Klára Kropáčková | 22. 2. 2021

Ochrání nás nový zákon proti energošmejdům?

Energošmejdi jsou všude kolem nás. Jejich poznávacím znamením jsou podezřele levné nabídky, jejich rajonem je internet. Energetický regulační úřad se ale se současnou situací rozhodl něco udělat. Společně s vládou ČR chystají novelu zákona o energetice, která má za úkol chránit konečné spotřebitele.

Až dvojnásobný počet stížností

Podle statistik Energetického regulačního úřadu přijal tento úřad v roce 2019 téměř 15 000 stížností na dodavatele elektřiny a další společnosti, které působí na trhu s energiemi. Podle Rostislava Krejcara člena Rady ERÚ jsou na vině hlavně energetické aukce. V roce 2018 byly předmětem podání každé desáté stížnosti, v roce 2019 už každé páté. Skutečný podíl může být ale ještě vyšší, některá podání související s e-aukcemi jsou evidovány pod jinými kolonkami.



Elektrošmejdi a e-aukce
Nejčastěji si lidé stěžovali na změnu a zjištění dodavatele.
eru.cz

Řešením může být speciální licence

Jak chce ERÚ tuto situaci řešit? „Je potřeba najít rychlé a účinné řešení, tedy upravit energetický zákon a činnost zprostředkovatelů podřídit přinejmenším stejným pravidlům, jaká platí pro dodavatele,” uvádí Ladislav Havel, člen rady Energetického úřadu. Marian Jurečka, člen Hospodářského výboru Parlamentu České republiky, navrhuje vymyšlení účinné ochrany koncového zákazníka. Zprostředkovatelé mohou například získat povinnost mít licenci pro provozování obchodní činnosti v oblasti prodeje energetických komodit. Pro získání této licence by bylo potřeba splnění určitých podmínek, jako například absolvování různých školení a přijetí pracovní zodpovědnosti třeba ve formě pojištění. Školení by mělo garantovat základní přehled o energetickém trhu a jeho legislativě. 

Jak se chránit proti elektrošmejdům?

Porovnejte si nabídky všech dodavatelů elektřiny

Vzor máme ve financích

Dodavatelé elektřiny musí mít pro svou činnost licenci podléhají dozoru Energetického úřadu. Zprostředkovatelům ale stačí jen živnostenský list, smlouva nebo dohoda a dohled nad nimi je minimální. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto připravuje novelu, která by měla změnit současnou situaci a ochránit spotřebitele. Situaci okomentoval Patrik Nacher, předseda Podvýboru pro spotřebitele Hospodářského výboru Parlamentu ČR: „Před několika lety jsme stejné téma řešili ve financích, když jsme potřebovali řešit činnost zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů a finančních poradců. V energetice jsou příčiny i důsledky rejdění zprostředkovatelů podobné. Neotálejme a použijme řešení, která už známe a která se v praxi osvědčila.“ Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo na Kalkulator.cz, v novém nařízení velký význam nespatřuje: „Energošmejda, tedy někoho, kdo chce velký zisk na úkor zákazníka, žádná licence nezastaví. Školením projdou, licenci si zařídí a vesele budou dál lidi dostávat do složitých a často velmi nevýhodných situací. Důležitá je osvěta, vysvětlovat lidem, proč nemají podepisovat to, čemu nerozumí, proč nemají otevírat dveře podomním prodejcům, kteří umí zneužít situace a doslova oblbnout lidi. Také by určitě pomohla regulace aukcí. Dostat se z aukce je někdy doslova nadlidský úkol a je vlastně úplně jedno, že ona „aukce" byla na míru připravena jen pro jednoho dodavatele a zákazníci tak doopravdy neušetří, naopak."

PŘEČTĚTE SI VÍCE:

Máme se ještě v roce 2020 bát energošmejdů?

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.