Michaela Kadlecová  | 2. 1. 2023

Spotové ceny elektřiny se nesmí nabízet

Situace na trhu s elektřinou se mění a je třeba ji dobře sledovat. Nejnovější událostí je ukončení nabídky spotové ceny elektřiny. V době zastropování cen elektřiny by bylo pro stát totiž neúnosné kompenzovat dodavatelům ceny na burze.

Spotové ceny elektřiny začali dodavatelé elektřiny nabízet po pádu největšího alternativního dodavatele elektřiny Bohemia Energy a po zahájení energetické krize. Ta vznikla kvůli souběhu přechodu na obnovitelné zdroje v Evropě a válce na Ukrajině. Rusko začalo omezovat dodávky plynu do Evropy a tím šponovalo jeho cenu nahoru. S cenou plynu souvisí také cena elektřiny, jakožto substitučním zdrojem energie a zároveň zdrojem, ze kterého se elektřina vyrábí. Ceny elektřiny vzrostly několikanásobně, což pro dodavatele elektřiny znamenalo obrovskou zátěž v podobě nutnosti financovat nákupy elektřiny na burze. To vyústilo v pád několika dodavatelů, do problémů se dostávali také odběratelé, pro které byly zvýšené ceny elektřiny obrovskou zátěží.

Jak na srovnání cen elektřiny?

I nyní má velký význam srovnání cen elektřiny. Využijte naši kalkulačku cen elektřiny a najděte si nejlepšího dodavatele.

Spotová cena elektřiny - výhodná pro dodavatele

Někteří dodavatelé si situaci do jisté míry usnadnili tím, že riziko přenesli na zákazníka a začali nabízet tzv. spotové tarify. Spotové ceny elektřiny se mění v závislosti na aktuální situaci na burze, což je každou hodinu, dodavateli elektřiny platí zákazníci odměnu, ať už fixní za měsíc nebo jde o poplatek za spotřebovanou megawatthodinu. Logika velí spotřebovávat elektřinu tehdy, když je její cena nejnižší. Tuto možnost bohužel odběratelé nemají, neboť jednak se většinou neinformují o aktuálním vývoji cen elektřiny na burze, dále pokud nedisponují elektroměrem s průběhovým měřením, nebo tzv. chytrým elektroměrem a nemají možnost kalkulaci jejich spotřeby ovlivnit. Spotové ceny elektřiny byly tedy vhodné jen pro toho, kdo se v problematice vyznal. Jinak zákazníci riskovali, že za elektřinu budou platit obrovské částky – cena elektřiny na burze totiž neustále „skáče“ a v některých momentech je velmi vysoká.

Přečtěte si: Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Spotové ceny elektřiny v době zastropování elektřiny

Pohled na spotové ceny elektřiny se změnil, když stát oznámil, že v roce 2023 bude platit zastropování cen elektřiny a ustanovil maximální cenu silové elektřiny 6 korun za kilowatthodinu. To chránilo zákazníky před cenovými výkyvy směrem vzhůru, na druhou stranu cena elektřiny na spotovém trhu bývá i pod nastaveným cenovým stropem, takže zákazníci mohli jen ušetřit oproti někomu, kdo má ceny fixované a bude tedy po celý rok platit 6 korun za megawatthodinu silové elektřiny. Proto byl spotový tarif v tu chvíli tím nejvýhodnějším. Na druhou stranu stát musí platit dodavatelům elektřiny kompenzace, které mají pokrýt rozdíl mezi zastropovanou cenou elektřiny a cenou, za kterou elektřinu nakupují. To může v případě spotových cen být astronomická suma.

Nepřehlédněte: Jak se vás dotkne zastropování cen elektřiny?

Spotová cena elektřiny má stopku

Vláda České republiky proto rozhodla, že dodavatelé elektřiny během zastropování cen elektřiny již nemohou nabízet spotové tarify. Důvod je jasný, kvůli zastropování cen elektřiny má hradit dodavateli kompenzace. Ty mohou být v případě spotových cen elektřiny velmi vysoké – stát by musel dorovnávat veškeré výkyvy, které přinese aktuální situace na burze. Cena zde není nijak ohraničená a stát by takto mohl i zbankrotovat.

Hlídací vlk vám ochrání smlouvu

Nastavte si naši unikátní funkci Hlídacího vlka, díky kterému vám neunikne konec vaší smlouvy. Vlk ohlídá smlouvy na elektřinu, plyn nebo pojištění a včas vám ukáže, kde můžete ušetřit. Nastavte si vlka již dnes!

Aktuální spotové ceny elektřiny

Spotové ceny elektřiny se nicméně v současnosti vyvíjejí velmi dobře pro odběratele. Současné větrné počasí, které hraje do karet výrobě elektřiny z větrných elektráren, a teplé počasí, kdy není třeba tolik topit a poptávka po elektřině klesá, dokonce vyhnalo spotové ceny elektřiny do záporných hodnot a průměrná cena za den na německé burze byla kolem 13 EUR za megawatthodinu. Připomeňme, že v srpnu 2022 byl tato cena kolem 1000 EUR za megawatthodinu. Další vývoj je ale zcela nejistý a pro stát by mohla kompenzace spotové ceny elektřiny být velkým hazardem. Jako nejrozumnější se nyní považují úvazky na jeden rok, nebo na dobu neurčitou, které lze vypovědět kdykoliv.

NačítámNačítám