Kalkulátor.cz | 28. 8. 2023

Topná sezóna se blíží. Jak se na ni připravit?

Je to neuvěřitelné, ale konec prázdnin je zase tady. To neznamená nic jiného než nutnost příprav na další topnou sezónu. A tentokrát bychom se měli připravovat skutečně pečlivě, protože stále nikdo pořádně neví, co bude. Někteří poskytovatelé už teď zdražují, jiní naopak zlevňují. Jaké jsou možnosti, jak naložit s vaší situací a smlouvou? Právě to se dozvíte v tomto článku.

Kam míří ceny energií?

Stejně jako loni, i pro letošní zimu má situaci ve velké míře v rukou vláda. „Podle všeho to vypadá, že prodloužení cenových stropů na rok 2024 už neplánuje,“ připomíná však Lukáš Kaňok, ředitel sekce energie v Kalkulátor.cz. Stovky tisíc domácností se tak musí připravit na návrat nevyzpytatelného trhu a řada z nich také na horší časy. „Přestože lze nyní trh označit za stabilizovaný, ceny stále jsou a i v následujících měsících budou velmi volatilní,“ varuje Kaňok.

Někteří už začali zdražovat, mezi nimi i Dobrá energie. „Během května a června se nám podařilo nakoupit zajímavý objem energie za dobrou cenu, ta už se bohužel vyprodala. Nové ceny už nejsou tak výhodné, jako ty původní, a tomu jsme museli přizpůsobit i naše ceníky,“ vysvětluje zdražení vedoucí prodeje Dobré energie Roman Šmíd. Na otázku, jak by zákazníci měli v současné době postupovat, radí, aby uvažovali nad smlouvou na dobu určitou. „Situace zatím výhledově nevypadá na větší pokles cen, doporučujeme zajistit si smlouvu alespoň na 12 měsíců,“ říká Šmíd.

Že je trh rozpolcený, o tom svědčí i fakt, že nejeden dodavatel teď naopak zlevňuje. Skoro by se dalo mluvit o cenové válce před topnou sezónou, kdy se řada firem snaží přetáhnout ty zákazníky, kteří plánují (a mohou si dovolit) změnu. Jedním z těch, kdo v posledních měsících už několikrát ceny snižoval, je Centropol. „Snižujeme ceny, kdykoliv to jde. Naše dodávky energií vycházejí z konzervativní nákupní strategie a také díky našim střízlivým nákladům jsme schopni doručit našim zákazníkům dlouhodobě nízké ceny,“ vysvětloval pro ČTK k situaci marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

Ten navíc k aktuálním cenám dodává: „Podle nás jsou podmínky pro uzavření smlouvy aktuálně nejvýhodnější a do konce roku lepší spíše nebudou. Trh i nadále zůstává volatilní a k poklesu velkoobchodních cen, aby se propsaly do ještě nižších cen pro koncové zákazníky, do konce roku 2023 pravděpodobně již nedojde.“ Podle Jiřího Matouška z Centropolu je tak nejvyšší čas fixovat právě nyní. V opačném případě by některé domácnosti mohlo postihnout citelné zdražení.

„To může čekat zejména ty klienty, kteří v minulosti podepsali smlouvy s fixací nad současným vládním stropem,“ upozorňuje dále k situaci náš odborník Lukáš Kaňok. Poskytovatelé energií se sice s těmito klienty už nyní spojují, aby s nimi situaci vyřešili, a ve většině případů pro ně mají připravené nové, výhodnější smlouvy, to ovšem neznamená, že mohou být všichni v klidu. „I proto je právě na konci srpna nejvyšší čas začít se připravovat na to, co s vaší elektřinou a plynem bude dál,“ dodává Kaňok.

Loni jsme se mohli spolehnout kromě jiného i na mírnou zimu, která napomohla tomu, že většina domácností situaci ustála. Letos však takové štěstí mít nemusíme. Dá se očekávat, že v případě kruté zimy, která rozhodně není vyloučená, budou mít menší dodavatelé problém se se situací popasovat. Proto nejeden odborník radí, abyste ještě před topnou sezónou přešli k některému z větších, stabilních dodavatelů.

