Jan Strmiska | 1. 10. 2020

Jak na pojištění zahrady? Jde z pojištění nemovitosti?

Zahrada může být stejně cenná jako dům. Co když přijde potopa? Pojištění zahrady není jen zahradní architektura. Platí na to všechno pojištění nemovitosti? Zeleň, příroda i stromy. Na co všechno platí vaše pojištění?

Traktůrek, jezírko nebo bouda na nářadí. To je to, co obyčejně chápeme jako cennou zahradní nemovitost. Ve skutečnosti může být ale stejně cenné to, kvůli čemu to všechno podnikáme. Zeleň, příroda i stromy. Na co všechno platí vaše pojištění?

Když si pojišťujete dům, obyčejně vás napadne řešit požár, vichřici nebo povodeň. Základní pojištění ale obyčejně nepokrývá okrasné keře, stromy, pergoly, zahradní nábytek ani jezírka. Spoléháme na to, že tohle nám přece nikdo neukradne ani nezničí. Ale většina poškození českých zahrad je od živlů. Přívalový déšť nebo kroupy mohou zničit roky práce.

Ale co když mám samostatnou zahradu?

Když není zahrada součástí klasického domu, už vůbec nikdo ji neřeší. Přitom podle průzkumu pojišťovny Generali se se zničením zahrady setkala třetina zahrádkářů a polovina z nich uvedla, že to bylo opakované. Přitom 68 % lidí nemá zahradu pojištěnou vůbec a ani to neplánuje.

CHCETE UŠETŘIT PENÍZE NA LEPŠÍ ZAHRADNIČENÍ? Zkuste jiný tarif nebo dodavatele energie.

Co když mi to rozkope soused?

Toho se moc nebojte. Lidský faktor je příčinou destrukce zahrady jen z 15 %. Zloději nebo vandalismus jsou zanedbatelné číslo. Přírodní živly, to je to, co se počítá. A že může jít o velké částky. Průměrná škoda je 30 000 korun, ale zahrada na klíč od architekta může stát 200 000 korun a více. To už stojí za pojistku.



Věci na zahradě dlouho budujeme a také se dlouho obnovují. Ale jednoletou rostlinu vám nepojistí nikdo. Foto: Shutterstock

Kolik se tak pohybuje pojistka?

Pro příklad tu máme dva modelové příklady od ČSOB pojišťovny (pojistka je ale jen v rámci pojištění domu).

Vzorová kalkulace pojištění malé zahrádky:

Levnější zahrádka u rodinného domku (400m2)

Trávník 400m2, 20 m živého plotu z jehličnatých stromů, 4 m2 skalky, 8 m2 trvalkového záhonu, 3 ks šeříku, 5 ks pnoucích dřevin, 2 ks vrby bílé, 5 ks jehličnatých stromů – borovice, jedle, smrk.
50 000 Kč je celková hodnota zahrady.
60 korun je potom roční pojistka (hlavní pojistka např. na vichřici a krupobití plus: povodeň, záplava, krádež a vandalismus)

Přečtěte si: Můžu si pojistit i vybavení v garáži/kůlně?

Chcete výhodné pojištění nemovitosti?

Využijte naši kalkulačku pojištění nemovitosti a zjistěte, kolik můžete na pojištění nemovitosti ušetřit.

Vzorová kalkulace pojištění lepší zahrady na klíč:

Zahrada na klíč u rodinného domu (400 m2)

Travní koberec 400 m2, 80 m vysokého živého plotu z jehličnatých stromů, zahradní jezírko 20 m2, 3 m2 skalky, 5 m2 okrasných rostlin, 5 ks vzácných rostlin (javor japonský, dřín japonský).
250 000 Kč je celková hodnota této dražší zahrady.
266 korun je pak roční pojistka na tohle všechno. To se vyplatí.

A to mě připojistí každá pojišťovna?

To bohužel ne. Musíte se zeptat makléře nebo pojišťovny konkrétně na to, co potřebujete. Pojišťovny mívají často ve výlukách (výjimkách) stromy, porosty a okrasné dřeviny. Kromě ČSOB pojišťovny pátrejte po zahradnické pojistce u zmíněné Generali. Ta se na zahradní pojištění specializuje nejvíc. Pojišťovna Direct vám pak zahradu pojistí jako bonus k pojištění domácnosti a nemovitosti. Česká pojišťovna je schopna udělat pojistku i samostatně. Naopak u Kooperativy se zelení nepochodíte, předmětem jejich pojištění jsou pouze dřeviny a květiny rostoucí v květináčích. Allianz je na tom podobně.

Co je tedy nejvýhodnější pro pojistku zahrady?

Pokud máte zahradu u nemovitosti, určitě spojte pojistku domu i zahrady, která zahrnuje např. pojištění i vaší bioklimatické pergoly. Množstevní sleva za komplexní pojistku je rozhodně nejvýhodnější.

Na co ta pojistka neplatí?

Každá pojistka má nějaké výluky. U zahrady a živlů je jich samozřejmě neuvěřitelné množství. Tyhle věci se těžko posuzují a samozřejmě i pojišťují. Nepočítejte, že bude součástí pojistky poškození námrazou nebo tíhou sněhu.

Pozor: pojištění platí jen na víceleté rostliny

Stromy, růže, nejrůznější traviny a jehličnany, na to všechno se vaše pojištění může vztahovat. Nebudou tam spadat ale jednoleté ani dvouleté rostliny. Banánovník má prostě smůlu. Ten má smůlu ale z více důvodů, protože se pojištění nevztahují na rostliny ve skleníku a také na rostliny, které nejsou z našeho podnebného pásma.

Co když přijde povodeň?

Záleží na konkrétní pojišťovně. Některé vás vůbec nepojistí, jiné vám nasolí pořádnou přirážku. Povodňová zóna se přitom týká 30 000 adres.

Smlouvu pravidelně aktualizujte

Kromě výluk pak také dbejte na dostatečnou výšku pojistky. Například hodnota některých okrasných dřevin může dosahovat obrovských výšek. Pokud s tím vaše pojistka nepočítá, nedostanete ani dost peněz v případě poškození a nebudete mít na obnovení porostů.

A samozřejmě, u zahrady je vysoce důležité jednou za pět let udělat revizi smlouvy. Co se vlastně pojišťuje? Vyrostlo něco nového? Co uschnulo? Máme nové jezírko? A když už budete u toho, nechte si udělat nabídku i od konkurenční firmy. Nejspíš ušetříte.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu na energích ihned v našem kalkulátoru energií.