Klára Kropáčková | 7. 12. 2020

Povinné ručení pro motorku jen na léto? Jak funguje sezónní pojištění motocyklů?

Patříte mezi motorkáře, kteří svojí motorku nechávají přes zimu v klidu v garáži a vytahuje jí jen na léto? Máte možnost ušetřit na povinném ručení díky sezónním povinném ručení pro motocykly.

Nedočkaví motorkáři se vydávají na silnici jakmile roztaje poslední špetka sněhu. Jde taky o období, kdy se stane nejvíc dopravních nehod. Řidiči nejsou na motorkáře zvyklí a motocyklisté jsou plní nadšení a adrenalinu, takže nedávají tolik pozor. Mnoho faktorů má příčinu na zvýšeném počtu dopravních nehod na jaře. Ať jezdíte bez nehody, nebo i trochu riskantně, rozhodně byste neměli zapomínat na povinné ručení. Jak už totiž název napovídá, tak je ze zákona povinné. Pokud ale vaše motorka v zimě stojí v garáži a vy ji nepoužíváte, měli byste popřemýšlet o sezónním pojištění pro motocykly. Mohlo by vám to ušetři nemalý peníz.

Nepřehlédněte: Jak šetřit elektřinou, pokud máte pouze jednu sazbu? Zkuste si srovnat dodavatele elektřiny a uvidíte, že ušetříte.

Jezdím jenom v létě, musím i tak platit povinné ručení pro motorku?

Záleží na pojišťovně, jaké si určí podmínky. Některé například nabízejí povinné ručení jen v sezóně a v zimě budete pojištěni pouze proti krádeži, vandalismu apod. Takový druh pojištění vám může ušetřit až třetinu nákladů na pojištění. Za každý měsíc mimo sezónu obvykle zaplatíte kolem 4% z běžné částky. Můžete se také pojistit jen na vámi vybrané měsíce. Mimo ně vám ale pojištění nebude platit ani pro případy odcizení a dalších výše vyjmenovaných. Pokud se vám tedy s motorkou něco stane, budete mít smůlu. Dost ale na pojistném ušetříte. “Sezónní pojištění je ideální pro občasné jezdce, kteří na podzim svého miláčka ukládají k zimnímu spánku. Jen je potřeba propočítat všechny varianty a najít tu nejlepší," připomíná Martin Thienel, odborník na pojištění z webu Kalkulátor.cz. Jesika Liptakova dodává: "V rámci období, které trávíte s vaši motorkou na silnici, si můžete pojistit všechna rizika v havarijním pojištění a na dobu po zazimování jen třeba odcizení a vandalismus. Díky tomu může te ušetřit až polovinu ceny oproti klasickému havarijnímu pojištění."



Na motocyklu se jezdí hlavně v létě, pojištění na něj můžete uzavřít jen na toto období.
Pojištění na motocykl můžete uzavřít jen na léto.
Pixabay.com



Chcete si pořídit to nejlepší povinné ručení na motorku?

Porovnejte si nabídky pojišťoven a nechte si vybrat to nejvýhodnější!

Co se stane když se projedu mimo pojištěné měsíce?

Jezdit mimo pojištěné měsíce sice můžete - pojištění vám platí a zelenou kartu máte taky platnou. Jestliže ale způsobíte nehodu, pojišťovna neproplatí škodu, kterou způsobíte. Vzhledem k tomu, že minimální pojistný limit je 35 milionů, tak by se vám taková nehoda mohla nepěkně vymstít.

Přečtěte si také: Jak přejít na jinou distribuční sazbu? Poradíme vám, jak přejít na jinou distribuční sazbu a zjistíme, zda splňujete potřebné podmínky.

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.