Michaela Kadlecová  | 17. 10. 2022

Zákaz plynových kotlů? Podle asociace LPG Europe krok zpět

Zatímco ještě nedávno se podporovala výměna kotlů na tuhá paliva za ty na plyn a žadatel mohl dostat na tuto změnu dotaci, nyní již plyn není mezi podporovanými zdroji pro vytápění. Podle asociace distributorů LPG a bio plynů jde o krok zpět. Díky kotlům na plyn lze totiž spalovat místo zemního plynu, kterého je nedostatek a při jeho spalování vznikají emise, buď LPG, anebo některý mnoha nových bio plynů, kterým by měla patřit budoucnost.

Neplatíte moc za plyn?

Nechte nám své číslo a my se vám včas ozveme.

Jak vytápět na venkově ekologicky?

Venkovské komunity představují 83 % území Evropské unie, jde o 50 milionů domácností, které nemají možnost být připojeny k rozvodné síti plynovodů, jde tedy o tzv. off grid domácnosti. Zároveň mají lidé na venkově o 75 % nižší příjem, 38 % lidí mají obavy z modernizačních prací, Více než třetina těchto domů byla postavena ještě před tepelnými regulacemi, nejsou dobře izolované a dokonce 23 % z nich vytápí pomocí tzv. topných olejů, které představují skutečnou pohromu pro životní prostředí, produkuje rovnoměrně vyšší množství oxid uhličitý emise než zemní plyn. Pro tyto domy je výhodnou možností vytápět díky zásobníku LPG, který lze umístit například na zahradě. Kromě LPG lze ale do budoucna počítat s také s plyny, které byly vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Budoucnost patří Bio LPG a více cestám

Podobně jako v dopravě je nyní preferovaným typem vozidla elektromobil, u vytápění jsou to tepelná čerpadla. Tepelná čerpadla jsou ale nákladná na pořízení a ti, co bydlí na venkově nemají často vůli měnit celý otopný systém. Jaké vytápění vybrat, které bude zároveň ekonomické a ekologické? Jednou z možností jsou obnovitelné plyny, Bio LPG. Jde o plyn, který se vyrábí z obnovitelných zdrojů, díky čemuž může mít v závislosti na technologii a zdrojích výroby o 70 % nižší uhlíkovou stopu než fosilní LPG přitom je po chemické stránce jde o zcela identické palivo jako klasické LPG. Klasické LPG se přitom vyrábí jako odpadní produkt při těžbě zemního plynu. Je jasné, že ten se těžit nepřestane a klasické LPG bude tedy vznikat stále, takže se bude i používat, ale díky bio LPG z obnovitelných zdrojů lze jejich používání ještě rozšířit. „Spotřebitelé by měli mít možnost volby,“ připomněla Ewa Abramiuk Lété, hlavní tajemnice Liquidfuels Europe, asociace evropských distributorů LPG. Z tohoto důvodu není správné to, že se již nebudou podporovat výměny kotlů na plyn, ba dokonce že by mělo být vytápění plynem v Evropské unii zakázáno: „Pokud budou zakázány kotle na plyn, pak budou mít zákazníci o technologii méně,“ uvedla Ewa Abramiuk Lété.

Nové zdroje plynu – plyn, co si vyrobíme sami

Bio LPG, které se dodává v České republice, je vyrobené ze zbytků jídla, dále lze uvažovat ještě o dalších plynech, které vznikají z obnovitelných zdrojů. Tím je například dimethylether rDME, který lze přimíchávat do LPG. „Chceme jasné uznání obnovitelných paliv - směrnice Evropské unie musí být otevřená. Musíme mít nové zdroje plynu, být více nezávislí, nespoléhat na dodávky od někoho jiného a vyrábět si sami,“ konstatovala Ewa Abramiuk Lété.

NačítámNačítám