Vysoké účty? Buďte úsporní a změňte dodavatele

Smlouva na dobu určitou

Jaké tedy máte možnosti? „Záleží, jestli máte v současné době smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. Pokud se vás týká první případ a jestliže vám v nejbližší době bude smlouva končit, dejte si v první řadě pozor na automatickou prolongaci,“ říká Lukáš Kaňok. Ta by vás mohla vyjít draho, její podmínky totiž nemusí být vždy výhodné. Ověřte si tedy, zda ji máte ve smlouvě, a případně upozorněte dodavatele, že smlouvu prodloužit už nechcete. Není to totiž dodavatel, kdo vás musí informovat o plánované prolongaci, ale jste to naopak vy, kdo ji musí zastavit, máte-li ji ve smlouvě.

V případě, že máte smlouvu na dobu určitou, která je obvykle spojena s fixací cen, je nutné, abyste odběr energie dotáhli do konce dle původní dohody. Váš závazek vyprší až uplynutím tohoto kontraktu. „Odejít sice můžete i dřív, ale takový exit bývá zpravidla spojen s extrémně vysokou pokutou, kvůli které by se vám ve výsledku odcházet k levnější konkurenci vůbec nevyplatilo,“ uzavírá své rady Kaňok. Výjimkou ovšem je, pokud máte extrémně vysokou spotřebu. Pak pro vás odchod i za těchto podmínek může být výhodný.

Nepřeplácejte, když nemusíte.

Srovnejte si ceny dodavatelů a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku.

Smlouva na dobu neurčitou

V případě, že máte smlouvu na dobu neurčitou na úrovni cen vládních stropů, porozhlédněte se po trhu, určitě najdete nejen lepší ceny, ale i výhodnější podmínky, abyste stihli změnit dodavatele včas. Nesmíte totiž zapomínat na (maximálně) tříměsíční výpovědní lhůtu, která u smlouvy na dobu neurčitou platí a začíná běžet vždy až od následujícího měsíce po podání výpovědi. Pokud tedy např. 25. srpna vypovíte smlouvu, lhůta běží až do konce listopadu. Proto se vyplatí s tímto rozhodnutím neotálet a využít co nejdříve srovnávačů jako je Kalkulátor.cz. Ten vám nejen srovná nabídky, ale třeba i poradí přímo s vaší situací.

Lokální topidlo, nebo plynový kotel? To je otázka, která vás možná před zimou trápí

Srovnání jednotlivých typů smluv
Srovnání jednotlivých typů smluv
Kalkulátor.cz



Fixovat, nebo vyčkávat?

Otázka, kterou většina domácností těsně před koncem smlouvy řeší, je fixace. Je teď rozumné fixovat, nebo raději ještě vyčkávat? Odborníci se na této otázce ne vždy úplně shodují, většina z nich však doporučuje fixovat, ale maximálně na 12 měsíců. Díky tomu můžete v klidu a pohodě přečkat letošní topnou sezónu bez stresu z chystaného zdražení, ale zároveň se nezavážete na dlouhou dobu cenám, které za rok touto dobou už mohou být hluboko překonané. Trh je stále volatilní a to může znamenat růst, ale také pokles cen v budoucnu.

Výjimkou, kdy může být i delší fixace výhodná, jsou tzv. schodové kontrakty. Takovou smlouvu si sjednáte např. na tři roky, ale cena není fixní, snižuje se každý rok podle předem daného vzorce. I tak ale řada odborníků tento způsob vypořádání se se situací nedoporučuje a trvá spíše na kratších fixacích. Nikdo totiž stále pořádně neví, co bude, je tak těžké cokoliv předvídat a navíc je u těchto typů smluv cena prvního roku často vysoko nad aktuálními cenami v ročních smlouvách.

NačítámNačítám