Michaela Kadlecová  | 6. 6. 2022

Chystáte se autem do zahraničí? Jak se správně pojistit?

AKTUALIZOVÁNO 21. 7. 2023 | Horká sezóna dovolených je tady. Mnoho z nás se chystá vyjet nejen k moři autem, což nám dává na jednu stranu svobodu, na druhou stranu nás ale může jakákoliv porucha dostat do potíží. Jak se před nesnázemi pojistit?

Podle údajů statistického úřadu na dovolenou vyrážíme nejčastěji autem. Našim cílem je typicky Chorvatsko či Itálie. I to sebespolehlivější vozidlo se ale může porouchat, což se v zahraničí řeší méně snadno než doma. Pokud se chystáte za hranice, samozřejmostí je cestovní pojištění, které řeší nesnáze, jež se přihodí vám. Co ale karamboly, které potkají vaše vozidlo? Existuje něco jako cestovní pojištění auta?

Pokud si chcete pojistit cestu na dovolenou autem k moři, je třeba využít buď havarijní pojištění, nebo připojištění k povinnému ručení, případně připojištění k cestovnímu pojištění. Poslední zmiňované nabízejí jen některé pojišťovny a lze si takto připojistit např. asistenční služby vozidla, které některým cestovatelům postačí. Pojišťovna jim sice nenahradí poničení vozidla, ale nechá jim vozidlo odtáhnout, přivolá mechanika, poskytne palivo, odemkne auto či vymění pneumatiku.

Myslete také na to, že odtah vozu stojí kolem 20 korun na kilometr, což by ze slunného Chorvatska znamenaly desítky tisíc korun (!) z vlastní kapsy. I tuto variantu si tedy pečlivě ověřte, protože většina pojistných služeb tohoto typu nabízí v základní variantě jen odtah do nejbližšího servisu, až domů ale vaše auto nedostanou. To je často potřeba si připojistit navíc.

Jak na pojištění auta v zahraničí?

Zkontrolujte rozsah asistenčních služeb vašeho povinného ručení a jeho platnost.
Pokud máte uzavřené havarijní pojištění, prověřte jeho platnost, rozsah asistenčních služeb a jejich limity.
Pokud nemáte zahrnuté dostatečné asistenční služby, pořiďte si je jako technickou asistenci k cestovnímu pojištění.

Přečtěte si: Jak na pojištění auta proti krádeži?

Jak si sjednat havarijní pojištění?

Díky naší kalkulačce havarijního pojištění si auto pojistíte rychle, on-line a za opravdu výhodné ceny. Zadáte pouze registrační značku a během chvilky zjistíte, jaké ceny havarijního pojištění vám můžeme nabídnout.

Povinné ručení a dovolená

Pro každé motorové vozidlo je nutné uzavřít povinné ručení, nebo také pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Toto pojištění kryje škody, které způsobíte při nehodě druhé straně. Platí povinné ručení i v zahraničí? Pokud se budete pohybovat po Evropské unii, máte jistotu, že i zde bude toto pojištění fungovat. Dokladem k povinnému ručení je tzv. zelená karta. Ačkoliv u nás stačí mít zelenou kartu v digitální podobě, do zahraničí doporučujeme ji vždy mít vytištěnou.

Na zelené kartě je uvedený veškerý výčet států, ve kterých povinné ručení platí a kde se tedy můžete spolehnout na to, že vaše pojišťovna za vás škodu druhé straně uhradí. Značka daného státu nesmí být na zelené kartě přeškrtnutá, tak se ujistíte, že váš pojistitel na daném území škodu skutečně pokryje. V následujícím výčtu najdete všechny státy, kde může zelená karta platit, ačkoliv vždy záleží na konkrétních podmínkách pojistitele. Zcela speciální podmínky platí v Kosovu, kde je nutné uzavřít tzv. hraniční pojištění, které slouží jen k pojištění škod, jež zde způsobíte.

Připojištění k povinnému ručení do zahraničí

Pokud se chystáte do zahraničí a nemáte sjednané havarijní pojištění, lze si pořídit připojištění k povinnému ručení. Takto si lze připojistit například nevynucenou havárii, kdy nehodu nahlásíte své pojišťovně, ta vám okamžitě škodu proplatí a proplacení škody si pak „vyřídí“ s viníkem nehody. Při pobytu v zahraničí ale spíše než možné škody většina z nás řeší to, zda mu někdo pomůže v nouzi, což je účel asistenčních služeb.

