Michaela Kadlecová  | 15. 9. 2023

Pojištění auta zdražuje. Jak ušetřit?

AKTUALIZOVÁNO 15.9.2023 | Končí vám pojistné období pro pojištění vašeho auta a dostali jste dopis od pojišťovny, která vám zvyšuje povinné ručení a havarijní pojištění? Stejně jako inflace, i cena pojištění auta roste. Lze se bránit?

Objem škod roste

Česko možná bude v nejbližší době čelit výraznému zdražování energií. Dlouhodobě rostou ceny potravin, zaměstnanci se dožadují vyšších mezd a to podporuje už tak dost divokou inflační spirálu. Zvyšování cen se dotýká také prací v autoservisech, kde se opravují vozidla a opravy se hradí z povinného ručení nebo havarijního pojištění. Zároveň na růst závazků pojišťoven, které musí vyplatit, působí i dlouhodobé postupné navyšování odškodnění za zdravotní následky, které pojišťovny odškodňují někdy i desítky let.

Mezera mezi tím, kolik pojišťovny vyinkasují za povinné ručení, a objemem škod, které pojišťovny řeší, se zvětšuje. Z pololetních údajů k červnu loňského roku vycházel průměrný meziroční růst cen oprav o 11 %. „Pro srovnání, ve stejném období předchozího ročníku se jednalo o 8 % inflační nárůst,“ poukazoval loni Petr Jedlička, pojistný matematik české kanceláře pojistitelů. Letos se průměrná majetková škoda meziročně zvýšila až o 16 %.

Přečtěte si: Jak šetřit na pojištění správně?

Chcete najít nejlevnější povinné ručení?

Vyzkoušejte naši kalkulačku. Stačí zadat registrační značku vozidla a během chvíle uvidíte, kolik můžete ušetřit. Bez závazků a zdarma.

Rostou i ceny ojetin

Ke zvyšování ceny povinného ručení přispívá také nárůst cen ojetých vozidel. Kvůli dlouhodobě zhoršené ekonomické situaci a nedostatku nových vozidel začalo dávat mnoho kupujících přednost koupi ojetého vozu před vozem novým. Tato vozidla na trhu začala scházet, a tak jejich cena rostla. Toho si povšimly také pojišťovny, které svým klientům mohly vozidlo přecenit a tím pádem také upravit cenu povinného ručení a havarijního pojištění směrem vzhůru.

Nepřehlédněte: Nečekejte se srovnáním povinného ručení na poslední chvíli

Zdražení pojištění auta

Pojišťovny tedy řeší zvyšující se objem škod tím, že zdražují povinné ručení a havarijní pojištění. Dokládá to POVIndex společnosti Broker Consulting. Zatímco loni v srpnu byl POVIndex na hodnotě 6 525 Kč, letos v září je to 6 868 Kč. To značí nárůst o 343 Kč. „I když se řada pojišťoven snaží udržet ceny, lze u povinného ručení očekávat i nadále nárůst indexových hodnot.

Do cen pojištění se pravděpodobně promítne i celkové ochlazení ekonomiky, které ovlivňuje zdražování energií, materiálů, ale i samotné práce. V důsledku je potřeba počítat například s dražšími náhradní díly, kterých je leckde nedostatek a kvůli tomu dlouhé čekací lhůty,“ popisoval loňskou situaci Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting. Letos to platí stejně tak, ne-li víc.

Pro info: Třetina prodávaných ojetin má stočený tachometr

Co tvoří cenu povinného ručení?

Jak asi víte, cena povinného ručení není fixní, ale rozhoduje o ní složitý výpočet zohledňující následující faktory:

Typ vozidla
Účel využití
Konkrétní model
Objem
Věk
Bydliště
Bonusy a malusy
Frekvence plateb
Inflace a ekonomická situace
Tip: Znáte službu HoppyGo? Můžete si tam rychle a jednoduše půjčit auto. Ale nejen to, můžete pronajmout i to své, pokud s ním nejezdíte každý den. Díky tomu si můžete jednoduše a bez úsilí přivydělat. Například pokud má váš vůz hodnotu 250 tisíc korun a nepotřebujete ho tři dny v týdnu, můžete si vydělat i více než 74 tisíc korun ročně. Při hodnotě auta o sto tisíc vyšší se můžete dostat dokonce na částku převyšující 100 tisíc korun měsíčně. Pokud tedy nepotřebujete jezdit autem každý den, zvažte jeho pronájem a vaše vozidlo může jednoduše vydělávat za vás.

Srovnání pojištění

Povinné ručení (i havarijní pojištění) se uzavírá většinou na období jednoho roku s tím, že ke konci tohoto období pojišťovna klienta obeznámí s novými podmínkami smlouvy, hlavně s cenovým návrhem na další období. Prakticky vždy se jedná o navýšení stávajících cen, a to mnohdy i o několi tisíc korun. Pokud klient nereaguje, má se za to, že s podmínkami souhlasí a smlouva pokračuje podle navržených podmínek.

Proto je výhodné včas, kdy je ještě možné smlouvu vypovědět, tedy maximálně do šesti týdnů před výročím smlouvy, si srovnat ceny pojištění a vybrat nejvýhodnější nabídku. Na Kalkulator.cz k tomu slouží kalkulačka povinného ručení, kam stačí pouze zadat registrační značku vozidla. Srovnání povinného ručení lze provést za pár minut, ale ušetřit můžete až několik tisíc korun.

NačítámNačítám