Michaela Kadlecová  | 1. 6. 2021

Podporujete jádro? ČEZ nyní nabízí čistě jadernou elektřinu

Zatímco se jinde v Evropě jaderné elektrárny zavírají, u nás se hovoří o dostavbě Dukovan. Nyní mohou příznivci jaderné energetiky podpořit tento segment navíc tím, že si od společnosti ČEZ objednají pouze elektřinu, která vznikla v jaderných elektrárnách. Zatím jde pouze o jediného zákazníka, společnost Eurovia.

Elektrony si nevyberete

Stejně jako u tzv. zelené elektřiny, ani u té z jádra nelze přesně stanovit, aby k zákazníkovi proudili jen a pouze určité elektrony. Po objednávce získá zájemce o jadernou elektřinu certifikát o tom, že podpořil jaderný zdroj. Zároveň dodavatel elektřiny musí prokázat, že skutečně nakoupil více jaderné elektřiny, než jí prodal a že se tedy na všechny ty, kdo si ji objednali, dostalo. ČEZ prohlásil, že právě jádro pro něj zůstává hlavní cestou k tomu, aby se Česko stalo bezemisní zemí:Pokud má být Česko uhlíkově neutrální, bude se muset v budoucnu spoléhat pouze na bezemisní zdroje, tedy obnovitelné zdroje a jádro. Jsem rád, že si společnost Eurovia vybrala dodávku právě z jaderných zdrojů. Často se totiž zapomíná, že jádro je globálně po vodních elektrárnách druhým nejdůležitějším zdrojem elektřiny s nulovou uhlíkovou stopou," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Přečtěte si: Zelená neznamená dražší. Rozhovor s Nano Energies, jediným dodavatelem pouze zelené energie

Eurovia pojede na jádru

Pro podporu jádra se rozhodla společnost Eurovia: „Těší nás, že se stále více firem ohlíží na ekologické dopady svého podnikání a není jim lhostejný stav životního prostředí, které zde předáme našim dětem. Pokud má být Česko uhlíkově neutrální, bude se muset v budoucnu spoléhat pouze na bezemisní zdroje, tedy obnovitelné zdroje a jádro. Jsem rád, že si společnost Eurovia vybrala dodávku právě z jaderných zdrojů. Často se totiž zapomíná, že jádro je globálně po vodních elektrárnách druhým nejdůležitějším zdrojem elektřiny s nulovou uhlíkovou stopou,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Kdy a zda začne jadernou elektřinu jiným koncovým zákazníkům a za kolik, ČEZ nesdělil.



Neplatíte moc za elektřinu?

Během chvilky společně zjistíme, zda svého současného dodavatele nepřeplácíte. Pokud zjistíte, že ano, pomůžeme vám vypovědět smlouvu a uzavřít novou, výhodnější. Chcete zjistit, kolik můžete ušetřit?

Evropa rozpolcená kvůli jádru

To, zda je jádro bezemisním zdrojem elektřiny, odborníky stále rozděluje. Shodnout se na tom nemůže ani Evropská komise. Mezi zeměmi Evropské unie panují, co se podpory jádra týká, zatímco některé země jako například Německo, nebo Rakousko, jiné země, mezi které patří i Česká republika výstavbu jaderných elektráren podporuje. V roce 2050 bude Evropská unie podle nařízení Evropské komise uhlíkově neutrální, podle České republiky jí k tomu má kromě obnovitelných zdrojů dopomoci právě jáderná energetika.

Jádro je prý drahé a nebezpečné

Ekologické organizace uvádějí, že jádro, ačkoliv slouží k dekarbonizaci, by se za bezemisní zdroj považovat nemělo. Na druhou stranu k němu začínají přistupovat méně radikálně, než tomu bylo dříve a považují ho za přechodný zdroj energie za uhelné elektrárny. A co ekologové jádru vytýkají nejčastěji? Jde jednak o riziko nukleární katastrofy, dále to, že je výstavba jaderných elektráren velmi drahá, že se emise produkují už při stavbě elektráren a také že stále není vyřešeno, kam se bude ukládat radioaktivní odpad.



NačítámNačítám