituce, nejčastěji banka, ale v některých případech i nebankovní instituce, vám za určitých podmínek sloučí všechny půjčky do jedné. Neznamená to nic jiného, než že vám banka poskytne novou půjčku ve výši součtu stávajících závazků, které z úvěru splatí.

Když máte úvěrů více, existuje velká pravděpodobnost, že na některém z nich máte navázán příliš vysoký úrok. Konsolidace vám zpravidla dokáže nabídnout úrok, který je výhodnější než průměr všech úroků u vašich stávajících půjček. Dokáže také operovat s celkovou dobou splácení, která se vám třeba může kvůli konsolidaci prodloužit, ale je to ve prospěch nižší měsíční splátky. Ta může v mnoha případech klesnout i o tisíce.

Problémy se splácením? Nemusíte hned panikařit, hledejte řešení

Další výhody

Kromě toho, že budete platit méně a konsolidace tak může značně odlehčit vašim financím, výhodou je i závazek vůči jedné společnosti. Vaše finance se tak netříští, administrativně je to mnohem jednodušší varianta, zvlášť pokud jste měli v minulosti úvěrů třeba i pět nebo víc. I v případě neschopnosti splácet za nějakých mimořádných okolností se podstatně lépe vyjednává s jednou bankou, než s několika institucemi. Ušetříte také za případné poplatky.

Další výhodou sloučení je, že v případě, že potřebujete další peníze, např. na rekonstrukci bytu nebo cokoliv jiného, můžete si obvykle k celkové částce přidat ještě další hotovost. Necháte si tedy sloučit úvěry v celkové hodnotě např. 320 tisíc a 80 tisíc si vezmete navíc, protože se vám zrovna budou hodit na novou koupelnu. Banky někdy dokáží s půjčkami zázraky, takže i s poměrně vysokou částkou peněz nad rámec konsolidace můžete být se splátkou pořád výrazně níž, než dosud. Dvojnásob to platí, pokud se vám v minulosti povedlo vzít si úvěr u některé z nepříliš seriózních institucí s obřím úrokem.

Úvěr? Není problém, najděte ten nejvýhodnější

Hledáte vhodnou půjčku či konsolidaci, která vás nezruinuje? Od toho je tu Vlk Kalkulátor!

Jak na to

Vyřízení konsolidace není o nic složitější než sjednání obyčejné půjčky. Naopak to může být v mnoha případech i jednodušší, protože máte-li už nějakou úvěrovou historii, je to vodítko, z kterého banky často vychází při schvalování konsolidace a stanovování vašeho úroku. Nižší částky dokonce lze zpravidla zkonsolidovat zcela on-line. Není nic jednoduššího, než si srovnat ty nejvýhodnější úvěry a nechat si od Vlka Kalkulátora vyložit na stůl ideální řešení vaší situace.

Úvěr na školní vybavení: Buďte opatrní

Příběh Petra

Student práv Petr si chtěl po úspěšném bakaláři odpočinout od studia a procestovat svět. Protože už si nějakou dobu slušně přivydělával, zvážil jako rozumné vzít si úvěr 150 tisíc korun s úrokem 7 % na 6 let, za které se podíval hned do několika zemí, od Spojených států přes Argentinu až po Thajsko. K tomu navíc neodolal zdánlivě výhodné nabídce na kreditní kartu ve výši 30 tisíc, která ho stojí 2 % z dlužné částky každý měsíc s poplatkem 100 korun měsíčně.

Petr tedy platí 2958,- za půjčku a 700,- za kreditní kartu, celkem 3658,-. Splátku bez problému zvládá, ale teď by si rád našel vlastní bydlení v Praze, které jeho rozpočet značně zatíží. Rád by tedy na splátkách aspoň něco ušetřil. Jedna ze zdejších velkých bank mu nabídla konsolidaci za 5 % na 10 let, splatí tedy zbývajících 177.500 z půjčky a 29.300, celkem 206.800,-. Petr tak bude splácet 2585,- a ušetří víc než tisícovku měsíčně.

Rychlá půjčka: Jak na to? Je rozumné si ji vzít?

Kolik a na jak dlouho

Petrův příběh přitom ukazuje tu jednodušší variantu sloučení úvěrů, která je spíše drobnou změnou jen lehce zpříjemňující Petrovy měsíční finance. Příběhy konsolidací ale mohou být podstatně komplikovanější. Konsolidovat přitom můžete i miliony korun, např. Česká spořitelna má horní limit ohraničený až 2,5 miliony. Níže nabízíme seznam velkých bank a u všech maximální částku pro konsolidaci a maximální dobu splácení:

Česká spořitelna | 2,5 milionu | 120 měsíců

ČSOB | 1,2 milionu | 96 měsíců

Moneta | 1,5 milionu | 120 měsíců

Komerční banka | 2,5 milionu | 120 měsíců

Air Bank | 1,2 milionu | 120 měsíců

Raiffeisenbank | 800 tisíc | 120 měsíců

mBank | 1 milion | 96 měsíců

UniCredit Bank | 1,25 milionu | 96 měsíců

Závěrem

Celé řadě lidí v minulosti sloučení úvěrů doslova zachránilo krk od exekucí, protože se dostali do dluhové pasti a už nebyli schopni své závazky splácet. Konsolidace tak byla jejich poslední možností a zajistila jim klid na jejich finanční duši. I proto se o tomto kroku nebojte uvažovat, týká-li se vás větší množství nastřádaných úvěrů a příliš vysoká měsíční splátka. I vám totiž může banka tímto způsobem vytrhnout trn z paty.