Kde platí zelená karta: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko, Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Chorvatsko, Monako, San Marino, Srbsko, Černá Hora, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Bělorusko, Írán, Izrael, Moldavsko, Maroko, Rusko a Tunisko. Některé pojišťovny mohou mít specifické výjimky, vždy si to raději ověřte dopředu.

Info: Elektronická zelená karta? V mobilu obstojí i u policie

Havarijní pojištění v zahraničí

Zatímco povinné ručení platí automaticky i v mnoha dalších zemích, havarijní pojištění uzavíráte buď na Českou republiku, nebo na další země. Před cestou si proto prověřte, kde všude vaše havarijní pojištění platí. Díky havarijku získáte náhradu, pokud vaše vozidlo dojde k úhoně například kvůli živlům, vandalismu nebo pokud je vám vůz ukraden. Výčet rizik si volí pojištěný, většinou se ale toto pojištění sjednává ve variantě all risks, které kryje všechny zmíněné případy. Pro cesty do zahraničí lze sjednat také krátkodobé havarijní pojištění, pro většinu řidičů mají ale spíše význam místo náhrady škod, které havarijní pojištění poskytuje, hlavně asistenční služby.

Asistenční služby v zahraničí

Asistenční služby v zahraničí jsou dostupné jak pro povinné ručení, tak pro havarijní pojištění. Liší se jejich rozsah a limity. Limity jsou stanovené pro základní asistenci, která zahrnuje odtah do autoservisu, v základní variantě jde o odtah do nejbližšího servisu, v nejdražší variantě pojištění auta pak do nejbližšího autorizovaného servisu, či opravu přímo na místě. Asistenční služby dále zahrnují opravu vozidla, případně odvoz vozidla ze zahraničí v určitém limitu, doplnění paliva, nabití baterie apod.

Asistenční služby mají v zahraničí velký význam. Pokud se ocitnete v místě, kde se neorientujete tak dobře jako doma a neumíte místní jazyk, jistě vám přijde vhod, pokud se obrátíte na českou asistenční linku, odkud vám přivolají pomoc. Asistenční služby jsou tedy tou hlavní součástí pojištění, kterou řidiči v zahraničí poptávají. Pokud vaše havarijní pojištění nenabízí dostatečnou asistenci v zahraničí a vy nechcete havarijní pojištění jen kvůli dovolené rozšiřovat, pak je možné si sjednat tzv. technickou asistenci k cestovnímu pojištění. Tu si pořizujete stejně jako cestovní pojištění na určité období, které si sami stanovíte pro konkrétní země. Díky technické asistenci se nemusíte obávat, že vás auto nechá na holičkách. Vyřešíte tak jakoukoliv zapeklitou událost, vždy stačí pouze zavolat na českou asistenční linku.

Potřebujete cestovní pojištění?

Sjednejte si cestovní pojištění online na Kalkulátor.cz! Pojistíte se během chvilky, třeba cestou na letiště.

Pojištění střešního boxu – rakve

Zavazadlový prostor vozu často nestačí, proto si mnoho majitelů vozidel montují na střechu vozu tzv. rakev – střešní box. Pro pojištění střešního boxu je třeba sjednat pojištění zavazadel, které se řeší v rámci havarijního pojištění. Dopředu je ale třeba upozornit, že pro toto pojištění platí velké množství výluk a že ho nenabízí zdaleka všechny pojišťovny. Pokud necháte střešní box na vozidle s obsahem přes noc, nepojistí vám jeho obsah žádná pojišťovna.

Jak si připravit auto na dovolenou

Pojištění je základ, které vám dodá na klidu, ale jistě je vhodné všem nehodám předcházet. Před cestou byste měli své vozidlo důkladně prověřit, ať už v autoservisu, nebo sami. Na co byste neměli zapomenout a jak připravit auto na dovolenou?

• Zkontrolujte kola. Prověřte hloubku dezénu pneumatik, neměl by být hlubší než 1,6 mm, zkontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách.

• Otevřete kapotu auta a zkontrolujte hladinu technických kapalin, chladící, brzdové kapaliny a vody do ostřikovačů, motorového oleje a stav paliva.

• Prověřte funkčnost a čistotu klimatizace.

• Nechte prověřit všechny vyměnitelné součásti, jako jsou například svíčky nebo žárovky.

• Nastudujte případné zvláštnosti v dopravních předpisech dané země.

• Zjistěte si dopředu, co vše patří k povinné výbavě v dané zemi.

NačítámNačítám