Michaela Bartošová | 5. 5. 2023

Budou hypotéky dostupnější? ČNB má začít uvolňovat pravidla

Hypotéky jsou drahé, pravidla na jejich získání tvrdá. I proto se tuzemský hypotéční trh nacházel počátkem letošního roku v krizi a objem poskytnutých úvěrů a samotný prodej nemovitostí byl na historickému minimu.

Podle některých odborníků se ale díky tomu narovnal realitní trh, klesl objem nesplacených úvěrů a hypotéky přestaly sloužit ke spekulacím. Podle zpráv ČNB by mohly být úvěry na bydlení od června o něco dostupnější, nikoli však levnější. Podle expertů se bude úroková sazba dlouhodobě držet na vyšší úrovni a její pokles se očekává až v příštím roce.

Realitní trh měl v 1. kvartálu 2023 stop stav

Za celkovou situaci na realitním trhu může několik faktorů. Oproti letům 2016 – 2021 vzrostla o několik procent úroková sazba, Česká národní banka zpřísnila podmínky pro získání úvěru a pravděpodobně se také na nějakou dobu vytěžil potenciál hypoték, kdy banky v roce 2021 poskytly úvěry v rekordním objemu 379 miliard korun.

Mohlo by vás zajímat: Češi začali extrémně šetřit. Země se dostává do ekonomických problémů

Najdeme pro vás tu nejvýhodnější půjčku na cokoliv!

Přemýšlíte o online půjčce? Využijte naši kalkulačku, díky které máte možnost srovnání půjček na jednom místě.

Proč ČNB zpřísnila podmínky pro získání hypotéky?

Ceny nemovitostí v posledních letech strmě stoupaly. Česká národní banka proto přistoupila v dubnu 2022 k razantním regulacím, které měly zamezit dalšímu růstu cen a také vzniku rizikových úvěrů. Stále větší procento lidí se totiž dostávalo do dluhové pasti a úvěr nesplácelo.

Podle odborníků se situace na trhu začíná postupně měnit, ubylo spekulantů a ceny nemovitosti pomalu klesají. „Ceny starších nemovitostí propadly až o 30 procent a úrokové sazby na úrovni šesti procent trh regulují prakticky samy,“ uvedl pro Seznam Zprávy generální ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Podle viceguvernéra České národní Jana Fraita by k jistému uvolnění podmínek pro získání úvěru mohlo dojít už začátkem letošního června, což ale nic nezmění na výši úrokové sazby, které se dlouhodobě pohybuje okolo 6 %.

Nepřehlédněte: Předčasné splacení hypotéky se prodraží. Ale jen někomu

Vývoj úrokových sazeb

"Nabídkové sazby v dubnu oproti březnu opět malinko povyskočily. Příčina toho zvýšení je ukončení akčních slev u některých bank. Nicméně většina bankovního trhu i nadále kopíruje chování České národní banky a svoje sazby udržuje na stejné hodnotě. Vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude opravdu trvat, když ne celý letošní rok tak určitě do jeho poslední čtvrtiny,vysvětluje Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Vývoj úrokových sazeb
Vývoj úrokových sazeb
Fincentrum Hypoindex



Měsíční splátka za hypotéku roste

Podle Fincentrum Hypoindexu měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,3 % vzrostla v dubnu o 73 korun na 23 205 korun. Co je ale horší, oproti předchozímu roku, kdy byla úroková sazba na 4,88 %, si majitelé nemovitostí připlatí téměř o tři tisíce korun.

Realitní i hypotéční trh ožívá

I přes vysoké úrokové sazby ale hypoteční trh ožívá. „To je způsobeno zejména končící fixací u starších hypoték, ale také propadem cen některých nemovitostí, a také tím, že klienti si pomalu zvykají na zvýšené sazby,“ dodává Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Podle investičního odborníka Vladimíra Brůny se sazby hypoték vrátily na běžnou a zdravou úroveň. „Úrok na hypotéku ve výši pěti procent ročně je normální. Nižší sazby jsou pro nemovitostní trh nezdravé, protože levné peníze šponují ceny nemovitostí nahoru.“

Přečtěte si: Jak si vybrat nebankovní půjčku?

Kalkulátor doporučuje

Pokud přemýšlíte o koupi nemovitosti, buďte důslední a vybírejte z několika nabídek. Na trhu totiž stále najdete velké množství předražených nemovitostí.
Přemýšlejte dopředu a udělejte si finanční plán.
Dbejte na to, abyste měli vždy dostatečně velkou finanční rezervu, která vám pokryje výdaje v době, kdy nebudete mít pravidelný měsíční příjem.
Nepřemýšlejte o hypotéce jako o štafetě, kterou předáte na své děti. Hypotéka má pro vás smysl pouze ve chvíli, kdy na ni opravdu máte.
Vlk - odborník na online půjčky
Vlk - odborník na online půjčky
Kalkulátor.cz



NačítámNačítám