Kalkulátor.cz | 16. 6. 2023

Máte na střeše novou fotovoltaiku? Nezapomeňte na pojištění

Nechali jste si nainstalovat solární panely na váš dům a libujete si, kolik ročně ušetříte? Super! Nezapomeňte ale, že i fotovoltaickou elektrárnu byste si měli nechat pojistit proti vnějším vlivům. V tomto článku se dozvíte, jak na to a že to není žádná věda.

V době, kdy se stále více domácností rozhoduje pro instalaci solárních panelů v zájmu výrazného ušetření za energie, se jednou z klíčových otázek stává jejich ochrana. Pojištění domácí fotovoltaické elektrárny představuje téměř nutnou cestu, jak minimalizovat rizika spojená s poškozením nebo ztrátou této cenné technologie. V tomto článku si řekneme, proč je pojištění tzv. “solárů” důležité a jak ho lze zajistit.

Fotovoltaiku teprve plánujete? Pozor na podvodníky

Pojištění je klíčové

Investice do solárních panelů může být značně vysoká. S tím ruku v ruce roste i potřeba jejich ochrany a právě pojištění je způsob, jakým můžete zajistit, že se vaše finanční investice do solárních panelů neztratí v případě jedné z mnoha nečekaných událostí, které mohou nastat, jako je poškození způsobené bouřkou, požárem či krádeží.

Přestože je technologie solárních panelů navržena tak, aby odolávala různým povětrnostním podmínkám, některé extrémní situace mohou způsobit jejich poškození nebo dokonce zničení. Například silný vítr může panely v případě nedokonalé instalace doslova odnést, blesk může zase způsobit požár a reálnou hrozbou samozřejmě může být i krádež.

Nejsou pro vás solární panely jediným zdrojem energie?

Pak byste měli zůstat na pozoru a pravidelně kontrolovat, jestli dodavatelům nepřeplácíte za energie. Nebo si to nechte spočítat vlkem Kalkulátorem!

Jak na pojištění

Chcete-li svou novou továrnu na energii pojistit, a důrazně to doporučujeme, máte několik možností:

Součást pojištění nemovitosti: Své solární panely můžete pojistit v rámci pojištění nemovitosti. Fotovoltaika se totiž považuje za součást nemovitosti a je kryta stejně jako zbytek „pláště“ vašeho domu. V praxi se většinou o panely navýší hodnota nemovitosti, čímž samozřejmě ve většině případech i lehce naroste vaše pravidelná platba za pojištění.

Pozor, u některých pojišťoven nestačí navýšit cenu nemovitosti o panely, ale je nutné je přímo zahrnout do smlouvy. Proto je potřeba se o detailech vždy informovat u instituce, kde máte pojištěnou nemovitost, popř. kde ji plánujete pojistit.

Specializované pojištění: Některé pojišťovny mohou nabízet specializované pojištění či připojištění přímo pro solární panely. Takové pojištění může poskytnout širší krytí a může zahrnovat také situace, které standardní pojištění nemovitosti nepokrývá. Mohou to být například poškození způsobená instalací, poruchy zařízení nebo dokonce ztráta příjmů z prodeje přebytečné energie v důsledku poškození panelů.

Pojištění skrze dodavatele: Možnost pojištění mohou svým zákazníkům nabízet i přímo někteří dodavatelé solárních panelů. Je dobré se o této variantě informovat předem. Nezapomeňte si ale zároveň zjistit, jestli takové pojištění není zbytečně předražené a porovnat jej s nabídkami pojišťoven.

Tepelné čerpadlo: Skvělý parťák pro solární panely

Závěrem

Bez ohledu na to, jakou variantu vyberete, rádi připomínáme, že je vždy důležité pečlivě si přečíst pojistné podmínky a ujistit se, že rozumíte, jaké typy škod pokrývá a jaké ne. Instalace solárních panelů je významnou investicí, která může přinést mnoho výhod. Pojištění je způsob, jak tuto investici chránit a zajistit, že budete moci z benefitů solární energie těžit dlouhodobě a bez obav o možná rizika. Nejlepší ochranou je totiž vždy prevence.